to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θεσσαλία: Παρέμβαση εισαγγελέα για να συλλεχθούν νεκρά ζώα 22 μέρες μετά την κακοκαιρία Daniel - Άταφα παραμένουν εκατοντάδες

Άταφα παραμένουν πολλά ζώα που πνίγηκαν από την κακοκαιρία Daniel - Σημαντική επιβάρυνση στην υγεία των ανθρώπων - Πολίτες καταγγέλλουν ασυνεννοησία της κυβέρνησης με την εταιρεία καύσης νεκρών ζώων - Υγειονομική ταφή ή υγειονομική βόμβα;


Πολλά από τα ζώα που έχουν πνιγέι παραμένουν άταφα αποτελόντας υγειονομική βόμβα.

Παρέμβαση Εισαγγελέα

Ένα ζευγάρι κτηνοτρόφων από την Ζηλευτή Τρικάλων έχασε περίπου 700 αιγοπρόβατα και 20 μέρες μετά τα νεκρά ζώα δεν είχαν συλλεχθεί από τους ιθύνοντες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του MEGA, για να προχωρήσει η διαδικασία χρειάστηκε η παρέμβαση του εισαγγελέα. Μιλώντας στο κανάλι το πρωί της Παρασκευής (29/9), η κτηνοτρόφος Ιωάννα Καρρά ανέφερε, ότι δεν υπάρχει οργάνωση και συνεργασία μεταξύ της εταιρείας καύσης των ζώων, του δήμου και της περιφέρειας.

«Το δυσάρεστο είναι ότι έπρεπε να παρέμβει εισαγγελέας για να γίνει η λογική διαδικασία. Να έρθουν δηλαδή και να συλλέξουν τα νεκρά ζώα. Τις πρώτες ημέρες δεν είχε υποχωρήσει το νερό οπότε δεν μπορούσαμε να βγάλουμε ζώα έξω. Αφού υποχώρησε ήταν θέμα του δήμου και της εταιρείας να έρθουν να τα παραλάβουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Ακολουθούν μια διαδικασία. Ο δήμος σε συνεργασία με την περιφέρεια και την εταιρεία μεταφέρουν τα ζώα. Η εταιρεία όμως έπρεπε να είχε και κατευθυντήριες γραμμές».

«Τα βγάλαμε την περασμένη Πέμπτη και τα μισά τα πήραν προχτές μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα. Ευελπιστούμε τα υπολοιπα να τα πάρουν σήμερα το πρωί», σημείωσε η κα Καρρά και εξήγησε ότι στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας η διδιακασία έγινε μέσα σε 3 μέρες. Εμάς έχουν περάσει 22».

Μπάχαλο στη διαχείριση συλλογής νεκρών ζώων

Οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για έναν κρατικό μηχανισμό που αποδεικνύει διαχρονικά πόσο μακριά είναι, καθώς η κυβέρνηση άφησε την κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο και όποιος συντονισμός επιχειρήθηκε απέτυχε.

Επισημαίνεται επίσης, ότι μέρες μετά τις φονικές πλημμύρες οι κτηνοτρόφοι στην Καρδίτσα μετέφεραν με τις καρότσες των φορτηγών τους νεκρά ζώα, τα οποία, όπως είπαν, είχαν διασκορπιστεί σε ακτίνα χιλιομέτρων. Επιπλέον, υπήρξαν καταγγελίες στις οποίες αναφέρεται ότι η εταιρεία ανάδοχος Κάφσις και προ πλημμύρας, δεν επιχειρούσε σε ορεινά και δύσβατα σημεία, ενώ δεν διαθέτει γερανό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την μεταφορά τους.

Συνδρομή του στρατού

Υπενθυμίζουμε ότι αφού απέτυχε ο όποιος συντονισμός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την συνδρομή του στρατού μετά από 10 μέρες στις πληγείσες περιοχές. Σε δήλωση του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης επισήμανε ότι στην προσπάθεια περισυλλογής νεκρών ζώων συνέβαλαν 40 στελέχη του στρατού και ιδιώτες.

Εκτός του γεγονότος ότι ο αριθμός των ατόμων από τον στρατό δεν ήταν επαρκής για να περισυλλέξει τα χιλιάδες νεκρά ζώα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ  έστειλε επιστολή – καταγγελία αναφέροντας ότι στρατιωτικοί είχαν αναλάβει την αποκομιδή νεκρών ζώων χωρίς καμία ειδίκευση.

Διαβάστε αναλυτικά: Στέλνουν στρατιωτικούς να μαζέψουν τα νεκρά ζώα χωρίς καμιά ειδίκευση

Υγειονομική ταφή ή υγειονομική βόμβα;

Με δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ στις 10/09/2023 ξεκαθαρίζει ότι τα νεκρά ζώα θα συγκεντρωθούν και την ευθύνη της περισυλλογής την έχει η περιφέρεια και γίνεται από την ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων.

Το υπουργείο αρχικά ανέφερε ότι τα ζώα θα μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης που είναι κλίβανοι, αρχικά στις περιοχές της Ημαθίας και Αρκαδίας, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 1069/2009. Στη συνέχεια το ΥΠΑΑΤ θολώνει τα νερά και αναφέρει ότι "κατόπιν υποδείξεως των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που  πληρώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής".

Αντί λοιπόν τα ζώα να μεταφερθούν με ειδικά φορτηγά σε κλιβάνους και να αποτεφρωθούν, έστειλαν στο μεγαλύτερο μέρος των περιστάσεων σκαπτικά μηχανήματα και έθαψαν τα ζώα στις αυλές των στάβλων.

Παρόλο που υγειονοική ταφή δεν απαγορεύεται από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 1069/2009, δεν συνιστάται, καθώς ενέχει κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από λοιμογόνα βακτήρια, βαρέα μέταλλα, παράσιτα και άλλες χημικές ουσίες. Γι' αυτό, πρέπει να γίνεται σε εγκεκριμένους χώρους, με πλαστικό υπόστρωμα και ασβέστη, και να προστατεύεται από τη βροχή.

Σύμφωνα με την οδηγία 99/31/ΕΚ του Συμβουλίου της 26ης Απριλίου 1999 «περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων», όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία (ΕΕ) 2018/850 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υγειονομική ταφή των ζώων που ανήκουν στην κατηγορία 1 (που περιλαμβάνει τα ζώα που πεθαίνουν από φυσικά αίτια ή από ατυχήματα) είναι οι εξής:

  • Η υγειονομική ταφή μπορεί να γίνεται μόνο σε εγκεκριμένους χώρους, που δεν επηρεάζουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον
  • Ο χώρος της υγειονομικής ταφής πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων από κάθε κτίριο, 50 μέτρων από κάθε δημόσιο δρόμο, 25 μέτρων από κάθε ρέμα ή λίμνη και 300 μέτρων από κάθε πηγή νερού.
  • Ο χώρος της υγειονομικής ταφής πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 2 μέτρων . 
  • Τα νεκρά ζώα πρέπει να καλύπτονται με στρώμα ασβέστη 10 εκ. και στρώμα γης 1,5 μέτρου. 
  • Η υγειονομική ταφή πρέπει να αποφεύγεται.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)