to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:25 | 17.10.2023

Διεθνή

Σε κόκκινο συναγερμό οι Βρυξέλλες μετά την τρομοκρατική επίθεση - Νεκρός από αστυνομικά πυρά ο ύποπτος

Πυροβολήθηκε από αστυνομικούς ο φερόμενος ως δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Βελγίου ο δράστης είναι Τυνησιακής καταγωγής και διέμενε παράνομα στο Βέλγιο.


Τουλάχιστον δύο Σουηδοί σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε από πυρά ενόπλου στις Βρυξέλλες, λίγο πριν από την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Σουηδίας.

Ο δράστης της θανατηφόρας ένοπλης επίθεσης εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε από την αστυνομία με τη βοήθεια ενός μάρτυρα, σύμφωνα με την Εισαγγελία Βρυξελλών

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών, λίγο μετά τις 8π.μ. (τοπική ώρα) ένας μάρτυρας ενημέρωσε την αστυνομία ότι εντόπισε τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης σε κατάστημα ποτών στο Schaerbeek.

Στο σημείο μετέβη η αστυνομία. Κατά την επέμβαση ακούστηκαν πυροβολισμοί από αστυνομικούς και ο ύποπτος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όταν έφτασαν στο σημείο, επιχείρησαν να αναζωογονήσουν τον ύποπτο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του στις 9:38 π.μ. Σε καφετέρια βρέθηκαν ένα όπλο και μια τσάντα με ρούχα.

H εισαγγελία Βρυξελλών συνεχίζει την έρευνα και προς το παρόν δεν δίνει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες

Το όπλο με το οποίο έγιναν οι επιθέσεις βρέθηκε στο σημείο. Ο ύποπτος θεωρείται ως ο ένοπλος δράστης της επίθεσης που σημειώθηκε χθες λίγο πριν από την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Σουηδίας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο Σουηδοί και άλλος ένας τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», προτού διαφύγει με δίκυκλο.

Η βελγική αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, ενώ ανέβασε στην υψηλότερη βαθμίδα (Κατηγορία 4) το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φερόμενος ως δράστης δηλώνει μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο φερόμενος ως δράστης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Όσο το επίπεδο συναγερμού παραμένει στη βαθμίδα 4 θα υπάρχει πολύ ισχυρή παρουσία αστυνομίας στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο Βέλγος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο μετέβη εσπευσμένα στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, μαζί με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογράμμισε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Ο αγώνας για τα προκριματικά του Euro 2024 μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη οριστικά στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η UEFA. Οι Σουηδοί ποδοσφαιριστές ξεκαθάρισαν στην UEFA ότι δεν θα αγωνιζόντουσαν στο δεύτερο ημίχρονο μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δύο συμπατριώτες τους, μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο TV6.

Όσο το επίπεδο συναγερμού παραμένει στην υψηλότερη βαθμίδα (Κατηγορία 4) θα υπάρχει πολύ ισχυρή παρουσία αστυνομίας στις Βρυξέλλες, ενώ ζητείται από τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση τόνισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο rtl.

O Αλεξάντερ Ντε Κρόο εξέφρασε τη λύπη του για το τρομοκρατικό χτύπημα που κόστισε τη ζωή σε δύο Σουηδούς και είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό ενός ακόμη ανθρώπου.

«Είχε αγώνα ποδοσφαίρου που φυσιολογικά είναι μία στιγμή χαράς, γιορτής», αλλά αντί γι'αυτό δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με «βάρβαρο τρόπο» επισήμανε ο Βέλγος πρωθυπουργός. Παράλληλα, έκανε λόγο για «μαύρη ώρα» για το Βέλγιο και τη Σουηδία. Ο Ντε Κρόο υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο 45χρονος Τυνήσιος έδρασε μόνος. «'Ηταν γνωστός στις αρχές για άλλα θέματα, αλλά όχι για εξτρεμισμό και γι'αυτό δεν ήταν στη λίστα των ριζοσπαστικοποιημένων» προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργος ζητά εξηγήσεις για την παράνομη παραμονή του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο, μιλώντας αργότερα στην τηλεόραση RTL-Tvi είπε ότι αναμένει εντός της ημέρας απάντηση από τις αρμόδιες Αρχές, για ποιο λόγο ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης βρισκόταν στη χώρα, ενώ είχε απορριφθεί το αίτημα ασύλου του.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός είπε ότι δεν κατανοεί γιατί ένα άτομο που έχει λάβει πολλαπλές εντολές να εγκαταλείψει την επικράτεια εξακολουθεί να βρίσκεται στο Βέλγιο και δεν παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το αίτημα του άνδρα για άσυλο απορρίφθηκε.

«Ουσιαστικά είχε λάβει εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα. Δεν βρισκόταν σε κέντρο ασύλου, ήταν στις Βρυξέλλες, δεν είχε πια σπίτι και ως εκ τούτου οι υπηρεσίες δεν μπορούσαν να τον παρακολουθήσουν. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που θέλω να απαντηθούν σήμερα το απόγευμα», είπε ο Ντε Κρόο. Ωστόσο, εξήγησε ότι ο δράστης «ήταν γνωστός στην αστυνομία αλλά όχι για βίαιο ριζοσπαστισμό (…) και δεν υπήρχε σύνδεση με τον εξτρεμισμό», τονίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί γιατί δεν έγινε σωστή αξιολόγηση και δεν ήταν καταγεγραμμένος στις λίστες της αντιτρομοκρατικής.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι ο φερόμενος ως δράστης δεν φαίνεται να ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο δίκτυο κι' ότι «όλα δείχνουν ότι αυτός ο άνθρωπος έδρασε εντελώς ατομικά».

Αύριο, Τετάρτη ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα βρεθεί στις Βρυξέλλες κατόπιν πρόσκλησης του Αλεξάντερ Ντε Κρόο για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

Τον αποτροπιασμό του για την δολοφονία δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης της σκανδιναβικής χώρας Γκούναρ Στρόμερ, συμπληρώνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, συμπληρώνοντας ότι οι σκέψεις της είναι στις οικογένειες των θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης.

«Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος είναι Τυνησιακής καταγωγής και διέμενε παράνομα στο Βέλγιο. Ο κ. Ντε Κρόο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Δήλωσε πως είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του.

Eπίσης, ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου που ήταν στο στάδιο King Baudouin να φύγουν μόνο αφού κρίθηκε πως ήταν ασφαλές.

Τόνισε ότι την έρευνα διενεργεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία, λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου.

Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο «4» στις Βρυξέλλες - κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «3». Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, διευκρίνισε.

Πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

tags: Βέλγιο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)