to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:30 | 16.10.2023

Πολιτική

Ο χαιρετισμός της Θ. Φωτίου στο 2ο Συνέδριο Υιοθετημένων Ελλήνων του εξωτερικού

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Ο χαιρετισμός της Θ. Φωτίου, βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο 2ο Συνέδριο Υιοθετημένων Ελλήνων εξωτερικού:

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαιρετίζω το 2ο Διεθνές Συνέδριο των Υιοθετημένων Ελλήνων Υιοθετημένων του εξωτερικού. Γνωρίζουμε τον διακαή πόθο σας να ανακαλύψετε τις ρίζες σας, τα αισθήματα αγωνίας που νιώθετε κατά τις  ατελείωτες προσπάθειες που κάνετε μέσα στο εφιαλτικό περιβάλλον της γραφειοκρατίας των ελληνικών δικαστηρίων και της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού στα ιδρύματα παιδικής προστασίας. Και κατανοούμε βαθιά  το πόσο σημαντικό είναι για κάθε άνθρωπο να γνωρίζει από πού προέρχεται.

Γι αυτό υποστηρίζουμε σθεναρά την π​ροσπάθειά σας να βρείτε τους φυσικούς σας γονείς και ελπίζουμε με τις προτάσεις μας να συμβάλουμε σε αυτό. Παράλληλα όμως, πιστεύουμε ότι ο αγώνας σας θα συμβάλει τα μέγιστα σε μία σημαντική εξέλιξη της νοοτροπίας στην χώρα μας σε ό,τι αφορά την υιοθεσία.

Όπως ξέρετε ήμουν η Υπουργός αρμόδια για την υιοθεσία και την αναδοχή την περίοδο 2015-19 και εισήγαγα στη Βουλή, η οποία και τον ψήφισε, έναν  πρωτοποριακό νόμο που προβλέπει ότι κάθε υιοθετημένος μετά την ενηλικίωσή, του δηλαδή στα 18 του χρόνια, θα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να  μάθει ποιοι είναι οι  πραγματικοί του γονείς. Αυτό γίνεται μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα κάθε νέας πράξης αναδοχής και υιοθεσίας, τη www.anynet.gr, όπου περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία τα σχετικά με τις υιοθεσίες και αναδοχές.  Αυτό το έκανα γιατί ένιωσα πραγματικά την τραγωδία των ανθρώπων που ψάχνουν για τις ρίζες τους και δεν μπορούν να τις ανακαλύψουν. Και γιατί πιστεύω ότι αυτή η νέα διαδικασία θα βοηθήσει να αλλάξει η στάση των θετών γονέων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας απέναντι στην υιοθεσία που συχνά αντιμετωπίζεται ως ταμπού.

Μετά από μία μακρά συνάντηση που είχαμε με τους εκπροσώπους σας στη Βουλή καταλήξαμε σε τρις συγκεκριμένες προτάσεις και βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να διευκολυνθεί η έρευνά σας για τους φυσικούς γονείς:

1.  Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας που έχουν δώσει παιδιά για υιοθεσία στο εξωτερικό και η συγκέντρωσή τους σε ένα ενιαίο ψηφιακό αρχείο που θα λειτουργεί, είτε σε όλες αυτές τις δομές, είτε σε μια από αυτές.

2.  Το δεύτερο είναι να ορισθεί πώς όλοι οι Έλληνες υιοθετημένοι που ενδιαφέρονται να βρουν τους γονείς τους, όπου στον κόσμο κι αν βρίσκονται, θα μπορούν να έχουν διαβαθμισμένη πρόσβαση, μέσω αυτού του ψηφιακού αρχείου,  αποκλειστικά στον προσωπικό τους φάκελο και την πληροφόρηση που τους αφορά.

3.  Το τρίτο βήμα είναι η στελέχωση όλων των δομών παιδικής προστασίας με ειδικούς επιστήμονες, (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κ.λπ)  που  θα διαχειρίζονται τα αιτήματα των υιοθετημένων για πληροφόρηση και θα τους βοηθούν  να επανενωθούν με τους φυσικούς γονείς ή τους συγγενείς τους.

Αυτά τα βήματα και οποιοδήποτε άλλο προκύψει από τις εργασίες του συνεδρίου σας, απαιτούν νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες πρέπει να προωθηθούν στις επιτροπές της Βουλής. Σκοπεύουμε να εργαστούμε πάνω σε αυτά σε αυτές τις νομοθετικές προτάσεις σε συνεργασία μαζί σας και με τα άλλα κόμματα της Βουλής για να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας και δηλώνω διαθέσιμη για κάθε περαιτέρω συνεργασία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)