to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ενεργειακές κοινότητες από Δήμους

Στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναδεικνύονται από διάφορες πλευρές οι σύγχρονες δυνατότητες τόσο των δήμων όσο και των περιφερειών.


Στον Βύρωνα με δήμαρχο Κατωπόδη, έχουμε πλούσιο απολογισμό, και θα ήταν  πλουσιότερος αν παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κυρίως από τον χώρο της Δεξιάς, δεν εμπόδιζαν καταψηφίζοντας σημαντικές επιλογές μας. Μία εξ αυτών ήταν η ίδρυση από κοινού με τον δήμο Καισαριανής και ακόμα δύο γειτονικούς δήμους, Ενεργειακής Κοινότητας, συμβάλλοντας  στην μείωση του ενεργειακού κόστους για τους δημότες μας, πρωτίστως για τους ευάλωτους, σε μία περίοδο που η διεθνής ενεργειακή κρίση ευνοεί την κερδοσκοπία των εταιρειών ενέργειας.

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων εισήλθε στην ελληνική πραγματικότητα με τον νόμο 4513/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο δεν μπόρεσαν να αρνηθούν και υπερψήφισαν  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η προοδευτική αυτή επιλογή έγινε στο πλαίσιο προώθησης από την κυβέρνηση της Αριστεράς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, της οποίας τα αρχικά σχηματίζουν την λέξη ΚΑΛΟ. Πρόκειται για ένα τομέα της οικονομίας που είναι πολύ αναπτυγμένος σε πολλές χώρες της Ευρώπης, πχ στην Γαλλία, πάνω από το 10% του ΑΕΠ αντιστοιχεί στον τομέα αυτό, η δε  οργάνωσή του είναι  συνεταιριστική,  δημοκρατικής συμμετοχής χωρίς κύριους μετόχους και αφεντικά.

Αν και πρόκειται για ένα είδος σοσιαλιστικής οικονομίας, την ΚΑΛΟ πολεμά η δογματική Αριστερά, με πρώτο το σημερινό ΚΚΕ, που άλλοτε είχε τους συνεταιρισμούς στα λάβαρά του, υποστηρίζοντας ότι ο τομέας αυτός εξωραΐζει τον καπιταλισμό. Με το ίδιο επιχείρημα, η παράταξη του ΚΚΕ καταψήφισε την πρόταση του δημάρχου μας, αρνούμενη την συνεπαγόμενη διαδημοτική συνεργασία για την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας.

Τοπικιστικό και αντισυνεταιριστικό ήταν το επιχείρημα των δύο παρατάξεων της Δεξιάς στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα, που στις επικείμενες δημοτικές εκλογές συμμετέχουν από κοινού, με τις ευλογίες Μητσοτάκη και υπουργών της κυβέρνησης. Οι εν λόγω μέχρι σήμερα δύο παρατάξεις βαρύνονται και με άλλα ατοπήματα, όπως ότι καταψήφισαν την ίδρυση Μουσείου της Ιστορίας του Βύρωνα, απαιτώντας στην ιδρυτική διακήρυξή του να μην υπάρχει ο όρος ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, απαίτηση που θα εξόργιζε και την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, που μαθήτρια είχε ενταχθεί στην ΕΠΟΝ, «διαβατήριο» που της άνοιξε τον δρόμο να φύγει στο Παρίσι στα χρόνια του καταστροφικού εμφυλίου. Δυστυχώς, η Δεξιά στον Βύρωνα «δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»!

Όμως, ο ρόλος της δημοτικής αυτοδιοίκησης αυξάνεται στην πορεία του 21ου αιώνα με δεδομένη την παγκοσμιοποίηση, στο πλαίσιο της οποίας το έθνος-κράτος γίνεται πολύ μικρό για τα μεγάλα, παραμένοντας μεγάλο και συγκεντρωτικό για τα μικρά, τα καθημερινά. Άρα, ζητείται γενναία ενίσχυση και αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, η οποία μπορεί να αναλαμβάνει και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όχι μόνο στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς.

Για παράδειγμα, ο δήμος Βύρωνα, η πόλη του Μπάιρον και της επαναστάτριας χορεύτριας Ισιδώρας Ντάνκαν, μπορεί να εξελιχθεί και σε τουριστικό προορισμό, πολύ περισσότερο που βρίσκεται στις παρυφές του Υμηττού, κοντά στο περίφημο μοναστήρι της Καισαριανής, απέχει δε μόλις δεκαπέντε λεπτά από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Έχουμε όραμα για την πόλη μας, που το 2024 γιορτάζει τα 100 χρόνια της.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα και εν νέου υποψήφιος

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)