to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η σιωπή είναι συνενοχή

Ένα πανό που εδώ και μια εβδομάδα πολλοί γνώριζαν ότι ετοιμαζόταν και ελάχιστοι κινητοποιήθηκαν για να το αποτρέψουν


(EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Αν αφήσεις στην άκρη τις ποδοσφαιρικές προτιμήσεις του καθενός, υπάρχει πάντα μια κοινή συνισταμένη που ενώνει όλους όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Μια συνισταμένη που χωρίζει φίλαθλους και οπαδούς από την κτηνώδη βία διαφόρων συμμοριών είτε του κοινού Ποινικού Δικαίου είτε του κοινού πολιτικού υποκόσμου να λερώνει και να ματώνει ό,τι καθαρό έχει απομείνει στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου των εφοπλιστών και των βαρόνων των μίντια. Αυτή η συνισταμένη είναι που ενεργοποίησε τα ανακλαστικά χιλιάδων ανθρώπων όταν αντίκρισαν στη Λεωφόρο το βράδυ της Δευτέρας ένα εμετικό πανό στήριξης και υποστήριξης στους φασίστες μαχαιροβγάλτες από την Κροατία.

Ενα πανό που εδώ και μια εβδομάδα πολλοί γνώριζαν ότι ετοιμαζόταν και ελάχιστοι κινητοποιήθηκαν για να το αποτρέψουν. Ένα πανό που δόξα και τιμή μπήκε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και ουδείς έκανε την παραμικρή προσπάθεια για να το σταματήσει. Ένα πανό που σε κοινή θέα για πάνω από μια ώρα κρεμόταν μισοανοιγμένο και κανένας δεν εξέφρασε την παραμικρή δυσφορία ή δυσαρέσκεια σε αυτό που όλοι γνώριζαν ότι επρόκειτο να γίνει. Και τελικά το πανό άνοιξε διάπλατα, αποκαλύπτοντας σε κοινή θέα τη χυδαιότητα μιας συμμορίας που ουδόλως νοιάζεται για το ποδόσφαιρο και το μόνο που ήθελε ήταν μια φωτογραφία, η οποία μέσα σε λίγη ώρα είχε αποσπάσει κολακευτικά και αποθεωτικά σχόλια σε όλα τα χουλιγκάνικα φόρα της Ανατολικής Ευρώπης, εκεί που βασιλεύουν οι άσβερκοι φασίστες και νεοναζί των γηπέδων.

Και αυτή τη χυδαιότητα δεν βρέθηκε κανείς να την αποτρέψει, και ακόμα και σήμερα κάποια επίσημα χείλη εξακολουθούν να μένουν άλαλα. Αυτή τη χυδαιότητα που οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού καταδίκασαν, κάποιοι εξακολουθούν να κάνουν πως δεν την είδαν και κάποιοι να προσπαθούν να την υποβαθμίσουν. Μόνο που η σιωπή τους δεν είναι τίποτα παραπάνω από συνενοχή στη φασιστική χυδαιότητα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)