to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο οδικός χάρτης και ο στόχος της ανανέωσης

Ενόψει των εκλογών του επόμενου καλοκαιριού στην Κουμουνδούρου ήδη σχεδιάζουν να υπάρξει και ηλικιακή ανανέωση στα ψηφοδέλτια με «φρέσκα» πρόσωπα


Μια νέα σχέση με τη βάση του κόμματος φιλοδοξεί να εγκαινιάσει ο Στέφανος Κασσελάκης, δίνοντας βάρος στην παρέμβαση του νέου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κοινωνία με γνώμονα την εξωστρέφεια και στόχο την ανανέωση. Αυτό ξεκαθαρίζουν από την Κουμουνδούρου, με τον πρόεδρο του κόμματος να ξεδιπλώνει την ατζέντα του καταθέτοντας στην Πολιτική Γραμματεία (Π.Γ.) τον οδικό χάρτη της επόμενης ημέρας. Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να καλεί τους πολίτες, δίνοντας έμφαση στους νέους, να συμπορευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., «ποντάροντας» μεταξύ άλλων και στην περαιτέρω αξιοποίηση του i-SYRIZA. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Π.Γ. προβλέπει πως το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024. Ταυτόχρονα, ο πήχης μπαίνει ψηλά, με τον Σ. Κασσελάκη να μιλά στην πρόσφατη συνεδρίασή της για αυτοδύναμη προοδευτική κυβέρνηση, απορρίπτοντας τα σενάρια κοινής καθόδου με το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Νέα πρόσωπα και αδιαμεσολάβητος διάλογος

Ενόψει των εκλογών του επόμενου καλοκαιριού στην Κουμουνδούρου ήδη σχεδιάζουν να υπάρξει και ηλικιακή ανανέωση στα ψηφοδέλτια με «φρέσκα» πρόσωπα. Είναι κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει ο Σ. Κασσελάκης κατά την παρουσία του στο Κερατσίνι. Πάντως, στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκτιμούν ότι και ο Δημήτρης Παπαδημούλης με τη δήλωσή του πως δεν θα κατέβει υποψήφιος στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές συμβάλλει στη δυνατότητα αυτή. Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, ο στόχος του Σ. Κασσελάκη είναι να τοποθετηθούν νέα πρόσωπα σε μια σειρά από θέσεις, όπως έγινε και με την περίπτωση της Διάνας Βουτυράκου που ανέλαβε συντονίστρια των think tanks τα οποία θα λειτουργούν παράλληλα και από κοινού με τους κοινοβουλευτικούς τομείς. Πηγές της Κουμουνδούρου, βέβαια, ξεκαθαρίζουν ότι η ανανέωση στο επίπεδο των προσώπων θα συνεχιστεί «όσο θα προχωρά ο αδιαμεσολάβητος διάλογος με τη βάση του κόμματος και το άνοιγμα στην κοινωνία».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στο Action24, προέταξε την ανάγκη γείωσης του κόμματος με την κοινωνία με σκοπό να ανακτηθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τον προοδευτικό κόσμο. Ένας εκ των βασικών στόχων της νέας ηγεσίας, όπως χαρακτηριστικά λένε, είναι η αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων προκειμένου να αναβαθμιστούν ο εσωκομματικός διάλογος και η συμμετοχή των μελών στη λήψη των αποφάσεων. Ταυτόχρονα, όσον αφορά τις κομματικές διεργασίες και τα κομματικά όργανα, επισημαίνουν πως θα ακολουθούνται οι καταστατικές προβλέψεις, χωρίς όμως να αποκτούν αυτά (τα κομματικά όργανα) χαρακτήρα ιερατείου. «Ένας τέτοιος κίνδυνος απομακρύνεται με τον ξεκάθαρο τρόπο που αναφέρεται ο Στέφανος Κασσελάκης στην ηγεσία που θέλει να ασκήσει, αλλά αυτό δείχνει και η πρακτική του μέχρι τώρα» σημειώνουν.

Κεντρική Επιτροπή στις 11-12 Νοεμβρίου

Σύμφωνα με την απόφαση της Π.Γ., ο σχεδιασμός του επόμενου διαστήματος προβλέπει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11-12 Νοεμβρίου και τη διεξαγωγή 13 περιφερειακών συνεδρίων με ορίζοντα το συνέδριο του Φεβρουαρίου. Σημειωτέον, τα περιφερειακά-αναπτυξιακά συνέδρια θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Νοέμβριο, και θα ολοκληρωθούν εντός Ιανουαρίου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν θεματικές εκδηλώσεις και θα συνεχιστούν οι προγραμματικές επεξεργασίες του κόμματος σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, όπως η ακρίβεια, η στέγαση, η διαχείριση των κόκκινων δανείων, το κοινωνικό κράτος, η πρωτογενής παραγωγή κ.ά. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί δε στην αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να ελέγξει την αισχροκέρδεια

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ιεραρχούν ψηλά το ζήτημα της ακρίβειας, ενώ αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι αντιπολιτευτικοί τόνοι αναφορικά με την αισχροκέρδεια, για την οποία καταλογίζουν ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, κατηγορούν το Μέγαρο Μαξίμου ότι επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια με σκοπό «να κρύψει την πλήρη αδιαφορία της για την καθημερινή άνιση μάχη που δίνουν οι πολίτες με την ακρίβεια». Χαρακτηρίζουν δε κυβερνητική στρατηγική επιλογή την ενίσχυση της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας, υπενθυμίζοντας ότι το 29% των πολιτών βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα καταγράφεται ράλι τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς έστρεψε τα βέλη του εναντίον των Κ. Μητσοτάκη και Άδωνη Γεωργιάδη, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο τις δηλώσεις τους αναφορικά με την πάταξη της αισχροκέρδειας. «Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος θέλει να ελέγξει την αισχροκέρδεια. Προτιμούν τα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ, με μπόλικη κοροϊδία, από το να βγαίνει ο μήνας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στο ίδιο μήκος κύματος, από την αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα, τα οποία μάλιστα θα έχουν μακρά πνοή προκειμένου να επέλθει μείωση στον πληθωρισμό τροφίμων και στα είδη άμεσης ανάγκης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ με συγκεκριμένους όρους, στον αντίποδα των λεγόμενων pass.

Κρίσιμη καμπή μετά την παραπομπή Τζουμάκα

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αναγνωρίζουν στελέχη τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας του κόμματος, με το ρήγμα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου να βαθαίνει όπως φαίνεται περαιτέρω μετά και τη μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την προηγούμενη Τετάρτη. Την ίδια ώρα, νέος γύρος εσωκομματικής αντιπαράθεσης ξέσπασε μετά την παραπομπή του Στέφανου Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας κατόπιν απόφασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Το χρονικό της «αποπομπής»

«Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του Σ. Τζουμάκα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ανέφερε πως η ολιγαρχία και η διαπλοκή έχουν εγκατασταθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στρέφοντας εμμέσως, πλην σαφώς τα βέλη του εναντίον του νεοεκλεγέντος προέδρου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της νέας ηγεσίας από το συνέδριο. Οι δηλώσεις Τζουμάκα οδήγησαν τον Στέφανο Κασσελάκη στην απόφαση να τον παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας, σημειώνοντας σε ανάρτησή του ότι έθεσε τον εαυτό του εκτός κόμματος. Όπως σημείωσε, ο ίδιος τιμά τους αγώνες του κατά την περίοδο της Χούντας και της Μεταπολίτευσης, ωστόσο δεν θα επιτρέψει «στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζουν στα κανάλια ένα ολόκληρο κόμμα, που έχει μόνη του δύναμη τα μέλη και τους ψηφοφόρους του, ως “ολιγαρχικό” και “διαπλεκόμενο”». Συνεχίζοντας, έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό της Κουμουνδούρου, λέγοντας ότι «σταματάει εδώ» η τηλεοπτική παρουσία στελεχών που αντί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, «αντιπολιτεύονται το κόμμα τους».

Η αντίδραση Τζουμάκα

Ο Σ. Τζουμάκας χαρακτήρισε την ενέργεια του Σ. Κασσελάκη «δημοκρατική εκτροπή», κάτι που, όπως είπε, δεν συναντά πρώτη φορά στην πολιτική του διαδρομή. Σε μία μακροσκελή ανακοίνωση το μέλος της Π.Γ. σημείωσε ότι ο πρόεδρος του κόμματος «χωρίς να έχει την αρμοδιότητα και παραβιάζοντας το καταστατικό, ανακοίνωσε ότι “έθεσα εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.” για τις πολιτικές μου απόψεις, τις οποίες πάντα εξέφραζα δημόσια». Τόνισε ότι ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον οποίο συμπορεύτηκε δεν έπραξε κάτι αντίστοιχο απέναντί του, παρά τις έντονες πολιτικές συγκρούσεις που είχαν, ούτε όμως και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος «θεωρούσε αδιανόητη τη διαγραφή στελέχους για τις απόψεις του». Προανήγγειλε, πάντως, ότι θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής για επίσπευση των σχετικών διαδικασιών. Παράλληλα, έκανε λόγο για μεθοδεύσεις επικράτησης μηχανισμών και άσκησης πολιτικών χωρίς αρχές. Ανέφερε, μάλιστα, ότι όποιος τις εφάρμοσε βίωσε «την απαξίωση από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις». Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε των θέσεών του, λέγοντας ότι έχει εκφράσει τις ίδιες απόψεις τόσο κατά την προεκλογική περίοδο των εσωκομματικών εκλογών όσο και στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία: «Ότι, δηλαδή, το κόμμα διέρχεται κρίση ηγεσίας και πολιτικής συνοχής, και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστές οι μεθοδεύσεις της διαπλοκής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όσοι συμμετέχουν σε αυτή την ενέργεια είναι γνωστοί. Στην παρούσα υπόθεση συγκρούονται, όντως, “δύο κόσμοι”».

Η δήλωση Φίλη

Από την πλευρά του, ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια Κασσελάκη, αναφέροντας ότι «βαθαίνει η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», ενώ τον κατηγόρησε πως «δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματος». Είπε, μάλιστα, ότι «επιθυμεί τη διαγραφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Στέφανου Τζουμάκα για την πολιτική κριτική που ασκεί και για όσα είχε αναφέρει την εποχή που διεκδικούσε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και προχθές στην Πολιτική Γραμματεία χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση». Στο ίδιο πλαίσιο, το μέλος της Π.Γ. και πρώην υπουργός χαρακτήρισε «δώρο» για την κυβέρνηση τη συγκεκριμένη πράξη, ενώ έστρεψε τα βέλη του εναντίον του Σ. Κασσελάκη, λέγοντας ότι η απόφασή του δείχνει «πώς εννοεί την περιβόητη “αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση” των μελών του κόμματος», κάνοντας λόγο για διαγραφές διαφωνούντων ενόψει συνεδρίου.

Η απάντηση της Κουμουνδούρου

Η δήλωση του Ν. Φίλη προκάλεσε την αντίδραση της Κουμουνδούρου, με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχολιάζουν πως ο πρώην υπουργός Παιδείας «μάλλον δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε την αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα στον ΣΚΑΪ», σημειώνοντας μάλιστα ότι μέσω όσων είπε ο Σ. Τζουμάκας στρέφεται «ευθέως συνολικά εναντίον του κόμματος και των μελών του». Χαρακτήρισαν «προσχηματική» την επίκληση Φίλη ότι η δήλωση Τζουμάκα σχετιζόταν με πολιτική ή προσωπική κριτική, για να διερωτηθούν με σκωπτικό τρόπο γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Παιδείας ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος εφόσον συμμερίζεται την αναφορά του Σ. Τζουμάκα.

Θύελλα αντιδράσεων

Τη στήριξή του προς την κίνηση Κασσελάκη εξέφρασε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον Σ. Τζουμάκα ότι «εκπέμπει δηλητήριο διάλυσης». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με ένα καυστικό σχόλιο στα social media ανέφερε πως δυσκολεύεται να κατανοήσει πώς ισχύουν ταυτόχρονα οι δηλώσεις «θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος» και «παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας», κάνοντας λόγο για «σημείο των καιρών». Ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για «αντικαταστατική διαγραφή», επισημαίνοντας ότι «η επίκληση της συλλογικότητας και των κανόνων δεν μπορεί να είναι επιλεκτική και κυρίως δεν μπορεί να ανοίγει τον δρόμο για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές στις γραμμές μας». Προηγουμένως είχε ασκήσει κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Π.Γ. απέρριψε πρόταση που αφορούσε τη δημόσια αποδοκιμασία κεντρικών στελεχών που εξέφρασαν δημόσια τη στήριξή τους σε ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και ανεξάρτητους δεξιούς. Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι διαφωνεί με όσα υποστήριξε ο Σ. Τζουμάκας, ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία του και με τον χειρισμό του Σ. Κασσελάκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)