to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 23.10.2023

Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξήσεις έως και 88% στα τιμολόγια Νοεμβρίου

Εκτινάχθηκαν στα 3 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μεταξύ οικιακών πελατών, επιχειρήσεων και χρηστών Κοινωνικού Τιμολογίου με τους παρόχους να ανακοινώνουν πολύ μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος του μήνα Νοεμβρίου έως και 88% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα


Πολύ μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος του μήνα Νοεμβρίου ανακοίνωσαν οι πάροχοι, καθώς οι ανταγωνιστικές χρεώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι υψηλότερες έως και... 88%! Ειδικότερα, οι περισσότεροι πάροχοι κινούνται με αυξήσεις της τάξης από 10% έως 40%, ποσοστά τα οποία προκύπτουν από τις συγκρίσεις των καθαρών τιμών (χωρίς επιδοτήσεις).

Οι μεγάλες ανατιμήσεις οφείλονται στο κλίμα αβεβαιότητας που έχει προκληθεί στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, τόσο από τη δολιοφθορά στον αγωγό αερίου της Βαλτικής όσο και από τη νέα πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με το ot.gr. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του φυσικού αερίου TTF αυξήθηκε κατά 40% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα οι πάροχοι να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώσει και τις επιδοτήσεις των οικιακών λογαριασμών ρεύματος. Επισημαίνεται ότι αναμένεται πως οι εν λόγω επιδοτήσεις θα κινηθούν σε υψηλότερα από κάθε άλλη φορά, τους τελευταίους μήνες, επίπεδα προκειμένου να “ψαλιδιστούν” οι μεγάλες αυξήσεις.

Πάντως, την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει την εφαρμογή του μέτρου επιβολής ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας “Financial Times”.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για αρνητικές συνέπειες» από τότε που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο και ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τώρα σχεδόν κατά 90% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, όπως αναφέρει το άρθρο, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Την ίδια ώρα, λίγες μέρες μετά το σχέδιο της ΡΑΑΕΥ με τις τρεις κατηγορίες χρωματικής σήμανσης σταθερών και κυμαινόμενων τιμολογίων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης προχωρεί σε αλλαγές στο νέο πλαίσιο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα φέρει άμεσα στην αγορά με νομοθετική ρύθμιση.

Πρόκειται για μια νέα κατηγορία ex antes τιμολόγησης (τιμολόγια που η τιμή καθορίζεται εκ των προτέρων στην αρχή κάθε μήνα), με την εξής ειδοποιός διαφορά: Στο νέο τιμολόγιο θα μεταπίπτουν αυτόματα (by default) όσοι δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με τους παρόχους, για τους οποίους θα υπάρχει πρόβλεψη να έχουν τη δυνατότητα παραμονής σε αυτό (εφόσον το επιθυμούν) για ένα χρόνο.

Το νέο τιμολόγιο μελετάται να έχει τη δυνατότητα διόρθωσης τον επόμενο μήνα (ex post) σε περίπτωση οι προμηθευτές πέσουν έξω στις προβλέψεις τους και τα χαρακτηριστικά μιας σύμβασης χαμηλού σχετικά ρίσκου που θα προστατεύει τους καταναλωτές από τις απότομες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής, οι οποίες εκτίναξαν το κόστος και δαιμονοποίησαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής πριν την επιβολή των έκτακτων μέτρων λόγω ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τιμολόγιο αυτό θα βασίζεται σε ένα σύνθετο μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα λαμβάνει για την τιμολόγηση ιστορικά στοιχεία τιμών ακόμη και καταναλώσεις. Το νέο τιμολόγιο θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλοι οι πάροχοι ενέργειας.

Στο μεταξύ, το σχέδιο της ΡΑΑΕΥ, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας διαβούλευσης και περιλαμβάνει τα μπλε, πράσινα και πορτοκαλί τιμολόγια, προβλέπει πως με τη λήξη των έκτακτων μέτρων στο τέλος του έτους επανέρχονται οι συμβάσεις στα επίπεδα προ κρίσης, τα οποία “πάγωσαν” το καλοκαίρι του 2022.

Οι πάροχοι οφείλουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές έως την 1η Νοεμβρίου για τις νέες κατηγορίες τιμολογίων και, εφόσον υπάρχουν αλλαγές στη σύμβαση, να στείλουν τους νέους όρους. Ο πελάτης από την πλευρά του οφείλει να απαντήσει εντός 30 ημερών αν αποδέχεται το νέο τιμολόγιο. Αν δεν το κάνει, θα θεωρείται ότι έχει συναινέσει. Σε περίπτωση όμως που δε συμφωνεί είναι υποχρεωμένος να επιλέξει νέο πάροχο για σύναψη νέας σύμβασης και, αν δεν το πράξει, τότε θα μεταπίπτει στη νέα κατηγορία.

Εκτινάχθηκαν στα 3 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από καταναλωτές

Σε ιλιγγιώδη ποσά ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών στην εγχώρια ηλεκτρική αγορά. Σε όλες τις τάσεις, χαμηλή, μέση, υψηλή, υπολογίζονται αθροιστικά κοντά στα 3 δισ. ευρώ (συγκεκριμένα στα 2,8 δισ. ευρώ), συνιστώντας μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της αγοράς. Την ίδια στιγμή, οι εμπλεκόμενοι φορείς στην ενεργειακή ευρωπαϊκή αγορά ανανεώνουν σήμερα στις Βρυξέλλες τη συμφωνία για τις κοινές αρχές και μέτρα που θα ισχύσουν τον ερχόμενο χειμώνα, με στόχο την προστασία των καταναλωτών.

Τα στοιχεία για το μέγεθος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, με συγκεκριμένους αριθμούς ανά τάση και αφορούν στην εικόνα από δέκα προμηθευτές, τη ΔΕΗ +1,93% και τους μεγαλύτερους σε μερίδια εναλλακτικούς παρόχους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του euro2day.gr τα στοιχία παρουσίασε η Ειρήνη Ιακωβίδου, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ρύθμισης και Εποπτείας Αγορών Λαϊκής και Προστασίας Καταναλωτών της ΡΑΑΕΥ, στο 3ο συνέδριο ενέργειας, το οποίο διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με στοιχεία Αυγούστου 2023, ανά τάση διαμορφώνονται ως εξής:

  • Οικιακοί πελάτες (χαμηλή τάση) χρωστούν συνολικά 1.055.307.678 ευρώ. Από αυτούς, στους υφιστάμενους αναλογούν 258.234.966 ευρώ και σε παλιούς πελάτες 797.072.681 ευρώ.
  • Οικιακοί πελάτες με Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) οφείλουν 106.719.972 ευρώ, τα 84.241.131 οι υφιστάμενοι και τα 22.478.841 παλιοί πελάτες.
  • Εμπορικοί και βιομηχανικοί πελάτες της χαμηλής τάσης χρωστούν συνολικά 947.465.200 ευρώ, με τους παλιούς, δηλαδή, πιθανόν και επιχειρήσεις που δεν υφίστανται πλέον, να οφείλουν τα περισσότερα, ήτοι, 683.443.642 ευρώ.
  • Πελάτες άλλης χρήσης στη χαμηλή τάση οφείλουν 2.195.533 ευρώ.
  • Στη μέση τάση, εμπορικοί και βιομηχανικοί πελάτες έχουν αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς συνολικά 206.161.281 ευρώ, με τους υφιστάμενους να έχουν τη μερίδα του λέοντος, με 118.447.342 ευρώ.
  • Στην υψηλή τάση, στους βιομηχανικούς πελάτες αντιστοιχούν χρέη 522.916.397, με τους υφιστάμενους να οφείλουν τα πιο πολλά, ήτοι, 471.966.565 ευρώ.

Από την επεξεργασία των στοιχείων αυτών, προκύπτει ότι το 20,83% των πελατών της ΔΕH στη χαμηλή τάση, δηλαδή 1.164.369 καταναλωτές, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μεγαλύτερο στην ίδια κατηγορία είναι το ποσοστό που αναλογεί στους ιδιώτες προμηθευτές, υπολογίζεται σε 23,66% και 445.522 πελάτες.

Στη μέση τάση, το 10,66% των πελατών της ΔΕH έχουν οφειλές και το 20,67% των πελατών των εναλλακτικών παρόχων. Στην υψηλή τάση, πελάτες της ΔΕH με οφειλές είναι το 10,95% και στους ιδιώτες το 34,25%!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)