to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 12.10.2023

Πολιτισμός

Ζαχαριάδης: Απουσιάζουν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη 12η/10/1944, ημέρα που η Αθήνα απαλλάχθηκε από τη ναζιστική κατοχή

Ο Κώστας Ζαχαριάδης για τα 79 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί


Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Κώστας Ζαχαριάδης έκανε την παρακάτω ανάρτηση για τα 79 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί:

“Ήταν 12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα απελευθερώθηκε από τους ναζί κατακτητές. Απελευθερώθηκε μέσα από τους αγώνες του Ελληνικού λαού και ενός τεράστιου αντιφασιστικού κινήματος με πρωτοπόρο τον ρόλο του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ.

Συμβολικά σήμερα θα έπρεπε να είναι μια ημέρα ορόσημο για όλη την ανθρωπότητα: Η πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία σταματάει να βρίσκεται υπό ναζιστική κατοχή.

Δυστυχώς, δεν συμβαίνει τίποτα γύρω μας που να θυμίζει αυτή την ημέρα. Απουσιάζουν οι εκδηλώσεις μνήμης. Η ιστορική μνήμη εκείνης της ημέρας δεν υφίσταται καν στον δημόσιο χώρο με κανέναν τρόπο. Πρόκειται για άλλη μια μορφή ιστορικού αναθεωρητισμού, αυτή τη φορά μέσα από τη σιωπή.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών και των αγωνιστριών της Αντίστασης. Όσων πάλεψαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας και της ειρήνης. Δεν ξεχνάμε τη θηριωδία των ναζιστικών εγκλημάτων. Η μνήμη είναι το όπλο μας ενάντια στους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού στο σήμερα.

Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι αγώνας καθημερινός και διαρκής. Στην πόλη μας, στις γειτονιές μας, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, παντού, αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, για έναν κόσμο αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης ενάντια στο μίσος και το σκοτάδι. Μία από τις πιο φωτεινές στιγμές της πόλης μας και της χώρας στα σύγχρονα χρόνια δεν πρέπει να ξεχαστεί. Όχι μόνο γιατί το οφείλουμε σε όσους αγωνίστηκαν για να έρθει. Αλλά, επίσης, και για να τη θυμόμαστε ώστε να μην ξαναζήσουμε το σκοτάδι που προηγήθηκε της απελευθέρωσης.”

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)