to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Όρος επιβίωσης

Αποτελεί κομβικό ζήτημα η εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών που θα δώσουν άμεση προτεραιότητα στον δημόσιο χώρο και στο πράσινο


Η υπέρμετρη άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ένα δείγμα της οποίας λάβαμε αυτό το καλοκαίρι με τους παρατεταμένους καύσωνες και τις φονικές πυρκαγιές, σχετίζεται πολύ πιο άμεσα απ’ όσο θέλουμε να φανταστούμε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής.

Τα στοιχεία του Copernicus δείχνουν ότι το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί, καταρρίπτοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. Οι επιστημονικές έρευνες επιμένουν ότι η Ευρώπη υπερθερμαίνεται πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Χαρακτηριστικά, πρόσφατη έρευνα προβλέπει ότι στο Παρίσι (των τόσων δημόσιων πάρκων) οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να αγγίξουν τους 50 βαθμούς Κελσίου έως το 2050.

Ειδικά στις πόλεις, το φαινόμενο της υπερθέρμανσης συσχετίζεται κυρίως με τις τεράστιες ποσότητες τσιμέντου, που καλύπτει το χώμα και δεν επιτρέπει στη γη να αναπνεύσει. Αυτό που προτείνεται, επομένως, είναι να αυξηθούν δραστικά οι χώροι πρασίνου σε κάθε γειτονιά, παράλληλα με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και την απαγόρευση χρήσης κλιματιστικών, που εκπέμπουν θερμότητα στον δημόσιο χώρο. Δημόσιος χώρος. Αυτή είναι η λέξη-κλειδί, που αποτυπώνει αυτό που λείπει δραματικά από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από τις περισσότερες πόλεις της χώρας, που χτίζονται και επεκτείνονται με βάση το κακό αθηναϊκό μοντέλο.

Αποτελεί κομβικό ζήτημα η εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών που θα δώσουν άμεση προτεραιότητα στον δημόσιο χώρο και στο πράσινο. Δημάρχων και περιφερειαρχών που θα πάρουν στα χέρια του δήμου το ζήτημα της δημιουργίας ελεύθερων χώρων, μακριά από τη λογική της ιδιωτικοποίησης και της εμπορικής αξιοποίησης των πάντων, τις οποίες προωθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή, ζητώντας μάλιστα να υπερψηφιστούν οι εκλεκτοί της ακριβώς για να εφαρμόσουν μια πολιτική ιδιωτικοποίησης ό,τι δημόσιου.

Η μαζική συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η καταψήφιση των γαλάζιων συνδυασμών και η υπερψήφιση αριστερών και οικολογικών σχημάτων, που υπερασπίζονται τις δημόσιες πολιτικές, είναι όρος επιβίωσής μας - ως πολιτών.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)