to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επιτελική ψυχρολουσία από το εκλογικό ράπισμα

Βουλευτές της ΝΔ χρεώνουν στο περιβάλλον του το «13 στα 13 στις περιφέρειες + τους 3 μεγάλους δήμους» που έσπρωξε τους πολίτες να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους


Παγωμάρα επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την εκλογική ήττα που υπέστησαν οι εκλεκτοί του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πέντε περιφέρειες και στους εμβληματικούς Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το αρνητικό αποτέλεσμα, οχυρώθηκε πίσω από το… 41% της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι πριν τέσσερις μήνες καταγράφηκαν με σαφήνεια όχι μια, αλλά δύο φορές η δυναμική των πολιτικών κομμάτων και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί μεταξύ των παρατάξεων σε μια αυτοδιοικητική εκλογική διαδικασία αποτυπώνονται στον πρώτο γύρο, διαβάζοντας α λα καρτ το εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Συνάντηση Μητσοτάκη-Κουρέτα

Αίσθηση προκάλεσε η αυτονόητη διαβεβαίωση του κ. Μαρινάκη ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης «προκειμένου να κάνουμε πράξη τις μεγάλες αλλαγές που ζητούν οι πολίτες». Σήμερα, στις 4.30 μ.μ., ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον νικητή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα. Υπενθυμίζεται ότι ο στενός πρωθυπουργικός πυρήνας επιθυμούσε τα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διοχετευτούν στις περιφέρειες να τα διαχειριστούν οι «έμπιστοι» που έλαβαν και το κομματικό χρίσμα.

Βουλευτές της Ν.Δ. χρεώνουν στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη ευθύνες για το γεγονός ότι ο εκλογικός πήχης μπήκε στο «13 στα 13 στις περιφέρειες συν τους τρεις μεγάλους δήμους», με αποτέλεσμα να δώσει λαβές στους πολίτες ώστε να εκφράσουν τη συνολική δυσαρέσκειά τους προς την κυβερνητική πολιτική. Συν τοις άλλοις, γαλάζια στελέχη θεωρούν νομοτελειακές τις ενδοκομματικές συγκρούσεις σε περιοχές που ηττήθηκαν οι εκλεκτοί του Κ. Μητσοτάκη.

Κάλυψη Μαρινάκη σε Γεωργιάδη-Αυγενάκη

Το Μαξίμου απέφυγε να πάρει αποστάσεις από τους εκβιασμούς του Άδωνη Γεωργιάδη και του Λευτέρη Αυγενάκη προς το σώμα των ψηφοφόρων, που, σύμφωνα με κομματικούς παράγοντες, μετατράπηκαν σε εκλογικό μπούμερανγκ. Ο Π. Μαρινάκης θεωρεί ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας («Ο Δήμος Χαλανδρίου θα χάσει όλες τις ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης εάν για τα επόμενα πέντε χρόνια μείνει με τον Σίμο Ρούσσο») και υποστήριξε ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη ελευθερία για τον καθένα, από όποιον χώρο κι αν προέρχεται, να τοποθετείται πολιτικά. Αποτύπωσε, μάλιστα, την κυβερνητική ενόχληση για την επικράτηση του Σ. Ρούσσου, που τον τοποθέτησε στα… άκρα. «Προφανώς και είμαστε απέναντι πολιτικά στον δήμαρχο Χαλανδρίου. Οι πολίτες τον έκριναν ικανό και άξιο, και μπράβο του, και επανεξελέγη. Αλλά δεν θα απολογηθούμε που είμαστε πολιτικά απέναντι σε έναν άνθρωπο ο οποίος ανήκει είτε στο ένα άκρο είτε στο άλλο άκρο» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Φταίει το ντιμπέιτ για την ήττα Μπακογιάννη

Η ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων προκάλεσε σοκ στο σύστημα Μητσοτάκη, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο πλευρό του απερχόμενου δημάρχου (στην πλατεία Βικτωρίας) λίγα 24ωρα πριν την κάλπη του β΄ γύρου. Κυβερνητικοί κύκλοι καταλογίζουν στον Κ. Μπακογιάννη ευθύνες για το γεγονός ότι πρότεινε τη διεξαγωγή ντιμπέιτ με τον Χάρη Δούκα, «με αποτέλεσμα να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα ο κ. Δούκας μέσα σε μία νύχτα».

Ο Άδωνης Γεωργιάδης μετέφερε στη δημόσια σφαίρα αυτές τις συζητήσεις, λέγοντας ότι «δεν έπρεπε να κάνει (σ.σ.: ο Μπακογιάννης) το ντιμπέιτ. Οι εκλογές δεν είναι άσκηση φιλανθρωπίας ή ευγένειας. Είναι μια μάχη. Και η μάχη έχει έναν στόχο, να κερδίσεις. Έδωσε την ευκαιρία σε πάρα πολλούς να δουν τον κ. Δούκα».

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ο Π. Μαρινάκης, ωστόσο, υποστήριξε ότι «κανείς δεν έχασε από τον διάλογο» και πως τιμά τον κ. Μπακογιάννη η πρότασή του για την τηλεμαχία. Όταν, όμως, ρωτήθηκε για το γεγονός ότι πριν τις εθνικές εκλογές ο Κ. Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ένα τηλεοπτικό τετ α τετ, απάντησε αμήχανα: «Συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Άλλο βουλευτικές και άλλο αυτοδιοικητικές εκλογές. Στις εκλογές του Μαΐου είχε γίνει ντιμπέιτ με όλους τους υποψήφιους. Στις βουλευτικές εκλογές δεν πήγαμε σε δεύτερο γύρο, δεν είναι ότι επειδή πήρε η Ν.Δ. στις πρώτες 40,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20% πήγανε η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο γύρο. Αποτυπώθηκαν οι πολιτικοί συσχετισμοί και επειδή πληρώναμε τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ και την καταστροφική απλή αναλογική, έτσι ορίζει η Δημοκρατία μας και έτσι κάναμε, πήγαμε σε μία δεύτερη εκλογική διαδικασία»…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)