to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:34 | 05.10.2023

Διεθνή

Σλοβακία: «Παγώνουν» οι αποφάσεις για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Μετά τη νίκη στις εκλογές του Ρόμπερτ Φίτσο, η κυβέρνηση τεχνοκρατών της Σλοβακίας αποφάσισε να παγώσει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία καθώς πλέον έχει περιορισμένες εξουσίες


Η Σλοβακία αποφάσισε να «παγώσει» τις αποφάσεις της όσον αφορά τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, εν αναμονή του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, μετά τη νίκη, στις βουλευτικές εκλογές, των κομμάτων που αντιτίθενται στην παροχή βοήθειας στη γειτονική χώρα.

Η πρόεδρος (Ζουζάνα) Τσαπούτοβα συμμερίζεται την άποψη του (απερχόμενου) πρωθυπουργού Λουντοβίτ Όντορ, σύμφωνα με την οποία η απόφαση για το θέμα αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρτιν Στρίζινετς, ένας εκπρόσωπος της προεδρίας.

«Η λήψη μιας απόφασης για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή θα δημιουργούσε προηγούμενο για τις μελλοντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Επιπλέον, η απερχόμενη κυβέρνηση τεχνοκρατών έχει περιορισμένες εξουσίες», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε αν πρόκειται να ληφθούν σύντομα σημαντικές αποφάσεις. Πρόσθεσε όμως ότι η πρόεδρος «δεν έχει αλλάξει γνώμη» όσον αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και συνεχίζει να την υποστηρίζει «εντός των δυνατοτήτων που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις» της Σλοβακίας.

Την Δευτέρα η Τσαπούτοβα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον λαϊκιστή Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος θεωρείται φιλορώσος και αντιτίθεται στη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Το κόμμα Smer-SD του Φίτσο συγκέντρωσε ποσοστό 23% στις εκλογές του Σαββάτου και ήρθε πρώτο, μπροστά από την κεντρώα «Προοδευτική Σλοβακία» (PS, 18%). Ο 59χρονος Φίτσο δήλωνε στην προεκλογική εκστρατεία του ότι η χώρα δεν θα ξαναστείλει «ούτε μια σφαίρα» στην Ουκρανία και ζητούσε να βελτιωθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία. Πρόσφατα δήλωσε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 όταν οι Ουκρανοί φασίστες σκότωσαν πολίτες ρωσικής καταγωγής», επαναλαμβάνοντας ρωσικούς, ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς. Την Κυριακή είπε ότι η χώρα του έχει «σημαντικότερα προβλήματα» από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πιστεύουμε ότι η Ουκρανία είναι μια τεράστια τραγωδία για όλους. Αν το Smer αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση (…) θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να οργανώσουμε ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Φίτσο.

Το κόμμα του Φίτσο διαθέτει μόνο 42 έδρες στην 150μελή Βουλή και θα χρειαστεί συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση. Πιθανοί σύμμαχοί του είναι το αριστερό κόμμα Hlas-SD (27 έδρες) και το εθνικιστικό SNS (10 έδρες).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)