to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 26.10.2023

Κοινωνία

Χίος: Διαμαρτυρία για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ Καρδαμύλων και συλλήψεις δύο προέδρων χωριών

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Χίο - όπως και σε δεκάδες άλλες περιοχές - το κλείσιμο του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στα Καρδάμυλα, που σηματοδοτεί εκ νέου υποβάθμιση των χωριών της βορειοανατολικής Χίου και απίστευτη ταλαιπωρία, ιδίως για τους ηλικιωμένους κατοίκους που θα πρέπει να διανύουν μια ώρα δρόμο για να φτάσουν στο κεντρικό κατάστημα στην πόλη του νησιού. Επιπλέον, η αστυνομία - με σαφώς άνωθεν εντολή - απειλεί 4 προέδρους χωριών με συλλήψεις για παρακώλυση... κοινωφελούς υπηρεσίας, ενώ ήδη συνέλαβε δύο εξ αυτών.


Με τις συλλήψεις δύο προέδρων τοπικών κοινοτήτων της Χίου, των Μάρκου Κούνουπα (Λαγκάδα) και Κώστα Μαυρέλου (Συκιάδα) η κυβέρνηση δείχνει να σκληραίνει την στάση της στη αντιμετώπιση των διαμαρτυριών των κατοίκων της Βορειοανατολικής Xίου για το κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ στα Καρδάμυλα.

Από το πρωί σήμερα Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023, βρίσκεται σε εξέλιξη διαμαρτυρία των κατοίκων έξω από το κεντρικό ταχυδρομείο, στην πόλη της Χίου, το οποίο λειτουργεί υπό τον πολιορκητικό κλοιό της αστυνομίας:

Από πολύ πρωί δεκάδες αστυνομικοί είχαν πιάσει τις κατάλληλες θέσεις γύρω από τα ΕΛΤΑ και εκμεταλλευόμενοι ότι ήταν ακόμα ισχνή η παρουσία των διαμαρτυρόμενων κατοίκων των Καρδαμύλων και της ευρύτερης περιοχής, περιόρισαν την παρουσία τους στο απέναντι πεζοδρόμιο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 9.30 το πρωί της Πέμπτης οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι από τους διαμαρτυρόμενους.

Νωρίτερα σήμερα, περί τις 6.30 το πρωί, οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Χίου, που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ στα Καρδάμυλα, βρέθηκαν στο κέντρο διαλογής στην Φάρκαινα, όπου και πάλι η αστυνομική παρουσία και με την απειλή δικογραφιών ή και συλλήψεων απέτρεψε οποιαδήποτε κίνησή τους.

Οι διώξεις και η δικογραφία

Την Τετάρτη 25/10/23, λόγω της διαμαρτυρίας που έγινε μπροστά στα κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ στην πόλη της Χίου, σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος των δύο προέδρων, όπως και κατά των Μιχάλη Φυτούση, προέδρου του χωριού Πιτυός, και Δώρας Σαββοπούλου, προέδρου της Τ.Κ. Καρδαμύλων, οι οποίοι αναμένουν το δικηγόρο τους ώστε να προσέλθουν κι εκείνοι στην Αστυνομία.

Σημειώνεται ότι οι πρόεδροι των κοινοτήτων της περιοχής δεν είχαν εμφανισθεί σήμερα, μέχρι τις 9.30 το πρωί, προκειμένου να αποφευχθεί η σύλληψή τους στο πλαίσιο του αυτοφώρου, καθότι από χθες Τετάρτη είχε σχηματισθεί σε βάρος τους – μετά από εισαγγελική εντολή – δικογραφία. Ευθύς ως εμφανίσθηκαν οι δύο πρόεδροι στον χώρο του κεντρικού ταχυδρομείου συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Χίου, όπου και κρατούνται. Έξω από το κτίριο έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων που ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους και να μην κινηθεί διαδικασία δίωξης σε βάρος τους.

Έτσι έχουμε το οξύμωρο να διώκονται για παρακώλυση υπηρεσίας κοινής ωφέλειας εκείνοι που, μαζί με πλήθος κόσμου, διαμαρτύρονταν ακριβώς για την διακοπή παροχής υπηρεσίας κοινής ωφέλειας!

Το νομαρχιακό τμήμα Χίου της AΔEΔY καταγγέλλει την προσαγωγή των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων της Συκιάδας και της Λαγκάδας και καταδικάζει την προσπάθεια εκφοβισμού του δίκαιου αγώνα των κατοίκων της Βόρειας Χίου ενάντια στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ.

Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ αφήνει χωριά σε όλη την Ελλάδα χωρίς υπηρεσίες

Όπως αναφέρουν κάτοικοι και αιρετοί σε σχετική επιστολή προς τους βουλευτές του νομού Χίου:

«Εμείς οι κάτοικοι των χωριών της ΒΑ Χίου διαμαρτυρόμαστε έντονα για το κλείσιμο του καταστήματος ΕΛΤΑ Καρδαμύλων . Η ενέργεια αυτή δεν αποτελεί ξάφνιασμα για μας αφού από το 2009 έχουμε βιώσει στην περιοχή μας την υποβάθμιση των κοινωνικών παροχών μέσα στις οποίες είναι το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, κλείσιμο καταστήματος ΔΕΗ και ΟΤΕ, υποβάθμιση υπηρεσιών Εθνικής Τράπεζας, επερχόμενο σχεδιασμό κλεισίματος των Αγροτικών Ιατρείων κ.α. Διαχρονικά έχουμε εκφράσει τη διαμαρτυρία μας μέσα από τα όργανα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από άρθρα και δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο αλλά και μαζικές κινητοποιήσεις όταν χρειάστηκε, όμως οι ενέργειες δεν φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.
Με αυτές τις πολιτικές καταλήγουμε στην απαξίωση των κατοίκων της παραμεθορίου ως απόρροια των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν οδηγήσει στην ερημοποίηση των περιοχών με ανεπανόρθωτες συνέπειες .
Αρνούμαστε να δεχτούμε τέτοιου είδους αποφάσεις που μας επιφυλάσσουν ένα μέλλον χωρίς προοπτική στα χωριά μας και απαιτούμε :
- Να μην κλείσει κανένα υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στη Χίο ούτε πουθενά.
- Να μην απολυθεί ή μετακινηθεί κανένας εργαζόμενος.
- Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά με μισθούς και δικαιώματα.

Ζητάμε από εσάς να αναλάβετε τις ευθύνες σας και ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Χιακού Λαού να στηρίξετε και να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα της Περιφέρειας σας και όχι μόνο».

Την επιστολή υπογράφει η συντονιστική επιτροπή αιρετών και κατοίκων της ΒΑ Χίου.

Και κυνικός Μηταράκης

Σημειωτέον ότι στη Χίο εκλέγεται με τη ΝΔ και ο Νότης Μηταράκης, ο πρώην υπ. Μετανάστευσης και για λίγες ημέρες υπ. ΠροΠΟ, που βολικά με δήλωσή του για το ζήτημα μετέθεσε σε ιδιώτες και στην τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοςΧίου και περιφέρεια Βορείου Αιγαίου) την ευθύνη να κρατήσουν ανοικτό το κατάστημα των ΕΛΤΑ στα Καρδάμυλα. Ετσι, ούτε λίγο, ούτε πολύ δικαιολογεί την απόφαση των ΕΛΤΑ για το κλείσιμο του καταστήματος στα Καρδάμυλ, προβάλλοντας το μεγάλο λειτουργικό του κόστος (50.000 ευρώ ετησίως, έναντι των πενιχρών μικτών εσόδων περίπου 5.500 ευρώ ετησίως).

Προτείνει δε να εξετασθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση η δυνατότητα «να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας και να παραμείνουν τα ΕΛΤΑ ανοικτά». Δεν παραλείπει, δε, να προμοτάρει και το... franchise των ΕΛΤΑ, αφού μεταξύ άλλων στη δήλωσή του αναφέρει πως «τα ΕΛΤΑ πλέον προχωρούν σε διερεύνηση νέων μορφών συνεργασιών, ως franchise, είτε με ιδιώτες, είτε με την τοπική αυτοδιοίκηση (περιφέρεια, δήμος)».

Ισχυρίζεται δε ότι δεν θα επηρεασθούν από το κλείσιμο του καταστήματος οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους κατοίκους των Καρδαμύλων και της ευρύτερης περιοχής και «σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των συναλλαγών που υλοποιούνταν, θα εξυπηρετείται πλέον από τα καταστήματα Χίου και Βροντάδου» - που απέχουν μια ώρα από τα Καρδάμυλα, αλλά για τον Νότη Μηταράκη αυτά είναι μάλλον λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες από astraparis.gr, alithia.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)