to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:33 | 17.11.2023

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ντροπιαστική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ μετά το χαστούκι της Κομισιόν στην κυβέρνηση για τις πλημμύρες

Υποστηρίζει ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι η Κομισιόν δεν ξέρει τις της γίνεται και ότι πάλι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ο διεθνής διασυρμός της χώρας που με ευθύνη της κυβέρνησης θα καθίσει στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου γιατί είναι το μοναδικό κράτος – μέλος που δεν επικαιροποίησε τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών, δεν στάθηκε ικανός για τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αλλάξει τροπάρι, να παραδεχθεί τις κυβερνητικές ευθύνες και να σταματήσει το παραμύθι ότι για όλα φταίει η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Έτσι, μια ημέρα μετά την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει της οδηγίας, καθώς οι υπάρχοντες χάρτες δεν έχουν ακόμη αναθεωρηθεί, το ΥΠΕΝ εξέδωσε μια ντροπιαστική ανακοίνωση που σε δεύτερη ανάγνωση υποστηρίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι η Κομισιόν δεν ξέρει τι της γίνεται.

Το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων η ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των επικαιροποιημένων Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας αναμένεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2023.

Και στη συνέχεια προσπαθεί να χρεώσει και αυτή την κυβερνητική αποτυχία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας επικαιροποιούνται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/60 κάθε 6 χρόνια. Τα αρχικά Σχέδια ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με 2,5 χρόνια καθυστέρηση, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία της Οδηγίας (22.12.2015)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Η κυβέρνηση δεν λέει, βέβαια, κουβέντα για το γεγονός ότι η  Κομισιόν είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2022 και στη συνέχεια αιτιολογημένη γνώμη για την παραπομπή της χώρας στο  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σημειώνεται ότι στην απόφαση παραπομπής επισημαίνεται ακόμα ότι οι χάρτες είναι απαραίτητοι για την κατάρτιση αξιόπιστων σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, τα οποία θα έπρεπε να έχουν καταρτιστεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021 και να έχουν υποβληθεί έως τις 22 Μαρτίου 2022.

Παράλληλα από την Κομισιόν κινήθηκε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας(INFR (2022)2191) για την καθυστερημένη έγκριση αυτών των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)