Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για την ενίσχυση της εργασίας» στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, σήκωσε το κύριο βάρος της αντιπαράθεσης με τον υπουργό (διάλυσης της) Εργασίας, Αδωνι Γεωργιάδη, που και στην καταληκτική του αγόρευση επιδόθηκε σε διαβεβαιώσεις ότι «δεν καταργείται το 5νθήμερο, δεν καταργείται το 8ωρο», ενώ, με ισχυρές δόσεις αντικομμουνισμού, υπερασπίστηκε την πρόβλεψη του νομοσχεδίου του για ποινικοποίηση της απεργίας.
Το νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ, ενώ στην ονομαστική ψηφοφορία επί συγκεκριμένων άρθρων, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι θετικές ψήφοι ήταν επίσης μόνο της ΝΔ, με επιμέρους διαφοροποιήσεις στα όχι και τα «παρών» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Πιο αναλυτικά μετά τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορία που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ το σχέδιο νόμου ψηφίσθηκε επί της Αρχής με 158 ψήφους «υπέρ» έναντι 138 «κατά».
Επίσης, τα άρθρα του νομοσχεδίου που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία ψηφίσθηκαν ως εξής:
- Το άρθρο 9 που αφορά τη δυνατότητα της «παράλληλης εργασίας» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία λαμβάνοντας 158 θετικές ψήφους, έναντι 108 «κατά» και 30 «παρών».
- Το άρθρο 10 που αφορά την «Ελάχιστη προβλεψιμότητα της εργασίας» και αφορά τις προϋποθέσεις για είναι υποχρεωμένος ο εργαζόμενος να δεχθεί να απασχοληθεί από τον εργοδότη, ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία καθώς έλαβε 158 θετικές ψήφους έναντι 138 «κατά».
- Το άρθρο 22 που θεσπίζει την τροποποίηση των διαδικασιών της «Καταχώρησης αλλαγής ωραρίου και υπερωριών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» από επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας» και τις κυρώσεις που θα έχει μια επιχείρηση εάν η εργασία εργαζόμενου δεν ταυτοποιείται από τη σήμανση της κάρτας εργασίας του όπως τροποποιήθηκε από τον υπουργό Εργασίας, ψηφίσθηκε με 158 ψήφους έναντι 138 «κατά»
- Το άρθρο 25 που αφορά τον «Επιχειρησιακό συντονισμό της Επιθεώρησης Εργασίας για την προστασία της εργασίας» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία λαμβάνοντας 158 θετικές ψήφους, έναντι 108 «κατά» και 30 «παρών»
- Το άρθρο 26 με τις ρυθμίσεις για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από 158 βουλευτές έναντι 108 που το καταψήφισαν και 30 που τοποθετήθηκαν με το «παρών»
- Το άρθρο 31 για την «προστασία δικαιώματος στην εργασία» που αφορά την ποινική αντιμετώπιση σε όσους κατά τη διάρκεια απεργίας παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη προσέλευση ή αποχώρηση από τον χώρο εργασίας σε όσους επιθυμούν να εργαστούν ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από 158 βουλευτές, 126 το καταψήφισαν και 12 τοποθετήθηκαν με το «παρών».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, αποκάλεσε «καλάθι του εργοδότη» το αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη, που ψηφίζεται σήμερα Παρασκευή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ο κάθε εργοδότης «θα ψωνίζει εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και χωρίς ζωή» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση του σχεδίου νόμου επί της Αρχής καθώς και των άρθρων 9, 10, 22, 25, 26 και 31.
Διαβάστε ακόμη: Ισοπέδωση του εργατικού δικαίου: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νομοσχέδιο Γεωργιάδη
Η πρώτη ημέρα συζήτησης
Με φόντο την 24ωρη απεργία, το σχέδιο νόμου εισήχθη στην Ολομέλεια μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μόνο από τη ΝΔ. Η συζήτηση σημαδεύτηκε από τις ειρωνείες Γεωργιάδη προς τους απεργούς, ειρωνείες για τις οποίες έλαβε απάντηση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον Ν. Ηλιόπουλο να επισημαίνει πως «αν είχατε ακούσει τους μηχανοδηγούς, 58 άνθρωποι δεν θα είχαν πεθάνει στα Τέμπη». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, που αναμένεται να διεξαχθεί αργά το βράδυ, για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου με αντεργατικές προβλέψεις.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αλλάζουν άρδην το εργατικό δίκαιο
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε σήμερα αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα τα για τα άρθρα 9,10, 22, 25 και 31. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την επιλογή να φέρει σκληρότερες των Μνημονίων ρυθμίσεις, όπως είπε, που βάλλουν την εργασία και αλλάζουν άρδην, προς το χειρότερο, το εργατικό δίκαιο της χώρας. Ακόμη κατηγόρησε την ΝΔ για το σύνολο των πολιτικών της που φτωχοποιούν, όπως είπε την κοινωνία και φέρνουν ανασφάλεια και φόβο.
Ειρωνείες Γεωργιάδη προς τους απεργούς
Ο υπ. Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, εν μέσω άλλων, κυρίως αντικομμουνιστικών φληναφημάτων που εξαπέλυσε σε παρέμβασή του, καταφέρθηκε και κατά των απεργών, που έχουν γεμίσει τους δρόμους, με ειρωνικές αποφάνσεις όπως «τρέχουν τώρα οι βιομήχανοι της χώρας»...
Παρακολουθούμε ζωντανά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής:
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής έχει αναφέρει πως κατά την έναρξη συζήτησης στην Ολομέλεια θα καταθέσει νομοτεχνικές βελτιώσεις σε ορισμένες διατάξεις, σύμφωνα με τις προτάσεις που έγιναν από τις προτάσεις φορέων και κομμάτων.
Ν. Ηλιόπουλος σε Γεωργιάδη: Αν είχατε ακούσει τους μηχανοδηγούς, 58 άνθρωποι δεν θα είχαν πεθάνει στα Τέμπη
Απαντώντας στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τις απεργίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, αντέδρασε έντονα λέγοντας από το βήμα της Βουλής:
“Θα έπρεπε να είστε λίγο πιο προσεκτικοί με τις απεργίες. Γιατί αν είχατε ακούσει ένα σωματείο το οποίο απεργούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο σας έστελνε επιστολές, το οποίο έκανε κινητοποιήσεις, 58 άνθρωποι δεν θα είχαν πεθάνει στα Τέμπη. Γιατί οι μηχανοδηγοί σας φωνάζανε και επιλέξατε για τέσσερα χρόνια να μην δείτε ποτέ το σωματείο και πέθαναν 58 άνθρωποι και βγαίνετε και λέγατε ψέματα. Βγαίνατε και λέγατε ότι μπορούσε ο σταθμάρχης να πατήσει ένα κουμπί. Χωρίς ντροπή. Και βγήκε η δικαιοσύνη και είπε ότι όλα αυτά που λέγατε ήταν ψέματα. Και λέγατε ψέματα όχι σε μένα, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ και στις άλλες πολιτικές παρατάξεις. Λέγατε ψέματα πάνω στον θάνατο 58 ανθρώπων”.
Οργισμένη απάντηση Ηλιόπουλου σε Άδωνι - «Αν τους ακούγατε δεν θα είχαν πεθάνει 58 άνθρωποι» #Απεργία #Απεργια_21_Σεπτεμβρη pic.twitter.com/5nQZZ5QnJT
— Η ΑΥΓΗ (@AvgiOnline) September 21, 2023
Διαβάστε ακόμη: Ν. Ηλιόπουλος: Είστε η παράταξη της θεσμικής ανομίας στα εργασιακά
Σ. Φάμελλος στη Βουλή: Η αριστεία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι
«Η αριστεία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων μαζί με τη συντριβή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο.
Γ. Γαβρήλος: Νομιμοποιούν την ζούγκλα της αγοράς εργασίας και καταλύουν δικαιώματα χρόνων
«Η Βουλή καλείται να ψηφίσει μια σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που φέρουν έντονα την αντεργατική λογική της κυβέρνησης και συνεχίζουν την ισοπέδωση του εργατικού δικαίου της χώρας», επισήμανε σε άλλο σημείο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Γαβρήλος, τονίζοντας: « Είναι ένα ακόμη βήμα της προσπάθειας της Κυβέρνησης να κρατήσει τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα, να κάνει τους εργαζόμενους ακόμη πιο «ελαστικούς» και ακόμη πιο «αναλώσιμους», να ικανοποιήσει τους εργοδότες βάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν ώρες και μέρες, πέρα από του ότι προβλέπει μέχρι στιγμή η νομοθεσία, να ακυρώσει κάθε πλαίσιο προστασίας». (διαβάστε εδώ ολόκληρη την παρέμβαση του Γ. Γαβρήλου)
Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τον κατώτατο μισθό
Τροπολογία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και συνυπολογισμός τριετιών κατέθεσε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη σημερινή διαδικασία στην Ολομέλεια.
Ξεπάγωμα τριετιών: Συνειδητή κοροϊδία από Γεωργιάδη - Μητσοτάκη
Στο σχέδιο νόμου, επίσης, έχει κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση η υπουργική τροπολογία-κοροϊδία για το ξεπάγωμα των τριετιών (όπου προβλέπεται άμεση σύνδεση των τριετιών με το εάν το το ποσοστό της ανεργίας υπερβεί το 10%), καθώς και της χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές. Την απαλλαγή από τη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για παροχές του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας των πληγέντων από την κακοκαιρία «Daniel».
Παράλληλα έχουν κατατεθεί δύο βουλευτικές τροπολογίες. Η πρώτη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με θέμα τον «προσδιορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συνυπολογισμός τριετιών».
Η δεύτερη ,του ΚΚΕ , έχει ως θέμα την «Αναδρομική αναγνώριση της προσαύξησης του μισθού και του ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας. Αναδρομική κατάργησης της Π.Υ.Σ 6/28.2.2012, η οποία εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 4046/2012 και κάθε διάταξης που πάγωσε την προσαύξηση μισθού και ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας».
• Διαβάστε επίσης: ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ: Εφτά λόγοι που αποδεικνύουν ότι το νομοσχέδιο Γεωργιάδη φτιάχνει μια κόλαση για τους εργαζόμενους
Οι αντεργατικές διατάξεις
Στην πρόσφατη συνάντησή του με τη ΓΣΕΕ, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η επίμαχη ρύθμιση για τις περιβόητες «συμβάσεις μηδενικών ωρών» δεν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Αντιθέτως, θα παραμείνει ως έχει το άρθρο για τις συμβάσεις «κατά παραγγελίαν»! Όπως είχε αναφέρει η ΑΥΓΗ με διαδοχικά δημοσιεύματα, το νομοσχέδιο με τίτλο «Για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της κάρτας εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» δεν αφορά την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ στην Οδηγία δεν υπάρχει ρητή αναφορά στις «συμβάσεις μηδενικού χρόνου». Ακόμα, η θέσπιση των συμβάσεων μηδενικών ωρών ή συμβάσεων κατά παραγγελίαν ή άλλων αντίστοιχων συμβάσεων έρχεται σε αντίθεση όχι με το πνεύμα αλλά με το ίδιο το κείμενο της ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Γίνεται έτσι φανερό ότι ο υπουργός χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί ως όχημα την Οδηγία για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα στις μεταφορές προϊόντων, στον χώρο της εστίασης και του catering, στις εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σε επισκευαστικές εργασίες κ.λπ.
Οπως προκύπτει και απο τις διευκρινίσεις του στη ΓΣΕΕ, ο υπουργός επιμένει σε διατάξεις που προωθούν περαιτέρω την ελαστικοποίηση και την επισφάλεια στους όρους εργασίας, επιχειρεί να καταργήσει έμμεσα το οκτάωρο και το πενθήμερο, καθιερώνοντας την εξαήμερη εργασία στη βιομηχανία, υπονομεύοντας ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες, στον τουρισμό και τις κατασκευές.
Σύμφωνα με τις τελικές αλλαγές, από το νομοσχέδιο απαλείφεται η ρύθμιση για συμβάσεις μηδενικών ωρών, ενώ διατηρείται η ρύθμιση για τις «κατά παραγγελίαν συμβάσεις» προκειμένου να καλυφθούν «έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων», π.χ. catering.
Ετσι, μια σειρά ρυθμίσεις αφορούν αυτές τις έκτακτες και κατά παραγγελίαν εργασίες. Συγκεκριμένα, α) θα υπάρχει ρητή αναφορά ότι, ανεξάρτητα από την ακύρωση ή μη των παραγγελιών, το ¼ αυτών θα αμείβεται σε συγκεκριμένο χρόνο αναφοράς, β) εάν ο εργαζόμενος χρειαστεί να τελεί εν αναμονή για δύο ή περισσότερες ώρες, αυτός ο χρόνος θα αμείβεται ως εργασία.
Αλλες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι θα υπάρχει αναφορά στην απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων κατά παραγγελίαν σε συμβάσεις μερικής ή πλήρους απασχόλησης.