to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γιάννης Στουρνάρας: Το περίεργο μήνυμα για «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές

Προχώρησε σε μια διατύπωση που φαίνεται να εξυπηρετεί τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης εν μέσω αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης σε ελεύθερους επαγγελματίες


Σε μια περίεργη διατύπωση προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με τις φορολογικές δαπάνες που γίνονται για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. O Γ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο συνέδριο «Η Ελλάδα μετά VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα», που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών, έθεσε κατ’ ουσίαν ζήτημα επανεξέτασης και των φοροαπαλλαγών, κάτι που δεν αποκλείεται να εξυπηρετεί και τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης της Ν.Δ. ενόψει και των δημοσιονομικών δυσκολιών που αναμένονται από την επόμενη χρονιά. Η δήλωση του Γ. Στουρνάρα έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους οποίους καταγγέλλει για φοροδιαφυγή, ενώ ταυτόχρονα διοχετεύονται πληροφορίες για νέα επιδόματα στήριξης των ευάλωτων πολιτών λόγω ακρίβειας ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο θέμα της φοροδιαφυγής κάνοντας λόγο για τις φορολογικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. Όπως σημείωσε με νόημα, θα πρέπει να ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους ευάλωτους, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση για το αν όντως κατευθύνονται προς τα κει. Σ’ αυτό το σημείο, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε την ανάγκη της Ελλάδας να διατηρεί «μαξιλαράκια» για πολλούς λόγους, όπως γεωπολιτικούς και κλιματικούς.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, σημείωσε ότι δεν είναι όλα τα εισοδήματα παρανόμως αδήλωτα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει «να δούμε λίγο τις λεγόμενες φορολογικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, δηλαδή αυτά που η ίδια κυβέρνηση δίνει. Γιατί να τα δώσει; Ας τα αξιολογήσει πρώτα. Ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους πλέον ευάλωτους;», προσθέτοντας ότι πρέπει να παρέχεται βοήθεια, αλλά «να τα βάλουμε όλα σε έναν κορβανά, διότι θα χρειαστούμε έσοδα».

Μήνυμα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επισήμανε ότι είναι πολύ μεγάλο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το «δεύτερο μεγαλύτερο» των χωρών του ΟΟΣΑ όπως είπε, αν και σημείωσε ότι «δεν λέω ότι είναι επικίνδυνο, διότι δεν προκαλείται από τον δημόσιο τομέα».

Επίσης, έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι θα πρέπει «να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί», καθώς τα δημοσιονομικά «σφίγγουν» από 1/1/2024, ενώ συνέστησε τη συνέχιση της «ορθόδοξης δημοσιονομικής πολιτικής» προκειμένου η Ελλάδα να διπλασιάσει το 2024 το πρωτογενές του πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ.

Πληθωρισμός και επιτόκια

Οσον αφορά τα επιτόκια, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι η πορεία τους συνδέεται με αυτήν του πληθωρισμού, προβλέποντας ότι ο τελευταίος θα ξανανέβει για λίγο εξαιτίας τεχνικών λόγων, «διότι θα σταματήσουν να υπάρχουν οι επιδοτήσεις». Εκτίμησε πάντως ότι ο πληθωρισμός θα ξαναπέσει στην πορεία. «Αν στα μέσα του επόμενου χρόνου, γύρω στον Αύγουστο, ο πληθωρισμός πέσει κάτω από το 3% σε μόνιμη βάση», τότε μπορεί να υπάρξει η σκέψη για μια μικρή μείωση στην αρχή.

Μιλώντας για τις δέκα αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο του ευρώ να εκτοξευτεί από το -0,5% στο 4%, ο Γ. Στουρνάρας προειδοποίησε πως δεν έχουμε δει ακόμη όλες τις συνέπειες των αποφάσεων αυτών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)