to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:18 | 28.10.2023

Πολιτική

Οι νέες αποκαλύψεις φέρνουν και δεύτερη εξεταστική στο Ευρωκοινοβούλιο για τις υποκλοπές

Προ των πυλών δεύτερη εξεταστική στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις νέες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αναφέρει το Euractiv


Πολλές οι ευρωπαϊκές φωνές που εγκαλούν την Κομισιόν για αδράνεια σχετικά με το κατασκοπευτικό λογισμικό και ζητούν την σύσταση μιας "PEGA2"

Τη σύσταση δεύτερης εξεταστικής επιτροπής πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, η οποία θα συνεχίσει να ερευνά τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών και να πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση, πρότεινε η Σόφι Ιντ’ Βελντ.

Συγκεκριμένα, τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της PEGA για το σκάνδαλο υποκλοπών σε Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία και Κύπρο με τις συστάσεις  της Κομισιόν, η αδράνεια της Επιτροπής έχει δημιουργήσει «θόρυβο» και ανησυχία στους κύκλους των ευρωβουλευτών, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους κατά τη διάρκεια ακρόασης για το spyware στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών (LIBE) του Κοινοβουλίου την Πέμπτη.

«Η Κομισιόν μας λέει: δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα», σχολιάζει η Ιντ' Βελντ σχετικά με την 15σέλιδη απάντηση της Κομισιόν προς την PEGA.

«Λέει (σ.σ. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ότι είναι αρμοδιότητα των εθνικών αρχών να διερευνούν [τις περιπτώσεις κατασκοπευτικού λογισμικού. Το όλο θέμα είναι ότι οι εθνικές αρχές είναι ένοχες για κατάχρηση», δήλωσε.

Σε αυτό το κλίμα,  σύμφωνα με το Euractiv η εισηγήτρια των πρώτων συστάσεων πρότεινε να συσταθεί νέα επιτροπή «κατά προτίμηση» πριν τις ευρωεκλογές, που θα έχει σκοπό από τη μία να ερευνά τις νέες εξελίξεις και από την άλλη να πιέζει την Κομισιόν να αναλάβει δράση.

Σε συνέχεια της συζήτησης της Πέμπτης, «θα αρχίσω να το συζητώ με τους υπόλοιπους», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «όλοι συμφωνούμε στη βαθιά δυσαρέσκεια για την απουσία οποιασδήποτε δράσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Katarina Barley δήλωσε επίσης στο στην ίδια πηγή ότι στηρίζει μια επιτροπή "PEGA2", καθώς η Κομισιόν οφείλει ακόμη «να υποβάλει νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση σαφούς νομικού πλαισίου σχετικά με το κατασκοπευτικό λογισμικό».

«Θα υποστήριζα σίγουρα το PEGA2», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Saskia Bricmont στο Euractiv, προσθέτοντας υπάρχει βούληση μεταξύ των νομοθετών να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στο θέμα.

«Ας πιέσουμε ίσως για ένα μεγαλύτερο εργαλείο κατ' αρχάς, και αν δεν υπάρχει πλειοψηφία γι' αυτό, τότε τουλάχιστον να έχουμε κάποιους πόρους για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, επειδή νομίζω ότι υπάρχουν πολλά, πολλά ζητήματα που απομένουν», συμπλήρωσε η ίδια.

Δε λείπουν, ωστόσο, οι αντίθετες φωνές, οι οποίες προέρχονται από την ευρωπαϊκή «οικογένεια» της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο Jeroen Leaners από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πρόεδρος της επιτροπής PEGA, αντιτίθεται στην ιδέα.

«Έχουμε εργαστεί επί 1,5 χρόνο για την έρευνά μας και οι συστάσεις μας είναι απολύτως σαφείς. Η Επιτροπή θα πρέπει πρώτα να αναλάβει την ευθύνη της να δώσει συνέχεια στο έργο που παρέδωσε το Κοινοβούλιο», ανέφερε στο Euractiv, χαρακτηρίζοντας την αδράνεια των κρατών μελών και της Επιτροπής «πραγματικά αξιοθρήνητη».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) Juan Fernandez López Aguilar τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η εφαρμογή των συστάσεων που ήδη έχουν γίνει εκ μέρους της PEGA.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)