to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 28.09.2023

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Απαιτείται να υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση στις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις

«Η παρούσα κατάσταση των τελευταίων ετών με τις επάλληλες κρίσεις απαιτεί να υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση στις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και να υπάρχει μια σύγχρονη, νέα Αριστερά, με μια πολιτική συμμαχιών με τον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς», σημείωσε ο τ. πρόεδρος της Βουλής,Ν. Βούτσης, μιλώντας στο Open (βίντεο)


O Νίκος Βούτσης μιλώντας στο OPEN και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη τόνισε μεταξύ άλλων:

·         Είναι αδιανόητες οι αυξήσεις των τιμών στο σούπερ μάρκετ και την βενζίνη. Κάπου πρέπει να δοθεί ο λογαριασμός, κάποιος να πάρει την ευθύνη. Η κυβέρνηση θεωρεί πως το εκλογικό αποτέλεσμα σφράγισε και έδωσε, όχι απλά ανοχή, αλλά ασυλία και ασυδοσία στο να μην παίρνουν τα μέτρα που πρέπει.

·         Η παρούσα κατάσταση των τελευταίων ετών με τις επάλληλες κρίσεις απαιτεί να υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση στις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και να υπάρχει μια σύγχρονη, νέα Αριστερά, με μια πολιτική συμμαχιών με τον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Αυτή είναι μια αναγκαιότητα που πρέπει να υπηρετήσουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατά τη γνώμη μου δεν υπηρετείται από απόψεις που θέλουν μια μετάλλαξη και μια μετατόπιση σε κεντρώο κόμμα της σημερινής ριζοσπαστικής και ευρύτερης Αριστεράς. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή και πρέπει να συζητηθεί στο Συνέδριο μας.

·         Είναι σαφές πως «παίχτηκε» κάτι το οποίο είναι προβληματικό, δηλαδή χωρίς να γίνει μία συζήτηση για το ποιες ήταν οι αιτίες της εκλογικής ήττας και της γενικότερης υποχώρησης των ποσοστών του κόμματος κυκλοφόρησε ένα σενάριο, προφανώς όχι από μόνο του, κυνηγιού μαγισσών. Ένα σενάριο περί υπονομευτών που προέρχονται και από τη λεγόμενη «παλιά φρουρά» του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη νέα γενιά που βρισκόταν στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό το σενάριο υπήρξε το μέσο έτσι ώστε να παρουσιαστεί η υποψηφιότητα Κασσελάκη ως αντισυστημική, εναντίον των μηχανισμών των κομμάτων και κυρίως περιβεβλημένη με την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε και έχει μια ευρύτατη από όλους μας αποδοχή.   

·         Έχει συμβεί το εξής που δηλητηριάζει πάρα πολύ την κατάσταση. Το αφήγημα που χρησιμοποιήθηκε. Ο κόσμος να έρχεται σε μένα, που περιόδευσα στα εκλογικά κέντρα και να λέει ‘’σύντροφε Βούτση, ήρθαμε να ψηφίσουμε τον Αλέξη, ψηφίζοντας τον Κασσελάκη». Θέλω να πω πως αυτό πέρασε. Αυτή ήταν η ιστορία. Ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε την στάση που κράτησε και ότι είχε να πει το είπε στο Ζάππειο και έμεινε δίπλα.

·         Αυτό, το διχαστικό και αναπαραγόμενο από πολλές πλευρές ψεύτικο αφήγημα, έχει δημιουργήσει ένα δηλητήριο καθώς υπάρχουν εστίες μέσα στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά Μέσα, με τροφοδοτούμενους κεντρικούς λογαριασμούς, με μία κουλτούρα fake news, ύβρεων και ανθρωποφαγίας, η οποία δυσκολεύει πολύ την κατάσταση. Αυτός ο ασύδοτος βόθρος του διαδικτύου δημιουργεί ένα πρόβλημα, όχι για επικείμενη ρήξη, αλλά ένα ζήτημα ψυχολογικής συνοχής. 

·         Όλα τα κόμματα πρέπει να δουν από εδώ και πέρα ότι οι ψηφοφορίες του κόσμου για τους πολιτικούς αρχηγούς πρέπει να γίνονται με κάποιες προϋποθέσεις για το ποιοι συμμετέχουν, ποια παράδοση και δραστηριότητα έχουν, όπως υπάρχουν για όλα τα όργανα. Σε μας δεν υπήρχε τέτοια δικλίδα κατά κάποιον τρόπο. Αυτό σημαίνει πως ο Στέφανος Κασσελάκης που δεν είναι βουλευτής και δεν έχει εξοικείωση στην πολιτική και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως ο ίδιος άλλωστε έχει ομολογήσει, θα αντιμετωπίζει δυσκολίες και μπορεί να είμαστε αναποτελεσματικοί απέναντι στο στόχο μας που είναι να αποδομηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

·         Δεν χρειάζεται κεντρώα μετάλλαξη της Αριστεράς. Για αυτό υπάρχουν τα Συνέδρια και έχει αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή να γίνει Συνέδριο τον Νοέμβριο. Υπάρχουν τα πολιτικά όργανα, που είναι επίσης εκλεγμένα και τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν συγκληθεί έτσι ώστε ο νέος πρόεδρος να παρουσιάσει το πολιτικό του σχέδιο, εφόσον υπάρχει ή και εφόσον έχει διαμορφωθεί από τους συνεργάτες του.

·         Υπάρχει μία τροφοδοτούμενη κινδυνολογία για διαγραφές, μία προκλητική και απαράδεκτη πίεση δια του διαδικτύου για απομάκρυνση όσων εκφράζουν διαφορετική κριτική άποψη γι’ αυτά που συμβαίνουν. Τονίζω το αυτονόητο της παράδοσης και του καταστατικού μας, ότι δεν νοούνται διαγραφές για την εκφορά πολιτικών απόψεων και ιδιαίτερα πάνω σε ζητήματα που εκκρεμούν για συζήτηση ενόψει του έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)