to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 22.09.2023

Πολιτική

Νάσος Ηλιόπουλος: «Καλάθι του εργοδότη» το αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη

Ο κάθε εργοδότης «θα ψωνίζει εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και χωρίς ζωή» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (βίντεο)


«Καλάθι του εργοδότη» αποκάλεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής το αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη, που ψηφίζεται σήμερα Παρασκευή. Ο κάθε εργοδότης «θα ψωνίζει εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και χωρίς ζωή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη 13ωρη εργασία σε δύο εργοδότες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ζήσουν με τον μισθό τους.

Τέλος, για την ποινικοποίηση της απεργίας επανέλαβε ότι αν η κυβέρνηση είχε ακούσει το σωματείο μηχανοδηγών, δεν θα θρηνούσαμε 58 νεκρούς στα Τέμπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος είχε εξαπολύσει και κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ. «Θα έπρεπε να είστε λίγο πιο προσεκτικοί με τις απεργίες. Ξέρετε γιατί. Γιατί εάν είχατε ακούσει ένα σωματείο το οποίο απεργούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο σας έστελνε επιστολές, το οποίο έκανε κινητοποιήσεις, 58 άνθρωποι δεν θα είχαν πεθάνει στα Τέμπη» σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Αναλυτικότερα, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε:

- Θα ξεκινήσω με τις Πρέσπες αφού το έφερε η συζήτηση. Πριν τρία χρόνια κυκλοφορούσε μια πληροφορία στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ που έλεγε ότι δυσκολεύεται η ΝΔ να φέρει τα μνημόνια συνεργασίας γιατί δεν έβρισκε εισηγητή. Τότε σας είχαμε προτείνει αν θέλετε να σας δανείσουμε έναν εισηγητή να έρθει στη βουλή να τελειώσει η διαδικασία να μην συνεχίζεται αυτό το ξεφτιλίκι για τη χώρα, σας το προτείνω και τώρα ξανά.

- Στο προηγούμενο εργασιακό νομοσχέδιο που είχατε φέρει στη βουλή θυμάμαι τον κ. Χατζηδάκη να φωνάζει «φέρνουμε την 4ημερη εργασία, δεν θέλετε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 4 ημέρες;» Και ρωτάω τώρα που έχετε ψηφίσει και εφαρμόζετε το νόμο: βλέπετε να δουλεύει κανείς 4 ημέρες; Μιλάμε για αυτό το μέγεθος της πολιτικής απάτης.

- Για να μιλήσουμε ξανά για αξιοπιστία. Τη πρώτη μέρα που βγαίνει ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξη live λέει θα φέρουμε δυο 8ωρα. Τον ρωτάνε τρομαγμένοι οι δημοσιογράφοι αν θα φέρει δύο 8ωρα, λέει ναι. Προφανώς δεν είχε καταλάβει γιατί δεν ήξερε ότι απαγορεύονται τα δύο 8ωρα, αλλά δείχνει και ότι δεν έχετε όριο. Μπορείτε να φτάσετε σε τρία 8ωρα, αν είναι για την ευελιξία της οικονομίας 8α φτάσετε και σε τρία 8ωρα.Προχθές σε άλλη συνέντευξη λέει ότι δεν είπε δύο 8ωρα κόλλησε το skype. Αυτή είναι η ποιότητα των πολιτικών σας επιχειρημάτων.

- Ο τίτλος του ν/σ είναι το «καλάθι του εργοδότη». Φτιάχνουμε ένα καλάθι για να μπορεί ο εργοδότης να ψωνίζει κανονικά εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χωρίς ζωή, χωρίς τίποτα. Και ξεπερνάτε κάθε έννοια ντροπής και λέτε ότι το κάνετε γιατί φέρνετε ευρωπαϊκή οδηγία. Η ευρωπαϊκή οδηγία λέει ρητά στην εισαγωγή της ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την καθιέρωση συμβάσεων μηδενικών ορών εργασίας ή άλλων παρόμοιων συμβάσεων εργασίας. Φέρνετε μια οδηγία που είναι για να προστατεύσει εργαζόμενους και φέρνετε αυτές τις συμβάσεις. Αυτό δείχνει το μέγεθος της πολιτικής απάτης την οποία προσπαθείτε να υλοποιήσετε σήμερα.

- Ο υπότιτλος του νομοσχεδίου είναι ότι ζούμε σε μια χώρα που δε μπορείς να ζεις από τη δουλειά σου. Και παραδέχεστε ότι με τη δική σας πολιτική ο εργαζόμενος δεν μπορεί να ζήσει από τη δουλειά του. Είναι η πιο άμεση παραδοχή αποτυχίας όλων αυτών που κάνατε με τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι πληθωρισμός απληστίας και υπερκερδών. Λέτε: αφού σου έχω τινάξει στον αέρα τη ζωή, αφού δεν βγαίνει ο μήνας, αφού όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση του πραγματικού εισοδήματος για εργαζόμενος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα δουλεύεις και παραπάνω. Δε θα ζεις με αξιοπρέπεια από το μισθό και τη δουλειά σου, θα δουλεύεις παραπάνω είτε αυτό είναι 13ωρο, 6ημερο, Κυριακές.

Αυτή είναι μια ιδεολογική μάχη, άλλα και μια μάχη ζωής και για τον χρόνο εργασίας. Το 2023 έχουμε ήδη 135 νεκρούς στους χώρους δουλειάς και 229 σοβαρά τραυματισμένους. Το 2022 είχαμε 104 νεκρούς. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής σας. Που διαλύει τις εργασιακές συνθήκες, τον χρόνο και οδηγεί σε περισσότερα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα. Φωνάζουν και οι γιατροί εργασίας, οι επιθεωρητές υγείας και ασφάλειας.

Λέτε ότι φέρνετε την ευρωπαϊκή οδηγία. Ψέμα. Κανιβαλίζετε την ευρωπαϊκή οδηγία. Λέτε ότι διώχνετε γραφειοκρατικά βάρη για να αντιμετωπίσετε και τη μαύρη εργασία. Είναι η τέταρτη φορά που ζητώ από τον υπουργό να μας πει ποια είναι τα στοιχεία σε σχέση με την επιθεώρηση εργασίας στη μαύρη εργασία και πού βρισκόμαστε.

-2015-2019 : 230.000 έλεγχοι, 145 εκατ. πρόστιμα, 50 εκατ. δεδουλευμένα που πήγαν στους εργαζόμενους. Τέτοιες μέρες το 2018 σε κεντρικό τραπεζικό κατάστημα στη Θεσσαλονίκη έμπαινε λουκέτο για παραβίαση του χρόνου εργασίας. Στις τράπεζες το 2018 μπήκαν 690.000 πρόστιμα για παραβίαση του χρόνου εργασίας. Δεν έχετε κάνει τίποτα. Έχετε διαλύσει την επιθεώρηση εργασίας, μόνο ως άμεση αυτοκριτική βλέπω το γεγονός ότι ο κ. Γεωργιάδης μια φορά τη βδομάδα λέει και κάτι για την επιθεώρηση εργασίας, γιατί την κάνατε ανεξάρτητη αρχή; Η επιθεώρηση εργασίας πρέπει να είναι στο Υπουργείο Εργασίας, ου υπουργός και το υπουργείο εργασίας πρέπει να έχουν την ευθύνη.

-Επανέρχεστε ξανά στο ζήτημα της απεργίας χωρίς ντροπή. Πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί όταν μιλάτε για την απεργία. Αν είχατε ακούσει το σωματείο των μηχανοδηγών το οποίο τα 4 προηγούμενα χρόνια σας έστελνε επιστολές, έκανε κινητοποιήσεις, 58 άνθρωποι δεν θα είχαν πεθάνει στα Τέμπη. Επιλέξατε ποτέ να μη δείτε τους μηχανοδηγούς 4 χρόνια.

- Οι απεργίες είναι μια κίνηση για τη ζωή. Κι εμείς θα είμαστε εδώ να συνεχίζουμε να μιλάμε για τη ζωή, να λέμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξημένους μισθούς, αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και όχι με ένα κράτος το οποίο προστατεύει τους απατεώνες, γιατί αυτό κάνετε με τον τρόπο που λειτουργούν οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί. Βάζετε τον σοβαρό επαγγελματία να ανταγωνίζεται με τον απατεώνα και χάνει ο εργαζόμενος τα δικαιώματά του. Υπάρχει άλλος δρόμος, το έχουμε αποδείξει, θα το αποδείξουμε ξανά.

Με πληροφορίες  από Αυγή

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)