to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:16 | 19.10.2023

Διεθνή

Παρέμβαση από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς για μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Κύρια σημεία της συνεδρίασης των οργάνων του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Παρίσι ήταν το ξέσπασμα της κρίσης στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ.


Στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση του Προεδρείου και της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στο Παρίσι, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο Γιάννης Μπουρνούς με την ιδιότητα του Αντιπρόεδρου του ΚΕΑ, ένα από τα κύρια σημεία συζήτησης ήταν το ξέσπασμα της κρίσης στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

«Η Ευρωπαϊκή Αριστερά επανεπιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για δίκαιη και διαρκή ειρήνη και συνύπαρξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και την υποστήριξή της στο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για ένα ανεξάρτητο κράτος παράλληλα με το κράτος του Ισραήλ, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιεύτηκε μετά τη συνεδρίαση:

Για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

«Η Ευρωπαϊκή Αριστερά ζητά την άμεση παύση της βίας στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη. Η αδιάκριτη στοχοποίηση άμαχου πληθυσμού παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Αυτό ισχύει για τις σφαγές της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ, αλλά και για τους βομβαρδισμούς κατοικημένων κτιρίων από τον ισραηλινό στρατό.

Για δεκαετίες, οι Παλαιστίνιοι ζουν υπό διαρκή παράνομο εποικισμό και κατοχή, αντιμετωπίζοντας μια σκληρή πολιτική απαρτχάιντ που εφαρμόζεται από τις ισραηλινές αρχές. Αυτή η πραγματικότητα αντικατοπτρίζει επίσης την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας, και ιδίως των ΗΠΑ και της ΕΕ, να προωθήσουν μια βιώσιμη ειρηνευτική διαδικασία και να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης.

Μετά τις Συμφωνίες του Όσλο πριν από 30 χρόνια, το Ισραήλ τις εκμεταλλεύτηκε για να επεκταθεί στη Δυτική Όχθη, διατηρώντας παράλληλα τη Γάζα υπό πολιορκία. Σχεδόν ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί έποικοι έχουν σταδιακά μεταφερθεί σε εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, εξασφαλίζοντας έναν ατελείωτο ισραηλινό εποικισμό της περιοχής.

Αυτή η σοβαρή κατάσταση έχει ενταθεί ιδιαίτερα από τότε που η νέα ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου ήρθε στην εξουσία, με παλαιστινιακές πόλεις και χωριά να δέχονται επιθέσεις από εποίκους και τον ισραηλινό στρατό, αυξανόμενες συγκρούσεις και ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα. Το κυβερνητικό του πρόγραμμα δηλώνει ανοιχτά ότι ο εβραϊκός λαός έχει «αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα σε όλα τα μέρη της γης του Ισραήλ» καθιστώντας το τη βάση για έναν τελικό αποικισμό της Δυτικής Όχθης. Η καταπίεση του παλαιστινιακού λαού έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις επιθέσεις, τις δολοφονίες και τις απαγωγές που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του ισραηλινού άμαχου πληθυσμού, που συνιστούν εγκλήματα πολέμου και τις οποίες καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα. Ακριβώς όπως οι βομβαρδισμοί και άλλα αντίποινα από το Ισραήλ εναντίον όλων των Παλαιστινίων στη Γάζα, κυρίως αμάχων, συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Αντιτιθέμεθα στις προσπάθειες τιμωρίας ολόκληρου του παλαιστινιακού πληθυσμού για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Όπως δήλωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το Ισραήλ βρίσκεται τώρα σε πόλεμο. Αυτό μπορεί να σημαίνει όχι μόνο εκατοντάδες, αλλά πολύ πιθανόν χιλιάδες θανάτους. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού περιφερειακού πολέμου με την εμπλοκή του Λιβάνου και του Ιράν, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει την εμπλοκή των ΗΠΑ και άλλων δυτικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή. Είμαστε αντίθετοι σε ένα τέτοιο επικίνδυνο και αποσταθεροποιητικό σενάριο κλιμάκωσης και ζητούμε την αποστρατιωτικοποίηση της Μέσης Ανατολής. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό μια Μέση Ανατολή απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δράσουμε για την ειρήνη, την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Ως εκ τούτου, οι παγκόσμιοι ηγέτες, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αντιδράσουν το συντομότερο δυνατόν και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη νέων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη λύσης δύο κρατών. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να έχουμε λύση δύο κρατών είναι πρώτα να έχουμε δύο κράτη να διαπραγματευτούν. Ως εκ τούτου, ζητούμε την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά επανεπιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για δίκαιη και διαρκή ειρήνη και συνύπαρξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και την υποστήριξή της στο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για ένα ανεξάρτητο κράτος παράλληλα με το κράτος του Ισραήλ, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)