to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:44 | 10.06.2013

Πολιτική

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ μπορεί να αντιμετωπίσει τη φτώχεια

Του Ανδρέα Καρίτζη


Οι βασικοί προγραμματικοί πυλώνες του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα επιμέρους δέσμες έκτακτων μέτρων τα οποία αντιμετωπίζουν πτυχές της γενικευμένης πλέον φτώχειας και γενικότερα της υποβάθμισης της ζωής των λαϊκών τάξεων. Η ομάδα εργασίας για τα "άμεσα μέτρα ανακούφισης από τη φτώχεια" έχει στόχο να συγκεντρώσει και να συστηματοποιήσει αυτές τις δέσμες μέτρων και να εμβαθύνει στην περαιτέρω επεξεργασία τους.

Για εμάς δεν πρόκειται για μια λίστα "ξεκομμένων" και πρόχειρων μέτρων, αλλά για έκτακτα μέτρα που εκπορεύονται από μια συνεκτική -ανταγωνιστική στη μνημονιακή λογική του κέρδους και του ανταγωνισμού- πολιτική όπως αυτή ξεδιπλώνεται σε διάφορους κρίσιμους τομείς. Μιας πολιτικής που επιδιώκει όχι την εξαπάτηση των πολιτών εμφανιζόμενη ως "πανάκεια" και δουλειά των "ειδικών", αλλά μιας πολιτικής που επιδιώκει τη συμμετοχή των πολιτών τόσο ως προς τη στοχοθεσία όσο και ως προς τα μέσα και τον τρόπο επίτευξής της. Μιας πολιτικής που διέπεται από τη λογική της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας και έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες.

Για τη μνημονιακή παράταξη, αν θα πεινάνε τα παιδιά στα σχολεία, αν θα μεταναστεύουν οι νέοι, αν θα έχουν φάρμακα οι συνταξιούχοι κ.ο.κ. πρέπει να εξαρτάται αποκλειστικά από τις επενδυτικές επιλογές των οικονομικά ισχυρών. Όμως, η αντίληψη που θέλει να τοποθετήσει την ελληνική κοινωνία στο έλεος της οικονομικής ολιγαρχίας, πέρα από το ότι είναι απολύτως οπισθοδρομική, ακραία εκμεταλλευτική και συνέχεια της πολιτικής που μας οδήγησε στην κρίση, πέρα από το ότι δεν πρόκειται ποτέ να οδηγήσει στην επούλωση των πληγών (το αίτημα για ανταγωνιστικότητα είναι διαρκές και όχι στιγμιαίο). είναι ταυτόχρονα επικίνδυνη για το μέλλον του ελληνικού λαού διότι:

α) Ποτέ σε καιρούς κρίσης οι ιδιωτικές επενδύσεις και τα κριτήριά τους δεν έβγαλαν καμιά κοινωνία από το τέλμα (στο οποίο οι ίδιες την έριξαν).

β) Πάντα σε καιρούς κρίσης τα επενδυτικά κριτήρια των οικονομικά ισχυρών εκφυλίζονται στη λογική του "πλιάτσικου", της αναξιοπρεπούς εργασίας και της περιβαλλοντικής καταστροφής (η αντίληψη για την ανάπτυξη της κυβέρνησης συνάδει με αυτή τη λογική).

γ) Η ανάθεση της τύχης μιας κοινωνίας στις αρπακτικές διαθέσεις ολιγαρχών με ταυτόχρονη αποδυνάμωση των δημόσιων και κρατικών φορέων και υποδομών εγκυμονεί κινδύνους καθώς σε καιρούς κρίσης οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και διενέξεις αναζωπυρώνονται. Σε τέτοιες περιόδους οι λαοί που δεν έχουν έναν δικό τους στιβαρό, αποτελεσματικό και δημοκρατικό δημόσιο και κρατικό τομέα είναι και περισσότερο εκτεθειμένοι.

Συνεπώς η μνημονιακή παράταξη όχι μόνο ευθύνεται για την κοινωνική καταστροφή με τη μέχρι σήμερα πολιτική, όχι μόνο είναι υπόλογη για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πολιτική της για το μέλλον, αλλά κυρίως, σε ό,τι μας ενδιαφέρει εδώ σχετικά με τη φτώχεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη φτώχεια καθώς η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της δεν της επιτρέπει να κινητοποιήσει το δημόσιο, κρατικό και κοινωνικό δυναμικό (ανθρώπους, πόρους και δομές) προς αυτή την κατεύθυνση.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αντιλαμβάνεται τη δημόσια πολιτική ως το κρίσιμο νευραλγικό κέντρο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής καταστροφής. Η δημόσια πολιτική νοείται ως ένα ευρύ πλέγμα δυνάμεων που περιλαμβάνει και την κρατική πολιτική. Η δημόσια πολιτική συνίσταται από δημοκρατικές διαδικασίες απόφασης και κριτήρια που βασίζονται στις ανάγκες και τις δυνάμεις του ελληνικού λαού.

Απέναντι σε μια κοινωνία παραιτημένη, ανειδίκευτη και έρμαιο στις ορέξεις των ολιγαρχών εμείς αντιπαραθέτουμε μια κοινωνία στιβαρή, με αυτοπεποίθηση και γνώσεις, η οποία στηριζόμενη κατά κύριο λόγο στις δικές της δυνάμεις με δημοκρατικό τρόπο ικανοποιεί τις βασικές της ανάγκες και σχεδιάζει με ορθολογικό τρόπο το μέλλον της.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε αντίθεση με τη μνημονιακή παράταξη, είναι σε θέση να κινητοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και πόρους, το σύνολο των δημόσιων, κρατικών και κοινωνικών δομών και εργαλείων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ο μόνος που, αντί να λοιδορεί και να απαξιώνει τις ικανότητες του ελληνικού λαού, πιστεύει σε αυτές και εκπονεί μια πολιτική που βασίζεται σε αυτές. Ήδη πάνω από 3.000 άτομα συμμετέχουν στις προγραμματικές επεξεργασίες του και ο αριθμός διαρκώς μεγαλώνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πιστεύει ότι η δημοκρατία είναι παραγωγική δύναμη γιατί ακριβώς ξεκλειδώνει και απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις και δεξιότητες της κοινωνίας, οι οποίες μπορούν να εγγυηθούν την αντιμετώπιση της κοινωνικής καταστροφής.

Αντί ο ελληνικός λαός να ελεημονεί εγχώριους και ξένους ολιγάρχες και να εναποθέτει το μέλλον του στις αστάθμητες και αδιαφανείς "αγορές", μπορεί να στηριχθεί με σιγουριά στις ενδογενείς δυνατότητες του ίδιου και του τόπου του. Να γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπορεί να αντιμετωπίσει την κοινωνική καταστροφή.

Πηγή: Αυγή 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)