to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 23.10.2023

Διεθνή

Ο ακραίος φιλελευθερισμός δεν επικράτησε - Σε β΄ γύρο για πρόεδρο στην Αργεντινή

Πρώτος στον α' γύρο ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού της κεντροαριστεράς - Δύο κόσμοι συγκρούονται στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή


Ως νίκη της κυβερνητικής παράταξης των Περονιστών «διαβάζουν» στην Αργεντινή το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γενικών εκλογών, από τον οποίο θα αναδειχθεί ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της χώρας για την επόμενη τετραετία.

Η κάλπη δεν απέδωσε πρόεδρο (θα έπρεπε κάποιος να πάρει είτε τουλάχιστον 45% είτε τουλάχιστον 40% με 10 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο), αλλά έκανε σαφές ότι η τεράστια επικοινωνιακή ώθηση στον Χαβιέρ Μιλέι από τα ΜΜΕ δεν ήταν αρκετή για να υποχωρήσει η προοδευτική παράταξη, παρότι η χώρα κλυδωνίζεται από πρωτοφανή οικονομική κρίση, σαρωτικό πληθωρισμό και αδυναμία σταθεροποίησης μέσω δανείων όπως από το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, στον πρώτο γύρο των γενικών εκλογών στην Αργεντινή οι τρεις πρώτοι έλαβαν:

  • 36,59% Σέρτζιο Μάσα (Ένωση για την πατρίδα - Περονιστές)
  • 30,04% Χαβιέρ Μιλέι (Η Ελευθερία προχωρά - Φιλελεύθεροι)
  • 23,83% Πατρίσια Μπούλριτς (Μαζί για την Αλλαγή - Κεντροδεξιοί)

Η τριάδα συμπληρώνεται από το 6,82% στους διασπασμένους Περονιστές της μετά Κίρχνερ εποχής και από το 2,69% στα αριστερά-τροτσκιστικά κόμματα. Η συμμετοχή υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό από την επιστροφή στη Δημοκρατία το 1983, με 74% περίπου, σημαντικά χαμηλότερη από το 81% στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Τα αποτελέσματα αυτά απέχουν πολύ από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη χώρα, που σε κάποιες περιπτώσεις έδειχναν τον Μιλέι να σκαρφαλώνει πάνω από το 34-35%, ενώ οι Περονιστές να δυσκολεύονται να φτάσουν το 30%.

Όπως γράφει το Reuters, η απρόσμενη αντοχή των Περονιστών, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφθασε σε τριψήφιο αριθμό για πρώτη φορά από το 1991, οδηγεί σε έναν κρίσιμο δεύτερο γύρο στις 19 Νοεμβρίου μεταξύ δύο αντίθετων οικονομικών μοντέλων για τη χώρα. Προς το παρόν αμβλύνει τις ανησυχίες για μια ριζική αλλαγή των πολιτικών σε περίπτωση αποφασιστικής νίκης του Μιλέι, ο οποίος πρότεινε τη δολαριοποίηση της οικονομίας και το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας.

«Γνωρίζω ότι πολλοί από αυτούς που μας ψήφισαν είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο», είπε ο Μάσα μετά τα αποτελέσματα. «Η χώρα μας βιώνει μια περίπλοκη, δύσκολη κατάσταση, γεμάτη προκλήσεις να αντιμετωπίσει... Δεν πρόκειται να τους απογοητεύσω». Παρά το «πυρ ομαδόν» από τα ΜΜΕ κατά των Περονιστών, ο μετριοπαθής Μάσα επέμεινε ότι τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλισης και οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης ήταν ζωτικής σημασίας για πολλούς Αργεντινούς.

Στον αντίποδα, ο Μιλέι επιμένει ότι το κράτος πρέπει να συρρικνωθεί δραστικά. Μάλιστα, έχει χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά ως γέφυρα με το συντηρητικό κοινό την έντονη αντίθεσή του στις αμβλώσεις. Σε σειρά τοποθετήσεών του που περιλαμβάνουν ενίοτε ακραίους θεατρινισμούς, υπόσχεται να πετσοκόψει με αλυσοπρίονο το πολιτικό και οικονομικό status quo στην Αργεντινή. «Είμαστε αντιμέτωποι με τις πιο σημαντικές εκλογές των τελευταίων 100 ετών», είπε μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. «Αν δουλέψουμε μαζί μπορούμε να κερδίσουμε, αν δουλέψουμε μαζί μπορούμε να ανακτήσουμε τη χώρα μας».

Η στάση που θα κρατήσει τόσο η Μπούλριτς όσο και οι ψηφοφόροι της, είναι αυτή που θα κρίνει κατά τα φαινόμενα το αποτέλεσμα.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)