to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 12.10.2023

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α' Αθήνας: Ήταν 12 Οκτωβρίου 1944 όταν η Αθήνα ξύπνησε ελεύθερη!

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Α' Αθήνας για τη συμπλήρωση 79 χρόνων από την Απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τους Ναζί


«Ήταν 12 Οκτωβρίου 1944 όταν η Αθήνα ξύπνησε ελεύθερη! Οι αγώνες του λαού, το αντιστασιακό κίνημα, με πρωτοπόρους το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ, είχαν καταφέρει να βάλουν τέλος στη ναζιστική κατοχή» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Α' Αθήνας για τη συμπλήρωση 79 χρόνων από την Απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τους Ναζί.

Όπως αναφέρει «θυμόμαστε με σεβασμό τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών και των αγωνιστριών της Αντίστασης, όσων πάλεψαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας. Δεν ξεχνάμε τη θηριωδία των ναζιστικών εγκλημάτων, αλλά και την αντιφασιστική νίκη των λαών, που κόστισε τη ζωή και το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων. Η μνήμη είναι το όπλο μας ενάντια στους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού που δεν χάνουν ευκαιρία να θυμίζουν ότι το αυγό του φιδιού δεν εξαφανίστηκε με την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»».

Παράλληλα σημειώνει πως «ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι αγώνας καθημερινός και διαρκής. Στην πόλη μας, στις γειτονιές μας, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, παντού, αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, έναν κόσμο αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης ενάντια στο μίσος και το σκοτάδι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α' Αθήνας:

Ήταν 12 Οκτωβρίου 1944 όταν η Αθήνα ξύπνησε ελεύθερη! Οι αγώνες του λαού, το αντιστασιακό κίνημα, με πρωτοπόρους το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ, είχαν καταφέρει να βάλουν τέλος στη ναζιστική κατοχή.

Εβδομήντα εννέα χρόνια μετά, τιμούμε την Ιστορία της πόλης μας, την απελευθέρωσή της από τους ναζί και τους συνεργάτες τους. Θυμόμαστε με σεβασμό τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών και των αγωνιστριών της Αντίστασης, όσων πάλεψαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας. Δεν ξεχνάμε τη θηριωδία των ναζιστικών εγκλημάτων, αλλά και την αντιφασιστική νίκη των λαών, που κόστισε τη ζωή και το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων. Η μνήμη είναι το όπλο μας ενάντια στους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού που δεν χάνουν ευκαιρία να θυμίζουν ότι το αυγό του φιδιού δεν εξαφανίστηκε με την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Η αντιφασιστική πάλη είναι σήμερα και πάντα επιτακτική ανάγκη. Είναι καθήκον και προτεραιότητα κάθε δημοκρατικού πολίτη. Αντιστεκόμαστε στα ορφανά των ναζί που προσπαθούν να μολύνουν με το δηλητήριό τους τις γειτονιές μας. Ενάντια στους νοσταλγούς του φασισμού, ενάντια στη λογική των «ίσων αποστάσεων, στην ψευδεπίγραφη θεωρία των «δύο άκρων» που δίνει άλλοθι στους εγκληματίες, ενάντια σε όσους διολισθαίνουν σε ακροδεξιά ρητορεία.

Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι αγώνας καθημερινός και διαρκής. Στην πόλη μας, στις γειτονιές μας, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, παντού, αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, έναν κόσμο αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης ενάντια στο μίσος και το σκοτάδι.

Δυστυχώς, σήμερα απουσιάζουν τόσο οι εκδηλώσεις μνήμης στην πρωτεύουσα, όσο και η ιστορική μνήμη εκείνης της σημαντικής ημέρας στον δημόσιο χώρο. Αν και θα έπρεπε η σημερινή επέτειος να αποτελεί δημοκρατικό και αντιφασιστικό ορόσημο, κυριαρχεί η σιωπή ως ένα ακόμα δείγμα ιστορικού αναθεωρητισμού. Απαιτούμε, λοιπόν, να αποκτήσει και ο εορτασμός της σημερινής απελευθέρωσης τη θέση που του αξίζει στη σύγχρονη Ιστορία της χώρας.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)