to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 09.04.2013

Πολιτική

Στουρνάρας - Μανιτάκης υποδέχονται την τρόικα στο ΥΠΟΙΚ

Κοντά σε συμφωνία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, τη μείωση των συντελεστών του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) κατά 15% και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού βρίσκονται κυβέρνηση και τρόικα


Μιλώντας στο in.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφερε πως σήμερα το απόγευμα (4 μμ) στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) αναμένεται να κλείσει σημαντικό μέρος των εκκρεμοτήτων.

Στην συνάντηση θα είναι παρών και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Πρόβλημα η δημόσια διοίκηση, λέει ο Βενιζέλος

Η δημόσια διοίκηση αποτελεί το «μεγάλο αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η τρόικα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό -και σωστά όπως είπε- από μια διαρθρωτική και όχι από μια δημοσιονομική οπτική γωνία.

Προσπάθεια να επιταχυνθεί η συμφωνία

Στόχος, αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», είναι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, να έχει στα χέρια του συμφωνία με την τρόικα για τα μεγάλα θέματα την Παρασκευή, ώστε να παρουσιάσει στο άτυπο Εurogroup αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις, έστω κι αν δεν θα έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία πλήρως.

Σήμερα και αύριο το οικονομικό επιτελείο αναμένει τις οριστικές απαντήσεις της τρόικας στις ελληνικές προτάσεις. Από αυτές θα εξαρτηθεί και το εάν θα επέλθει συμφωνία στα μεγάλα ανοικτά μέτωπα. Στελέχη της τρόικας ανέφεραν ότι «δεν είναι εύκολο, αλλά μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές» και εξηγούσαν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να γεφυρωθούν και να οδηγήσουν σε μία αποχώρηση της τρόικας χωρίς αποτελέσματα, όπως έγινε στα μέσα Μαρτίου. Βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού, οι επικεφαλής της τρόικας θα αποχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή.

Στόχος είναι μέχρι την Πέμπτη να έχει κλείσει το θέμα της αναδιάρθρωσης του δημόσιο τομέα, ώστε να πιέσει η ελληνική πλευρά για τη συντομότερη δυνατή εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ ευρώ. Επόμενο στάδιο είναι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των κειμένων του Μνημονίου έως τις 24 Απριλίου για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και να εγκριθεί η δόση των 4,2 δισ ευρώ στις 13 Μαίου από το Eurogroup και του 1,8 δισ ευρώ στις αρχές Μαίου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Πλέον οι ελληνικές αρχές και η τρόικα εξετάζουν το πώς θα εκταμιευθούν τα 4,2+1,8 δισ ευρώ. Δηλαδή, το ποιες θα είναι οι υπο-δόσεις και με ποιες προαπαιτούμενες δράσεις θα συνδεθεί η εκταμίευσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα που εξετάζεται να θεωρηθούν προαπαιτούμενα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
Επιζητείται η πολιτική στήριξη από το Eurogroup

Αν κλείσουν τα βασικά θέματα μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα το ενδιαφέρον θα μετατεθεί στην επόμενη αξιολόγηση, αυτήν του Ιουνίου, η οποία αναμένεται ακόμη πιο δύσκολη. Προς το παρόν η κυβέρνηση αναμένει πολιτική στήριξη στο επερχόμενο Eurogroup (12 Απριλίου) και προσδοκά την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου μέσα στον Απρίλιο και των 6 δισ. ευρώ του α' τριμήνου στο Eurogroup της 13ης Μαΐου. Περιθώρια υπάρχουν καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ως τις 20 Μαΐου.

Προς συμφωνία για το χαράτσι

Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου έχει επέλθει συμφωνία των δύο πλευρών για την φορολόγηση των ακινήτων εντός του 2013 και μένει να διευκρινιστεί η στάση της τρόικας επί των ισοδυνάμων μέτρων που θα καλύψουν τα 250 εκατ. ευρώ τα οποία θα λείψουν από τα δημόσια ταμεία με την έκπτωση στο “χαράτσι”.

Πιο αναλυτικά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την οριζόντια μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ (μετονομάζεται σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων) κατά 15%. Η έκπτωση θα ισχύσει για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και δεν τίθεται καμία εξαίρεση που σχετίζεται με την τιμή ζώνης ή τον αριθμό των τετραγωνικών.

Πηγή: thepressproject

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)