to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:58 | 22.09.2023

Οικονομία

Επιπλέον φορολογία: Στο στόχαστρο Χατζηδάκη οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει αλλαγές με επιβαρύνσεις στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών - Η νέα προαναγγελία του Χατζηδάκη


Στην επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι «πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, δηλαδή εισόδημα μικρότερο από αυτό του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό».

Ο ίδιος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «πρέπει να γίνουν πάρα πολλά για τη φοροδιαφυγή» επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάποια πράγματα έχουν γίνει.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες και ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει η ΑΑΔΕ με διασταυρώσεις που θα διευρυνθούν.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών πρόσθεσε αναφορικά με τις συναλλαγές μεγαλύτερες των 500 ευρώ που δεν γίνονται ηλεκτρονικά, ότι θα αυξηθεί το σχετικό πρόστιμο καθώς, είτε κάνεις συναλλαγή 600 ευρώ είτε 50.000 ευρώ το πρόστιμο είναι 100 ευρώ.

Oι αλλαγές που κυοφορούνται

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ήδη γράψει η ΑΥΓΗ, η κυβέρνηση φέρνει αλλαγές με επιβαρύνσεις στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα σχεδιάζεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή με τον οποίο φορολογούνται τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και σήμερα είναι στο 9%.

Ο συντελεστής αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον στο 15% (ενδεχομένως και στο 20%), ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα μεταβληθούν οι συντελεστές φόρου για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Η κλίμακα αυτή προτείνεται να περιλαμβάνει ακόμη έναν ή δύο το πολύ επιπλέον συντελεστές φόρου, για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα.

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η λύση τού ενός ακόμη συντελεστή, αυτός αναμένεται να ανέρχεται σε 20% ή 25% (ανάλογα με το ύψος του χαμηλού συντελεστή), ενώ εάν υιοθετηθεί η επιλογή των δύο επιπλέον συντελεστών, αυτοί θα διαμορφωθούν στα επίπεδα μεταξύ του 20% και του 30%. Επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από αυτά του 22%-44% που ισχύουν σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται να επανεξεταστούν και όλες οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα για τις ατομικές επιχειρήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)