to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:27 | 04.10.2023

Πολιτική

Χρυσοχοΐδης διαψεύδει... Χρυσοχοΐδη για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Σε βέρτιγκο βρίσκεται ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ενώ τις προηγούμενες ημέρες παραδεχόταν ότι, από την ελληνική αγορά, λείπουν περίπου 150 φάρμακα, σήμερα αυτοδιαψεύδεται λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις!


Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας μιλώντας τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, δήλωνε ότι «γεγονός είναι το εξής: Λείπουν περίπου 150 φάρμακα, τα οποία αφορούν διάφορες κατηγορίες ασθενών πολλές φορές παιδιά».

Ειδικότερα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα δήλωνε ότι «αυτή τη στιγμή οι πρώτες ύλες παράγονται εκεί κάτω στην Ανατολική Ασία. Συνεπώς, έχουμε πρόβλημα παγκόσμιο έλλειψης φαρμάκων. Αυτό αντανακλάται και εδώ. Έχουμε μια διαρκή παρουσία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα δήλωνε ότι «γεγονός είναι το εξής: Λείπουν περίπου 150 φάρμακα, τα οποία αφορούν διάφορες κατηγορίες ασθενών πολλές φορές παιδιά. Κάποιες αντιβιώσεις και λοιπά, τα οποία δεν βρίσκουν οι γονείς στα φαρμακεία».

Ωστόσο, σήμερα, μόλις δύο 24ωρα μετά τις παραπάνω δηλώσεις, το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα στο να διαψεύσει τον εαυτό του, ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε φορείς που εμπλέκονται στο φάρμακο. «Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κλπ.)» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, περιγράφοντας ως σχεδόν ειδυλλιακή την κατάσταση με τα φάρμακα στη χώρα ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας έχει εξαγγείλει ειδική επιτροπή για τις ελλείψεις φαρμάκων και ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα ώστε να παρακολουθείται η πορεία στα φάρμακα και να γνωρίζουν οι ασθενείς ποια λείπουν και ποια όχι.

Αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Το υπουργείο Υγείας ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τυχόν ελλείψεων.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία. Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κλπ.)

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας έχοντας ως κύριο μέλημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δρομολογεί σημαντικές παρεμβάσεις στοχεύοντας στην επάρκεια των φαρμάκων και συνεπώς στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Στα μέτρα που προωθούνται είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), ενώ σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που διασφαλίζει τη διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)