to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:41 | 22.09.2023

Διεθνή

Πολωνία: Ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι καλεί τον Ζελένσκι "να μην προσβάλει ξανά τους Πολωνούς"

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προέτρεψε σήμερα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «να μην ξαναπροσβάλει» τους Πολωνούς, συντηρώντας τη σκληρή ρητορική του απέναντι στο Κίεβο, ώρες αφότου ο Πολωνός πρόεδρος προσπάθησε να εκτονώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή τις εισαγωγές σιτηρών.


Η Πολωνία αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, ένα γεγονός που προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις της με τη γειτονική χώρα, μολονότι ήταν από τους στενότερους συμμάχους της μέχρι σήμερα, μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο Ζελένσκι εξόργισε τη Βαρσοβία όταν είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι το Κίεβο εργάζεται για να διατηρήσει τις χερσαίες διόδους εξαγωγής των σιτηρών αλλά το «πολιτικό θέατρο» που παίζουν κάποιοι για το θέμα αυτό το μόνο που κάνει είναι να βοηθάει τη Μόσχα.

«Θέλω (…) να πω στον πρόεδρο Ζελένσκι να μην προσβάλει ξανά τους Πολωνούς, όπως έκανε πρόσφατα, στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, σύμφωνα με το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP.

Νωρίτερα, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα εκτίμησε ότι η διαμάχη μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας για τις εισαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις καλές διμερείς σχέσεις των χωρών αυτών.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η διαμάχη για την παροχή σιτηρών από την Ουκρανία στην πολωνική αγορά είναι απλώς ένα κομμάτι των πολωνο-ουκρανικών σχέσεων», σημείωσε ο Ντούντα στη διάρκεια επιχειρηματικού συνεδρίου.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να τις επηρεάσει σημαντικά, οπότε πρέπει να λύσουμε αυτό το μεταξύ μας ζήτημα», συνέχισε, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία την Παρασκευή, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση στις πωλήσεις σε πέντε ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Οι χώρες αυτές καταγγέλλουν ότι τα φθηνά, ουκρανικά σιτηρά, τα οποία θα έπρεπε να διέρχονται από το έδαφός τους προκειμένου να εξαχθούν πιο δυτικά, καταστρέφουν την εσωτερική τους αγορά.

Ο Ντούντα αναμενόταν να συναντηθεί με τον Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη, όμως αυτή η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε. Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TNV24 χθες Πέμπτη, ο Πολωνός πρόεδρος απάντησε ότι «η ατμόσφαιρα έχει οξυνθεί» και πρόσθεσε ότι τα λόγια του Ουκρανού προέδρου του προκάλεσαν πικρία.

Ωστόσο ο Ντούντα τόνισε ότι «φυσικά» είναι ακόμη φίλοι και πρόσθεσε ότι ελπίζει να έχει μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Ζελένσκι με την πρώτη ευκαιρία.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)