to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κυβερνητικό έλλειμμα εμπιστοσύνης

H ελληνική κοινωνία, μολονότι έχει αυξημένες απαιτήσεις από το πολιτικό προσωπικό, καθίσταται μία κοινωνία στωικότητας και χαμηλών προσδοκιών, αμφισβητώντας ακόμη και τις ίδιες τις επιλογές της όπως αυτές καταγράφηκαν στις εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού.


Μία καθηλωτική διαπίστωση αναδύεται μέσα από την προσεκτική ανάγνωση των ευρημάτων της δημοσκόπησης της εταιρείας Metron Analysis, που παρουσιάστηκε για λογαριασμό του 7ου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών με τίτλο «Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα».

H ελληνική κοινωνία, μολονότι έχει αυξημένες απαιτήσεις από το πολιτικό προσωπικό, καθίσταται μία κοινωνία στωικότητας και χαμηλών προσδοκιών, αμφισβητώντας ακόμη και τις ίδιες τις επιλογές της όπως αυτές καταγράφηκαν στις εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού. Αυτό αποτυπώνεται σαφέστατα στα ευρήματα της μέτρησης που φανερώνουν ότι το 64% των πολιτών θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Στον αντίποδα, το 30% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η χώρα κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Το εντυπωσιακό στοιχείο εν προκειμένω δεν βρίσκεται μόνο στο γεγονός πως δύο στους τρεις θεωρούν ότι τα πράγματα στη χώρα δεν πάνε καλά, αλλά ότι το 30% (που βλέπει την κατάσταση θετικά) αποτελεί το μειωμένο ποσοστό -κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες- ενός 44% που είχε αποτυπωθεί στις αρχές του καλοκαιριού και μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Γίνεται αμέσως κατανοητό ότι μέσα σε διάστημα τριών μηνών της δεύτερης διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει χαθεί ένα σημαντικό τμήμα της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών των πολιτών προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Κάπου εδώ έρχεται και η ανάλυση του Βαγγέλη Βενιζέλου που θέτει την έννοια της νομιμοποίησης της πολιτικής εξουσίας ως μεγέθους της Πολιτικής Επιστήμης για να συμπεράνει ότι αυτή έχει μειωθεί σημαντικά και πως εκ των πραγμάτων εξασθενεί δραματικά το επιχείρημα της επίκλησης του 41%. Ως εκ τούτου, δημιουργείται ένα πρόβλημα πολιτικής αντιπροσώπευσης διότι, όπως ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου υπονοεί, δεν διαταράσσονται μεν οι εκλογικοί συσχετισμοί, αλλά αμφισβητούνται οι κυβερνητικές επιλογές.

Η ίδια έρευνα στέλνει, ωστόσο, κι ένα σαφές μήνυμα προς την αντιπολίτευση: ότι η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από κάτι διαφορετικό, από μία νέα προσέγγιση των πραγμάτων, από μία πλήρη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Στο πλαίσιο αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση καλείται να βρει έναν νέο βηματισμό, πάνω στον οποίο θα μπορούσε να συντονιστεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα νιώθει ότι έχει κατεβάσει κατά πολύ τον πήχη των προσδοκιών του.

Τα μηνύματα της κοινωνίας είναι ηχηρά και οφείλουν να τα κατανοήσουν όλοι όσοι διεκδικούν την εμπιστοσύνη της.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)