to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το κίνημα της γραβάτας… δένει το Μαξίμου

Ακης Σκέρτσος και Παύλος Μαρινάκης δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τη φιλοσοφία του φορολογικού νομοσχεδίου, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των αντιδράσεων. Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου οι κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών στις 22 Νοεμβρίου


Αμετακίνητη είναι η κυβέρνηση στο πεδίο που αφορά τη φορολογική λεηλασία των ελεύθερων επαγγελματιών, παρά τη διόγκωση των αντιδράσεων των θιγόμενων επαγγελματικών κλάδων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέφυγε ούτε χθες, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τις θηριώδεις αντιφάσεις.

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι η Ν.Δ. «δεν θα παρεκκλίνει από την κεντρική φιλοσοφία του φορολογικού νομοσχεδίου», αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισε τη μεγάλη αξία και τη σημασία της δημόσιας διαβούλευσης! Σημειώνεται ότι το μήνυμα πως η βασική φιλοσοφία των φορολογικών ρυθμίσεων δεν πρόκειται να αλλάξει είχε στείλει -μέσω της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής- και ο Άκης Σκέρτσος. Ο υπουργός Επικρατείας άνοιξε μόνο ένα παράθυρο βελτίωσης των ρυθμίσεων εφόσον κατατεθούν «τεκμηριωμένες προτάσεις».

 

Νέα μηνύματα δυσαρέσκειας προς το Μαξίμου

Παράλληλα, ούτε αυτό το σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν ανέφελο για τους βουλευτές της Ν.Δ. που μετέβησαν στις περιφέρειές τους. Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εισέπραξαν τα μηνύματα δυσαρέσκειας των αυτοαπασχολούμενων, που σωρεύτηκαν στη γενικευμένη κοινωνική δυσφορία λόγω των ανατιμήσεων.

Ούτως ή άλλως, οι βουλευτές και οι κομματικοί παράγοντες της Ν.Δ. υποστηρίζουν πως το φορολογικό νομοσχέδιο κινείται στον αντίποδα των προγραμματικών δεσμεύσεων της Ν.Δ. περί μη επιβολής επιπλέον φορολογικών βαρών. Το κεντρικό σήμα δυσφορίας που εκπέμπεται απευθείας προς το Μαξίμου είναι ότι η Ν.Δ. αναδείχθηκε κυβέρνηση και «εμπέδωσε την πολιτική κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό ανεμίζοντας τη σημαία της φορολογικής ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και των αυτοαπασχολούμενων». Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει στο φορολογικό απυρόβλητο τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ, όπως κατηγορείται από την αντιπολίτευση, έχει αφήσει ανέγγιχτα τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας αλλά και των διυλιστηρίων.

 

Το σχέδιο Πισσαρίδη

Η πιο ριζοσπαστική προσέγγιση που ακούγεται από στελέχη της «λαϊκής Δεξιάς» είναι ότι η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη το αντιπολιτευτικό κενό, θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που βάζει στο στόχαστρο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο αποτελεί «ευαγγέλιο» για τους ενοίκους του Μαξίμου, αναγράφει ότι «η κυριαρχία μονοπρόσωπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί κυρίαρχο και προβληματικό χαρακτηριστικό, καθώς η παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις αυτές είναι γενικά χαμηλή». Προτάσσει δε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης. «Το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές» σημείωνε η επιτροπή Πισσαρίδη.

Το ραντεβού στις 22 Νοεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι γιατροί, δικηγόροι, έμποροι, βιοτέχνες, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές αποφάσισαν για τις 22 Νοεμβρίου απεργία, με συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι της ίδιας μέρας έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, έπειτα από κοινή συνεδρίαση που πραγματοποίησαν, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν την αντίδρασή τους στα νέα φορολογικά μέτρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)