to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τώρα που δεν υπάρχει ο Κατρούγκαλος

Η κριτική που ασκείται σήμερα στην κυβέρνηση δεν χρειάζεται να υπερθεματίζει σε λαϊκισμό. Τα δεδομένα είναι αμείλικτα


  φωτ.: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το γεγονός ότι το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό αποτελεί ένα μικρό μέρος της πραγματικότητας που επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να κόψει τεκμαρτό «κοστούμι» 10.920 ευρώ σε 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Λες και έπεσε με αλεξίπτωτο στη χώρα, ο πρωθυπουργός διαπιστώνει εκτεταμένη φοροδιαφυγή και θεωρεί ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν τα πλέον χαμηλά εισοδήματα είναι υπεύθυνοι για την έκταση του φαινομένου. Και αφού κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή (αλλά και την εισφοροδιαφυγή) δεν ευδοκίμησε εδώ και πέντε χρόνια, ενέταξε οριζόντια όλους τους αυτοαπασχολούμενους στους «φοροφυγάδες».

«Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα ακόμη και από τον κατώτατο μισθό» είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «βαθιά αντικοινωνική στάση» τη φοροδιαφυγή.

Η επιχειρηματολογία θα μπορούσε να σταθεί, τουλάχιστον εν μέρει, αλλά πάσχει από τη στάση της σημερινής κυβέρνησης όταν ήταν αντιπολίτευση αλλά και από τη σημερινή επιλογή της για οριζόντια μέτρα.

Τι άλλαξε από το 2017 και από το 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία «πριμοδοτούσε» το περίφημο «κίνημα της γραβάτας» λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «οδηγούσε τη μεσαία τάξη στη φτωχοποίηση»; Γιατί εναντιώθηκε με τέτοια σφοδρότητα στα φορολογικά κριτήρια ασφάλισης που καθιέρωσε τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον Νόμο Κατρούγκαλου, περιορίζοντας σε αρκετά χαμηλά όρια τις επιβαρύνσεις; Πώς δικαιολογεί άραγε η κυβέρνηση ότι το 2018 η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών με φορολογικά κριτήρια κατέβαλλε μόλις 180 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές και από το 2024 θα καταβάλλει 249,38 ευρώ;

Η κριτική που ασκείται σήμερα στην κυβέρνηση δεν χρειάζεται να υπερθεματίζει σε λαϊκισμό. Τα δεδομένα είναι αμείλικτα. Καλούνται τώρα να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι όχι μόνο την παταγώδη αποτυχία της στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και το ασφαλιστικό «χαράτσι» που αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο.

Η κυβέρνηση κορόιδεψε προεκλογικά το 2019 τα μεσαία στρώματα και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τώρα μας κοροϊδεύει όλους μαζί ότι με τα μέτρα αυτά θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Γιατί τα οριζόντια μέτρα επί δικαίους και αδίκους είναι ομολογία αποτυχίας, και δεν υπάρχει ο Κατρούγκαλος να του τα χρεώσει.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)