to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:48 | 03.04.2013

Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα συνθηκολογήσουμε με τα μνημόνια - Δε θα πούμε ναι σε εκβιασμούς και απειλές

Σημεία και βίντεο από τη σημερινή (3/4) συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα για τις πολιτικές εξελίξεις.


Βίντεο με την αρχική τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: 

 
 
Ολόκληρο το βίντεο της σημερινής συνέντευξης (με τις ερωτο-απαντήσεις) 
 
 
 
 
Ολόκληρη η αρχική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα:  
 
Θα ήθελα να ξεκινήσω τη σημερινή συνέντευξη με μια κατηγορηματική προειδοποίηση: Βιάστηκαν, τις τελευταίες μέρες, οι πολλαπλασιαστές της υποταγής στη χώρα μας, να αποδώσουν την ήττα της Κύπρου στο ΟΧΙ του λαού της. Βιάστηκαν και οι τρεις ιεράρχες που ελέω Μέρκελ κυβερνούν τη χώρα να ψάλλουν το προπαγανδιστικό απολυτίκιο του ΝΑΙ. Βιάστηκαν γιατί η ιστορία αυτή δεν τελείωσε. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.
 
Αλλά βιάστηκαν ίσως και γιατί είναι και οι ίδιοι ανιστόρητοι. Δε γνωρίζουν ή δεν θέλουν να θυμόμαστε όλοι εμείς το ρόλο που έπαιξαν ιστορικά, στην πορεία του λαού μας και της χώρας μας, αλλά και άλλων λαών και χωρών, κάποια σημαντικά ΟΧΙ. Που όταν ορθώθηκαν βεβαίως  προκάλεσαν τη μήνη των εκάστοτε «ρεαλιστών»-αυτοί βλέπετε δεν λείπουν από καμιά εποχή. 
 
Αλλά ήταν αυτά τα ΟΧΙ που έγραψαν την ιστορία. Που άλλαξαν το ρου της ιστορίας. Έστω κι αν κάποια στιγμή φάνηκε ότι ενέχουν υψηλό ρίσκο, ότι θα οδηγήσουν σε  ήττες, ήταν αυτά που συσσώρευσαν εκείνο το ηθικό, το πολιτικό, και το εθνικό κεφάλαιο, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίζουν οι λαοί την ελευθερία και την ευημερία τους. 
 
Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαστε οπαδοί ενός ρεαλισμού που αγνοεί τόσο τη θέληση, όσο και τη δύναμη των λαών. Γι' αυτό και μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, θέλουμε για άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσουμε, τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στους λογής μιντιακούς παπαγάλους της μοιρολατρίας, που ξεμυτίσανε τις τελευταίες μέρες από τα κλουβιά τους.
 
Εμείς, αν διαφέρουμε σε κάτι, είναι ακριβώς σε αυτό ότι δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε. 
 
Δεν πρόκειται να πούμε ΝΑΙ -κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες- σε εκβιασμούς και απειλές, δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε με τα μνημόνια, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την πορεία του λαού και του τόπου προς την καταστροφή.
 
Δεν πρόκειται να πούμε ΝΑΙ στη διάλυση της κοινωνίας, στη διάχυση της απόγνωσης, στην καταστροφή της οικονομίας, στην καταδίκη χιλιάδων ηλικιωμένων σε θάνατο και χιλιάδων παιδιών στην πείνα και νέων ανθρώπων στην απόγνωση και τη μετανάστευση.
 
Δεν πρόκειται να πούμε ΝΑΙ, κάτω από οποιονδήποτε εκβιασμό, στην εκποίηση της Ελλάδας. Δεν πρόκειται να πούμε ΝΑΙ στις εντολές της κ. Μέρκελ.
 
Και, βεβαίως, το παραδεχόμαστε ότι δεν είμαστε οι καλύτεροι μαθητές του ΝΑΙ στην ευρωπαϊκή τάξη ή καλύτερα στο ευρωπαϊκό αναμορφωτήριο που ο κος Σόιμπλε ονειρεύεται. 
 
Αλλά ας το αντιληφθούν όλοι μια και καλή: το δικό μας ΟΧΙ δεν είναι στείρα άρνηση, αλλά παράθυρο στην ελπίδα και στη δημιουργία.
 
Από το πιο αποφασιστικό, μετωπικό και ανυποχώρητο ΟΧΙ στη σημερινή πολιτική κοινωνικού ολέθρου και εθνικής ταπείνωσης,  ξεκινούν όλα τα ΝΑΙ, τα σημαντικά, τα ελπιδοφόρα ΝΑΙ σε μια Ελλάδα ανεξαρτησίας, δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου. 
 
Αυτή είναι η θέση μας, όσο κι αν στεναχωρεί τον κ. Σαμαρά, και τους εταίρους του στην κυβερνητική κοινοπραξία του ΝΑΙ σε όλα. 
 
Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχτεί την τρόικα του θράσους και των νέων απαιτήσεων. Πώς ετοιμάζεται; Το βλέπουμε όλοι. 
 
Ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να τους υποδεχθεί με μια ανθοδέσμη με ΝΑΙ. ΝΑΙ στο χαράτσι που είχαν δεσμευθεί ότι θα καταργήσουν, ΝΑΙ  στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που είχαν δεσμευθεί ότι δεν θα κάνουν, ΝΑΙ στις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες η τρόικα ως κοινός ντίλερ αδημονεί να προχωρήσουν, ακόμα κι αν αυτές σημαίνουν λεηλασία του δημόσιου πλούτου έναντι ευτελούς τιμήματος.
 
Και όλη η προσπάθεια του κ. Σαμαρά αυτές τις μέρες είναι να πιέσει και να εκβιάσει τους δειλούς μπροστά στη λαϊκή καταστροφή και στη λαϊκή κατακραυγή εταίρους του να συναινέσουν κι αυτοί στην αβροφροσύνη των ΝΑΙ.
 
Την ίδια στιγμή όμως που πάνω στο τραπέζι των δήθεν διαπραγματεύσεων και στην πραγματικότητα πάνω από τις ζωές μας, επικρέμεται η απειλή για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και τα τεράστια χρηματοδοτικά κενά και η ανεξέλεγκτη πορεία της οικονομίας που ανοίγουν το δρόμο στην ενεργοποίηση της ρήτρας αυτόματων μέτρων.  Της  ρήτρας θανάτου δηλαδή, που η κυβέρνηση υπέγραψε αμέσως μετά τις εκλογές. 
 
Κι όλα αυτά όταν είναι πια σαφές σε όλους μας ότι το διαφημισμένο πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης δεν ήταν παρά μια φούσκα.
 
Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα διεξόδου, κανένα πρόγραμμα σταθεροποίησης. Κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης. Και το μόνο που υπάρχει είναι η επέλαση των δανειστών στη ρημαγμένη αυτή χώρα, η επέλαση των δανειστών για να αρπάξουν όσο περισσότερα μπορούν. Κατά προτεραιότητα και κατά προτίμηση από τους πιο φτωχούς και πιο ευάλωτους. 
 
Η επέλαση των κατ' ευφημισμό ισχυρών εταίρων, προκειμένου να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποικία χρέους. 
 
Και οι φίλοι μας οι Γερμανοί που ξανάρχονται -με κουστούμια αυτή τη φορά- για να αποσπάσουν τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που πιστεύουν ίσως ότι τους τα χρωστάμε από παλιά. 
 
Και το ερώτημα είναι ποιους έχει απέναντί της αυτή η άγρια συμμορία με τα λευκά κολάρα που πριν λίγες μέρες ρήμαξε την Κύπρο, και τώρα επιχειρεί μια νέα επιδρομή στην Ελλάδα; 
 
Απέναντί της έχει τον κ. Σαμαρά που ζήτησε δημόσια συγνώμη από τη Μέρκελ γιατί ως αντιπολίτευση ψιθύρισε μισό όχι  κάποτε στο πρώτο μνημόνιο. Και τώρα έχει αναδειχτεί στον κορυφαίο εκπρόσωπο του ναι. Όχι μόνο εδώ αλλά σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
 
Έχει απέναντί της τον κ. Βενιζέλο που είπε ναι σε όλα από την αρχή και οποίος τη στιγμή που ο τόπος φλέγεται, αυτός φλέγεται μόνο να ξαναγίνει υπουργός. 
 
Και έχει απέναντί της και τον κ. Κουβέλη, που ενώ ψηφίζει παρών σχεδόν σε όλα, στηρίζει με πάθος την κυβέρνηση που λέει ναι σε όλα. 
 
Ρίξτε μια ματιά σε ποιους έχουν απέναντι οι δανειστές, στο τι έπραξαν όλα αυτά τα χρόνια, τι έταξαν προεκλογικά, από που ξεκίνησαν και πού έχουν φτάσει. Και τότε θα καταλάβετε πόσο τραγικό για τη χώρα είναι να διαπραγματεύονται αυτοί οι άνθρωποι το αύριο της Ελλάδας και το σήμερα των ελλήνων. Και πόσο γελοίο είναι να ζητούν να τους εμπιστευτούμε τις ζωές μας. Να πιστέψουμε ότι διαπραγματεύονται σκληρά. 
 
Και πόση υποκρισία, αλλά και κυνισμό, κρύβει η προσπάθειά τους τις τελευταίες μέρες να κεφαλαιοποιήσουν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ την τραγωδία της Κύπρου, η οποία είναι και δική μας τραγωδία. Για την οποία είναι πρωτίστως υπεύθυνοι οι θιασώτες του ΝΑΙ, οι ιδεολόγοι της υποταγής και τα συμφέροντα εκείνα που επιδιώκουν μια νέα οικονομική τάξη αλλά και μια νέα τάξη γενικώς στην Ευρώπη και στον κόσμο. 
 
Αν μας ρωτάτε, λοιπόν, ποια είναι η δική μας παραίνεση στον ελληνικό λαό, ενόψει της νέας επίσκεψης της τρόικας. Η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη. Τώρα, δυο φορές πιο ξεκάθαρη, μετά τα όσα έγιναν στην Κύπρο. Η δική μας παραίνεση είναι αντίσταση, αντίσταση, αντίσταση. 
 
Και επαναλαμβάνω, κλείνοντας, ότι ήρθε η στιγμή, πριν γίνει έρημη χώρα η Ελλάδα να αλλάξει τροπάριο απέναντι στους επικυρίαρχους. Και για να αλλάξει τροπάριο πρέπει το ταχύτερο δυνατό να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση. 
 
Εμείς μπορεί να κατηγορούμαστε από τους αντιπάλους μας ότι τάχα δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Μάλιστα. Είδαμε πόσο έτοιμοι ήταν αυτοί, πόσοι έτοιμοι να μετακομίσουν από το όχι στο ναι, να μετακομίσουν από το σοσιαλισμό στον αγριότητα και από την αριστερά στη συνενοχή. 
 
Ε, εμείς τέτοια ετοιμότητα δεν την έχουμε, δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε όπως αυτοί. Αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω. 
 
Εμείς είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, τη θέληση για μια αλλαγή πορείας. Είμαστε έτοιμοι και ως κυβέρνηση να αντισταθούμε, γιατί αυτό νομίζω κι εσείς μας το πιστώνετε ότι το ξέρουμε καλά. Και κυρίως είμαστε έτοιμοι, οικοδομώντας τις κατάλληλες συμμαχίες στον ευρωπαϊκό Νότο και όχι μόνο, να αντιστρέψουμε τον εκβιασμό προς τους δανειστές. Είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε τη καταστροφή.
 
Και αυτός είναι ο μοναδικός ρεαλιστικός δρόμος για τη χώρα και το λαό.
 
 

Σημεία από όλη τη Συνέντευξη Τύπου:

Αλέξης Τσίπρας: 

-Βιάστηκαν οι πολλαπλασιαστές της υποταγής να αποδώσουν την ήττα της Κύπρου στο ΟΧΙ του κυπριακού λαού. Βιάστηκαν γιατί αυτή η ιστορία δεν έχει ακόμα τελειώσει ή γιατί και οι ίδιοι είναι αντιστόρητοι. Δεν γνωρίζουν ή δε θέλουν να θυμόμαστε το ρόλο που έπαιξαν ιστορικά στην πορεία του λαού μας κάποια σημαντικά ΟΧΙ. 

-Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αν εμείς σε κάτι διαφέρουμε είναι ότι δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε. Δεν πρόκειται να πούμε ναι σε εκβιασμούς και απειλές. Δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε με τα μνημόνια. Δεν πρόκειται να πούμε ναι στη διάλυση της κοινωνίας, στην καταδίκη χιλιάδων ηλικιωμένων ανθρώπων στο θάνατο, στην καταδίκη χιλιάδων παιδιών στην πείνα και χιλιάδων νέων ανθρώπων στη μετανάστευση.  

-Κυβερνητική κοινοπραξία του ναι σε όλα. Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να δεχθεί την τρόικα με μία ανθοδέσμη με ναι. Ναι στο χαράτσι, που είχαν δεσμευτεί να καταργήσουν. Ναι στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ναι στις ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες η τρόικα ως κοινός ντίλερ αδημονεί να προχωρήσει. 

-Ποιους έχει απέναντι αυτή η άγρια συμμορία με τα λευκά κολλάρα που πριν από λίγες μέρες ρήμαξε την Κύπρο; Ποιους έχει απέναντί της; Έχει τον κ. Σαμαρά, που ζήτησε συγγνώμη από την κ. Μέρκελ για το οχι στο πρώτο μνημόνιο. 

-Είναι πια σαφές σε όλους μας ότι το διαφημισμένο πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης είναι μία φούσκα. Το μόνο που υπάρχει είναι η επέλαση των δανειστών στη ρημαγμένη αυτή χώρα, η επέλαση να αρπάξουν από τους πιο φτωχούς και πιο ευάλωτους όσα περισσότερα μπορούν. 

-Αν μας ρωτάτε ποια είναι η δική μας παραίνεση στον ελληνικό λαό εν όψει της νέας επίσκεψης της τρόικας: Αντίσταση, Αντίσταση, Αντίσταση! 

-Για να αλλάξει το τροπάριο, πρέπει να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση. Εμάς μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας ότι δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Μάλιστα. Είδαμε πόσο έτοιμοι ήταν αυτοί να κυβερνήσουνε, πόσο έτοιμοι ήταν να πάνε από το οχι στο ναι. Εμείς τέτοια ετοιμότητα δεν την έχουμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι και ως κυβέρνηση να αντισταθούμε και είμαστε έτοιμοι - οικοδομώντας τις κατάλληλες συμμαχίες στον ευρωπαικό Νότο και όχι μόνο - να αντιστρέψουμε τον κυρίαρχο εκβιασμό στους δανειστές. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για το λαό μας. 

Απαντήσεις σε ερωτήσεις: 

-Έχουμε ένα σχέδιο συνεργασίας με τις χώρες του Νότου και για αυτό θεωρούμε τραγικό το γεγονός ότι η Κύπρος αφέθηκε τραγικά μόνη της από την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτές οι συνεργασίες χρειάζονται μία προεργασία. Υπάρχουν τρεις σημαντικές προυποθέσεις για να πετύχει μία διαπραγμάτευση:

  η κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη και να πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει 

  ο λαός να είναι αποφασισμένος 

  να υπάρχουν οι κατάλληλες συμμαχίες ώστε ο συσχετισμός δύναμης να μην είναι αρνητικός 

-Βρισκόμαστε σε εξελίξεις που καθημερινά διαψεύδονται. Εμείς θεωρούμε αδιανόητο ο ελληνικός λαός να έχει φορτωθεί ένα τεράστιο χρέος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να μην έχει αλλάξει ούτε ένας διοικητής τράπεζας. Άμεσα πρέπει όσες τράπεζες χρηματοδοτούνται από το ΤΧΣ να περάσουν σε δημόσιο έλεγχο και να αλλάξουν οι διοικήσεις τους. Και να υπάρξει μία πολιτική στήριξης της οικονομίας. Και μία νέα σεισάχθεια, μία αναπροσαρμογή, ρύθμιση των δανείων.  

-Για εμάς το βασικό μας μέλημα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα.

-Το πάση θυσία στο ευρώ είναι, υποκρύπτει το πάση θυσία στο μνημόνιο. 

-Εγώ πιστεύω ότι 'όλα είναι πολιτική' και διαφωνώ με αυτό που είχε πει ο Κλίντον ' it's the economy, stupid'. Εμείς λέμε κάτι πολύ ξεκάθαρο: Θα πούμε όχι. Δε θα συναινέσουμε στο λάθος.. Ο κ. Στουρνάρας είναι αυτός που είχε πει ότι θα βγούμε στις αγορές το 2012 και τώρα είναι υπουργός. Επειδή έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, οδηγούνται σε ανορθολογικές επιλογές. Εμείς θα πούμε όχι και θα επιμείνουμε στο όχι. Γιατί το ναι είναι πολύ πιο σκληρό από όλους τους εκβιασμούς που μπορούν να μας κάνουν. 

-Σήμερα ο ελληνικός λαός και τα παιδιά μας χρεώνονται τα λάθη των τραπεζών. Γιατί να μην υπάρξει κοινωνικοποίηση, εθνικοποίηση των τραπεζών; Ο κίνδυνος για τον αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος είναι δεδομένος βάσει της πορείας που ακολουθείται μέχρι τώρα. Εμείς δε συμφωνούμε με αυτήν την πορεία. 

Γιάννης Δραγασάκης: 

-Οι προτάσεις που σας έκανε πριν ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτό που έχει γίνει σε όλον τον κόσμο, όπου έγινε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, στις ΗΠΑ, στη Μεγ. Βρετανία, στη Σουηδία παλαιότερα. Άρα, άμεσα πρέπει να γίνουν τα αυτονόητα. Ο μόνος τρόπος να σωθούν οι τράπεζες είναι να περάσουν τώρα σε δημόσιο έλεγχο και να περάσουν σε φάση ανασυγκρότησης. Όλοι οι άλλοι δρόμοι οδηγούν στη διάλυση. 

Αλέξης Τσίπρας :

-Εμείς δεν ψάχνουμε να βρούμε κάποιο τερτίπι, κάποιο τεχνικό κόλπο για να προκαλέσουμε εκλογές. Ξέρουμε ότι οι πρόωρες εκλογές προκαλούνται κάτω από λαική πίεση... Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει οποιαδήποτε ενοχή, ώστε να οδηγηθεί αυτοβούλως σε εκλογές. Εκλογές θα προκληθούν μέσα από δύο τρόπους: Πρώτον, μέσα από την κοινωνική πίεση και τους κοινωνικούς αγώνες και δεύτερον, μέσα από τα αδιέξοδα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να σταθεί. Πώς θα φέρει νέα μέτρα να ψηφιστούν στη Βουλή; Εμείς θεωρούμε ότι το πολιτικό τοπίο είναι απολύτως ρευστό. Αλλά αυτό που μας απασχολεί είναι οι κοινωνικές αντιστάσεις, εκεί ρίχνουμε το βάρος. 

-Με ραγδαία ταχύτητα αλλάζουν οι συσχετισμοί σε όλες τις χώρες του Νότου: Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία. Στην Ισπανία το κόμμα της αριστεράς στις δημοσκοπήσεις παίρνει 15% και το πολιτικό σύστημα αποδομείται. Υπάρχει ένα κίνημα διαρκές, από εκεί ξεκίνησε και το κίνημα των Αγανακτισμένων. Στην Ιταλία, το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν πολύ ενδιαφέρον. Μπορεί να έχουμε μεγάλες διαφορές με το κίνημα του Γκρίλο, αλλά το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές αποδεικνύει την ανάγκη των λαών να ελπίζουν αλλά και να καταδικάσουν το παλιό, διεφθαρμένο πολιτικό σκηνικό. Πιστεύουμε ότι ένα πλατύ μέτωπο λαικό και κοινωνικό του Νότου μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα που θα αντιπαρατεθεί με τη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία. 

-Η δική μας κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Και ξεκάθαρα αριστερή κυβέρνηση, ριζοσπαστικά αριστερή. 

-Για την προανακριτική της λίστας Λαγκάρντ: "Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει". Γιατί ενοχλεί τόσο πολύ πια η παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ; (...) Δεν μπορούν να την κουκουλώσουν τόσο εύκολα αυτήν την υπόθεση. (...) Θα μας πουν ποτέ ποιοι σκελετοί βρίσκονται πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ; Ποιοι δεν φορολογήθηκαν; Και πέρα από το πολιτικό και ηθικό ζήτημα, θα πάμε ποτέ και στην ουσία; Θα μας φέρει το ΣΔΟΕ ένα τεκμηριωμένο σημείωμα για το ποιοι και πως δεν φορολογήθηκαν; 

-Η ομάδα της μονταζέριας της ΝΔ ξέρει πολύ καλά να διαστρεβλώνει. Σε αυτά είναι μανούλες. Όταν πήγα στις ΗΠΑ, είπα ότι η Ελλάδα με την Αργεντινή έχει μία πολύ μεγάλη διαφορά. Η Ελλάδα έχει εθνικό της νόμισμα το ευρώ. Και βγήκαν πρωτοσέλιδα και ανακοινώσεις της ΝΔ με τίτλο 'Κωλοτούμπες ΣΥΡΙΖΑ'. Θέλετε να πάρετε την αρχή, τη μέση και το τέλος ενός συλλογισμού και να συζητήσουμε πάνω σε αυτό; Ή θα μας ασκείται κριτική ότι είμαστε συγχρόνως και ευρωλάγνοι και ευρωσκεπτικιστές; Σε αυτό το πολιτικό κλίμα, δεν μπορούμε να συννενοηθούμε. Είναι πολύ πιο σοβαρά τα πράματα από το επίπεδο των ανακοινώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου. 

-Σε σχέση με την κυβέρνηση, η πρωτοβουλία μας είναι να πάρουμε την κυβέρνηση. Με την ήδη παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, γιατί αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με το λαό, στόχος είναι η διαρκής κινητοποίηση του για μία Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας. Σε σχέση με τις διεθνείς συμμαχίες, θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες που ήδη έχουμε πάρει και το επόμενο διάστημα. 

-(Απαντώντας στη ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διώχνει τους επενδυτές) : Η αλήθεια είναι ότι έχουμε γεμίσει επενδυτές με τη σέσουλα και πάει ο ΣΥΡΙΖΑ και τους διώχνει..

-Οι αποκρατικοποιήσεις είχαν ως αρχικό στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους (..) Αυτά στο πρώτο μνημόνιο, διότι στο τρίτο μνημόνιο η αποτίμηση της πλήρους εκποίησης της δημόσιας περιουσίας από τα 280 δισ. (που ήταν η εκτίμηση του πρώτου μνημονίου) ανέρχεται στα 9.6 δισ., που δεν είναι ούτε το 2% του δημόσιου χρέους. Αξίζει τον κόπο να τα πουλήσουμε όλα για μία σταγόνα στον ωκεανό; Δεν υπάρχει κανένας οικονομολόγος που να λέει σήμερα ότι θα σωθούμε από τις αποκρατικοποιήσεις.

-Θα μιλήσω πολύ κυνικά για το ΤΑΙΠΕΔ: Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί έξω από το πλαίσιο της νομιμότητας, της στοιχειώδους διαφάνειας και έξω από κάθε λογική δημόσιου ελέγχου, κοινοβουλευτικού ελέγχου. Διορίσαν με αντισυνταγματικό τρόπο τον Αθανασόπουλο, ο οποίος έφυγε επειδή είχε ανοιχτά θέματα με τη δικαιοσύνη. Μετά μάθαμε ότι οι συνεδριάσεις γίνονται στα αγγλικά. Δεν πειράζει, είπαμε, και ζητήσαμε να μας δώσουν τα πρακτικά. Και δε μας δίνουν τα πρακτικά! Είναι δυνατόν να ζητά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πρακτικά και να μην του τα δίνουν; Εμείς θέλουμε διαφάνεια, συνταγματική νομιμότητα και θα το απαιτήσουμε! 

-Το συνέδριο που έχουμε μπροστά μας το βλέπουμε ως μία πολύ δημιουργική πίεση προκειμένου να εμβαθύνουμε τις αναλύσεις μας και να τις κάνουμε πιο συγκροτημένες (..) Στόχος μας, επίσης, είναι να συνεχιστεί η εγγραφή νέων μελών στο νέο ΣΥΡΙΖΑ. Και στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει να είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικός ηλικιακά κτλ. Το συνέδριο αυτό θα είναι ένα συνέδριο τομής όχι μόνο για την αριστερά, αλλά και για την πολιτική ζωή του τόπου και για την Ευρώπη. 

-Η διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση, δεν είναι εκδρομή.

Για τα δημοψηφίσματα, θεωρούμε ότι ναι, είναι ένα μέσο, αρκεί να θέτεις, όμως, το σωστό ερώτημα. 

-Εμείς πιστεύουμε ότι κανένας αγώνας και καμία αντίσταση δεν πάει χαμένη. Στη φάση που βρίσκεται ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτός ο εκβιασμός. Έχει καταντήσει γελοίο. Τι σώσιμο είναι αυτό που μας κάνουν δηλαδή; Σώζουν, λένε, την Ελλάδα και διαλύουν τον ελληνικό λαό. 

-Για τη ΔΗΜΑΡ: Έχουμε μεγάλη καρδιά, αλλά πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι αισιόδοξος. Δεν έχει κανένα σασπένς η στάση της ΔΗΜΑΡ, καθώς εκ των προτέρων λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει από την κυβέρνηση. Οι κόκκινες γραμμές μετατρέπονται σε κόκκινες κορδέλες που περιτυλίγουν μία προειλημένη απόφαση καταστροφής. 

-Για τις συναντήσεις με εκπροσώπους ΜΜΕ: Εδώ πήγα και συνάντησα το ΔΝΤ (...) Δημόσια και όχι κρυφά κάνουμε συναντήσεις με διευθυντές και δημοσιογράφους εφημερίδων και όχι με καναλάρχες. Συζητάμε για την αλλαγή του μιντιακού πλαισίου, την αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση του μιντιακού τοπίου και του θεσμικού πλαισίου. Θα προχωρήσουμε και σε δημόσια παρουσίαση για να καταγραφούν οι προτάσεις μας για τη λειτουργία του τύπου και των ΜΜΕ. Η συναναστροφή μας με τον διάβολο δε θα μας διαβολίσει. 

-Αν έχουμε μία μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι τα αφεντικά των εκπροσώπων της τρόικας που θα συναντηθούν αύριο με τον πρωθυπουργό, θα σκεφτούνε δύο και τρεις φορές πως θα αντιμετωπίσουν μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι δε θα μπουν καν στον κόπο να μας στείλουν για διαπραγμάτευση τους κατά τα άλλα ευγενείς τεχνοκράτες που τα έχουν κάνει θάλασσα. Και η διαπραγμάτευση θα είναι πολιτικού και όχι τεχνικού χαρακτήρα. 

Δείτε ακόμα:

Οι ερωτήσεις και απαντήσεις από τη Συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)