to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:14 | 30.10.2023

Κοινωνία

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον τραυματισμό της 16χρονης στο Ν. Ηράκλειο

Η εισαγγελία ζητεί να ληφθεί η κατάθεση της 16χρονης όταν η κατάσταση της υγείας της το επιτρέψει, καθώς και να εξεταστούν ως μάρτυρες οικεία της πρόσωπα - Ζητά παράλληλα να διαβιβαστούν τα έγγραφα του ιατρικού φακέλου και να αναζητηθεί οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες που βρίσκονται στην περιοχή.


Απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε πολύ σοβαρά 16χρονη κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής εκδήλωσης στο Νέο Ηράκλειο, το βράδυ του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου, θα αναζητήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Με εντολή του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος ζητά τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να διερευνηθούν τα γεγονότα που προηγήθηκαν, το βράδυ του Σαββάτου, στο σημείο επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου στο Νέο Ηράκλειο όπου βρέθηκε πεσμένη χωρίς τις αισθήσεις της στο οδόστρωμα η ανήλικη η οποία έφερε σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.

Ο κ. Ελευθεριάνος, στην παραγγελία του για την έναρξη της έρευνας, ζητά να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση του τραυματισμού προκύπτουν στοιχεία για την τέλεση των αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος της απόπειρας ανθρωποκτονίας ή της πρόκλησης βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Η εντολή του εισαγγελέα είναι να διενεργήσει την έρευνα το Τμήμα Ανθρωποκτονιών υπό την εποπτεία εισαγγελικής λειτουργού η οποία ανέλαβε ήδη την προκαταρκτική εξέταση.

Ανάμεσα σε αυτά που η Εισαγγελία ζητά να γίνουν κατά προτεραιότητα είναι να ληφθεί, αμέσως μόλις αυτό είναι εφικτό, κατάθεση από την 16χρονη, η οποία νοσηλεύεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, καθώς και από οικεία της πρόσωπα. Επιπλέον ζητείται να διαβιβαστούν όλα τα έγγραφα του ιατρικού φακέλου του κοριτσιού, ενώ προτεραιότητα δίνεται και στην αναζήτηση και συλλογή οπτικοακουστικού υλικού από τα επίμαχα σημεία στο Νέο Ηράκλειο.

Να σημειωθεί ότι για τον τραυματισμό της 16χρονης, η πλευρά των συμμετεχόντων στην αντιφασιστική εκδήλωση φαίνεται να επιρρίπτει ευθύνες στην Αστυνομία, υποδεικνύοντας ομάδα της ΟΠΚΕ που δρούσε στην περιοχή. Όπως αναφέρεται σε σχετικές ανακοινώσεις, αστυνομικοί ξυλοκόπησαν άγρια την 16χρονη.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην «Εφ.Συν.» πως ο ίδιος και άλλοι περίοικοι εντόπισαν τη 16χρονη ανάσκελα, αναίσθητη και αιμόφυρτη, στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Νεότητος περίπου στις 20.15 του Σαββάτου, και πως ύστερα έφτασε μια διμοιρία ΜΑΤ με κουτί πρώτων βοηθειών για να της βάλει γάζες. Ο κάτοικος παρατήρησε «ανησυχία» σε άντρες της ομάδας ΟΠΚΕ ο ένας από τους οποίους ζήτησε να της βγάλουν τα γάντια, όταν ήρθε το ΕΚΑΒ.

Τι ισχυρίζεται η Αστυνομία

Από την πλευρά της ΕΛΑΣ έχει ήδη εκδοθεί ανακοίνωση στην οποία τονίζεται πως η ομάδα ΟΠΚΕ δέχθηκε σφοδρή «απρόκλητη επίθεση» από ομάδα 50 ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα. Η Αστυνομία αναφέρει πως τα άτομα αυτά «αμέσως διασπάστηκαν, χωρίς οι αστυνομικοί να προβούν σε χρήση του εξοπλισμού τους».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, «κατά την αποχώρηση των προναφερθέντων ατόμων, οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν γυναίκα που φορούσε μαύρα ρούχα, γάντια, χειρουργική μάσκα και κουκούλα, να βρίσκεται στο έδαφος, ενώ διαπίστωσαν ότι ήταν τραυματισμένη στο κεφάλι». Αναφέρεται μάλιστα ότι «στην προσπάθεια τους να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες» οι αστυνομικοί δέχθηκαν και νέα σφοδρότερη επίθεση από περισσότερα άτομα, για την αντιμετώπιση της οποίας έγινε χρήση «ενδεδειγμένων μέσων».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Περιμένουμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης

Ο τραυματισμός της 16χρονης προκάλεσε αντιδράσεις από φορείς και κόμματα. Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται η 16χρονη» επίσκεψη πραγματοποίησαν χθες οι τομεάρχες Υγείας και Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και Κώστας Μπάρκας, αναφέροντας τα εξής:

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχες Υγείας και Προστασίας του Πολίτη αντίστοιχα, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και Κώστας Μπάρκας, επισκεφθήκαμε απόψε (σ.σ. χθες) μετά από το προσωπικό ενδιαφέρον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», προκειμένου να ενημερωθούμε για την πορεία της υγείας της 16χρονης που τραυματίστηκε μετά την αντιφασιστική συναυλία στο Νέο Ηράκλειο. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Διοικητή του νοσοκομείου κ. Λευτέρη Μπούλια.

Παρουσία της αναπληρώτριας Διοικήτριας του νοσοκομείου, κας Άννας Μάινα, ο θεράπων ιατρός μας εξέθεσε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ανήλικη κοπέλα, που σύμφωνα με όσα μας ειπώθηκαν δείχνει να ξεπερνά τον κίνδυνο. Όσον αφορά στην ερώτησή μας για τα αίτια του βαρέος τραυματισμού, οι θεράποντες ιατροί μας παρέπεμψαν στην επικείμενη γνωμάτευση της ιατροδικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση».

Με ανακοινώσεις τους η ΚΝΕ και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, καταλογίζουν ευθύνες στην αστυνομία. Η ΚΝΕ αναφέρει πως: «Εδώ και τώρα πρέπει να διερευνηθούν οι αιτίες, οι συνθήκες και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Δεν θα περάσει καμία προσπάθεια συγκάλυψης ούτε αυτής ούτε άλλων υποθέσεων κρατικής βίας.

Η ΚΕΕΡΦΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων πως: «Κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής συναυλία στις 28/10 αστυνομικοί καταδίωξαν ομάδα νεαρών αντιφασιστών που προσερχόντουσαν στη πλατεία Ν. Ηρακλείου. Η ομάδα των νεαρών μετά την επίθεση που δέχτηκε από την ομάδα των αστυνομικών έτρεξε να φύγει και ήρθε σε επαφή με κόσμο της αντιφασιστικής συγκέντρωσης».

Με ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ εξαπολύει επίθεση στην αστυνομία, καταγγέλλοντας ότι «η κατακραυγή για τη βίαιη επίθεση των αστυνομικών... έχει πανικοβάλει τα επιτελεία της κυβέρνησης στην ΕΛΑΣ που αναζήτησαν αποδιομπαίους τράγους στα μέλη του Ρουβίκωνα για την αποτυχία τους να συγκαλύψουν τόσο το άγριο ξυλοδαρμό όσο και την αγαστή συνεργασία με τους φασίστες».

Σημειώνει επίσης ότι «η κυβέρνηση της αστυνομικής βαρβαρότητας που κάνει πλάτη στους ναζί φίλους της την ώρα που μαζί στηρίζουν και χειροκροτάνε την σφαγή χιλιάδων παιδιών στη Γάζα είναι επικίνδυνη για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων. Είναι δολοφόνοι και είναι ώρα να την ανατρέψουμε!».

Η «Συνέλευση αλληλεγγύης για την Β» κάνει λόγο για μια ακόμα περίπτωση «αστυνομικής βαρβαρότητας», τονίζοντας πως άνδρες της ΟΠΚΕ επιτέθηκαν σε ομάδα αντιφασιστ(ρι)ών, με την αστυνομία στην ανακοίνωσή της να μην αναφέρει τίποτα για τον τρόπο με τον οποίο τραυματίστηκε η 16χρονη, ενώ υποστηρίζει πως η ομάδα των ΟΠΚΕ δέχθηκε επίθεση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)