to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα σημαντικά ζητήματα, όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι, λύνονται με βάση το Καταστατικό


Ενα ρητό της πρακτικής σοφίας λέει πως όταν έχεις δοκιμάσει τα πάντα και δεν έχεις βρει λύση, κοίτα τι γράφει το manual. Για τα κόμματα το manual ορθής χρήσης είναι το Καταστατικό τους. Το Καταστατικό λέει πώς λύνονται τα ζητήματα. Ειδικά τα σοβαρά ζητήματα. Τα απλά ζητήματα λύνονται με συζήτηση, σύνθεση, καλή θέληση. Τα σημαντικά ζητήματα, όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι, λύνονται με βάση το Καταστατικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση σήμερα. Έχει σοβαρή σύγκρουση στο εσωτερικό του και ο νεοεκλεγείς με ισχυρή πλειοψηφία πρόεδρος έχει παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας ιστορικά ηγετικά στελέχη του κόμματος με πολύ σοβαρές κατηγορίες, στην ουσία ζητώντας τη διαγραφή τους. Η Επιτροπή Δεοντολογίας προβλέπεται από το Καταστατικό, το οποίο επίσης περιγράφει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μελών. Το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε μόλις πέρσι στο συνέδριο, επί Αλέξη Τσίπρα και με τεράστια πλειοψηφία. Το καθήκον που επωμίζεται ο Αντώνης Κοτσακάς, πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, και τα υπόλοιπα 14 μέλη είναι βαρύ.

Το Καταστατικό για τα κόμματα όμως δεν είναι μόνον το manual, είναι το αντίστοιχο του συντάγματος για τα κράτη. Και ειδικά τα κόμματα εξουσίας, όπως ήταν και ελπίζουμε να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την πτυχή. Πρέπει να πείθουν ότι μπορούν με δημοκρατία να χειριστούν τα του οίκου τους, ώστε να μπορούν να τους εμπιστευτούν οι πολίτες τη χώρα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)