to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:47 | 31.10.2023

Κοινωνία

«Η δειγματοληψία εδάφους δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη» - Η έκθεση τεχνικού συμβούλου για τα Τέμπη

«Ο χώρος προσωρινής αποθήκευσης των βαγονιών και των χωμάτων που απομακρύνθηκαν από το σημείο ήταν “ανοικτός” και εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα»


Τις αμφιβολίες των οικογενειών των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, οι οποίοι καταγγέλλουν τις αρμόδιες αρχές «για εξοργιστικά ανεπαρκή διαχείριση του δυστυχήματος» ενισχύουν τα ευρήματα τεχνικής έκθεσης ανεξάρτητου πραγματογνώμονα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το documentonews.gr μετά την καταγγελία συγγενών θυμάτων για καθυστερημένη δειγματοληψία του Χημείου του Κράτους στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας, σχετικά με την «ανάλυση των δειγμάτων για παρουσία εύφλεκτων χημικών ουσιών», ο τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας «Γκλαβόπουλος και Σία ΕΕ» επισημαίνει τα λάθη και τις παραλείψεις.

Καθώς αρχικά είχε εντοπιστεί η χημική ουσία ξυλόλιο στην εμπορική αμαξοστοιχία από την Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών, οι συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν από το χημείο του κράτους να πραγματοποιηθεί έλεγχος στο σημείο. Ωστόσο αυτό έγινε 7 μήνες και 28 μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα.

Τον ενδιάμεσο καιρό σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα «ο χώρος προσωρινής αποθήκευσης των βαγονιών και των όγκων χωμάτων που απομακρύνθηκαν από το σημείο της σύγκρουσης ήταν “ανοικτός” και εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα».

Επιπλέον στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι κατά την πραγματοποίηση της δειγματοληψίας «χρησιμοποιήθηκε σκαπτικό μηχάνημα γενικού τύπου και όχι ειδικό γεωτρύπανο δειγματοληψίας εδάφους». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί «απαγόρευσαν» στους εν λόγω εμπειρογνώμονες τη δειγματοληψία εδάφους από το σημείο, όπως επίσης και τον «οποιοσδήποτε επιτόπιο έλεγχο με συσκευές ελέγχου».

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι δεν πάρθηκε «αντίδειγμα» από τους αρμοδίους του Χημείου του Κράτους, δηλαδή «δειγματοληψία εις διπλούν», εγείρουν ερωτήματα επισημαίνουν οι ίδιοι.

Επιχειρηματολογώντας σχετικά με την αναξιοπιστία της διαδικασίας της δειγματοληψίας η ομάδα Γκλαβόπουλου επισημαίνει ότι «από την επιλογή εκσκαφής ενός μόνο σημείου (τυχαίου) στο σύνολο της επιφάνειας δεν μπορεί να προκύψει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για τη κατάσταση του εδάφους στο σύνολό της επιφάνειας».

Επιπλέον «η διαδικασία της εκσκαφής και της δειγματοληψίας δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη καθώς παρατηρήθηκε συνεχής ανάμειξη χώματος από διαφορετικά στρωματικά βάθη, με αποτέλεσμα τα δείγματα διαφόρων βαθών να αναμειγνύονται μεταξύ τους ή και με ποσότητα χώματος που είχε χρησιμοποιηθεί ως μπάζωμα της συγκεκριμένης επιφάνειας»

Τέλος ζητώντας νέο έλεγχο από ανεξάρτητο εργαστήριο η τεχνική έκθεση αναφέρει ότι «τα δείγματα…δεν είναι αντιπροσωπευτικά των συνθηκών που υπήρχαν τη δεδομένη στιγμή του συμβάντος». Μάλιστα η «εκσκαφή έγινε με το χέρι από τους αρμόδιους του Χημείου του Κράτους» και όχι με «σκαπτικό μηχάνημα», καθώς στην περιοχή δεν υπήρχε προσβασιμότητα.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)