to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:40 | 19.09.2023

Πολιτική

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Απαντήσεις τώρα για την καταλληλότητα του νερού πριν και μετά τις πλημμύρες»

Μετά τις πρωτοφανείς δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας από το βήμα της Βουλής ότι: «Το νερό του Βόλου ήταν μη πόσιμο και πριν τις πλημμύρες», ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προχώρησε σε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υγείας.


Για τα ερωτηματικά που εγείρονται σχετικά με το αν το Υπουργείο και η κυβέρνηση έχουν εδώ και καιρό στη διάθεσή τους στοιχεία και μετρήσεις που καταδεικνύουν την ακαταλληλότητα του νερού στο Βόλο για ανθρώπινη χρήση και πριν τις πρωτοφανείς πλημμύρες που προκλήθηκαν με την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel κάλεσε τον Υπουργό να απαντήσει ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Τα ερωτήματα:


1.       Έχει το Υπουργείο Υγείας στη διάθεσή του μετρήσεις και στοιχεία που καταδεικνύουν την ακαταλληλότητα του νερού στο Βόλο για ανθρώπινη χρήση και πριν τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή; Αν ναι, για ποιο λόγο δεν τα έχει κοινοποιήσει στην τοπική κοινωνία;

2.       Έχει ενημερωθεί ο Δήμος Βόλου και οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ύπαρξη μετρήσεων και στοιχείων που καταδεικνύουν την ακαταλληλότητα του νερού στο Βόλο για ανθρώπινη χρήση και πριν τις πρόσφατες πλημμύρες;

3.       Οι μετρήσεις που διενεργούν στην παρούσα χρονική στιγμή το οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου για την ποιότητα του νερού σε Μαγνησίας και Θεσσαλία τι ακριβώς αποτελέσματα δίνουν;

4.       Εφόσον ο ΠΟΥ στην ορολογία του χρησιμοποιεί τον ορισμό «κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση και μη κατάλληλο» για να διαχωρίσει την ποιότητα του νερού, για ποιο λόγο το Υπουργείο στις ενημερώσεις για την καταλληλότητα του νερού στο Βόλο επιμένει στον ορισμό: «μη πόσιμο»; Δεν αποδέχεται το Υπουργείο τον ορισμό του ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οποίον το κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση είναι το νερό που είναι πόσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενικά για την προσωπική υγιεινή των ανθρώπων, ενώ το νερό που δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, είναι το μη πόσιμο νερό αλλά και αυτό που δεν είναι υγειονομικά ασφαλές για καμία χρήση προσωπικής υγιεινής (μπάνιο, πλύσιμο δοντιών κ.α.);

Όπως επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το νερό χωρίζεται σε κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση και μη κατάλληλο. Το κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση είναι το νερό που είναι πόσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενικά για την προσωπική υγιεινή των ανθρώπων. Το νερό που δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, είναι το μη πόσιμο νερό αλλά και αυτό που δεν είναι υγειονομικά ασφαλές για καμία χρήση προσωπικής υγιεινής (μπάνιο, πλύσιμο δοντιών κ.α.). «Η δήλωση της Αν. Υπουργού δημιουργεί τουλάχιστον τεράστιες πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι οι μετρήσεις και τα αποτελέσματα για την ποιότητα του νερού του Βόλου πριν τις πλημμύρες  που φαίνεται να έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο δεν κοινοποιήθηκαν ποτέ στους πολίτες της Μαγνησίας», ανέφερε.

Την ίδια τακτική της απόκρυψης κρίσιμων πληροφοριών για την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών συνεχίζει να ακολουθεί το Υπουργείο και σχετικά με την ποιότητα του νερού στις πληγείσες περιοχές μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες. Οι μετρήσεις που διενεργεί ο ΕΟΔΥ και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς καθώς και τα αποτελέσματα αυτών δεν κοινοποιούνται στην τοπική κοινωνία, η οποία τις τελευταίες μέρες μένει να αρκείται στις αντικρουόμενες δηλώσεις Υπουργείου και Δήμου για την ασφάλεια του νερού.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι: «Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγεία οφείλουν με κάθε τρόπο να διασφαλίζουν την δημόσια υγεία και την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών. Η πρωτοφανής δήλωση  της Αν. Υπουργού Υγείας για το γεγονός ότι υπήρχε γνώση της ακαταλληλότητας του νερού του Βόλου για ανθρώπινη χρήση και πριν τις πλημμύρες αφήνει την κυβέρνηση απελπιστικά έκθετη και καλεί σε επείγουσες απαντήσεις».

Ο Βουλευτής προέβη και σε σχετική Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς το Υπουργείο ζητώντας να κοινοποιηθούν στην τοπική κοινωνία του Βόλου όλες οι μετρήσεις και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του σχετικά με την ποιότητα και καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη χρήση στο Βόλο πριν και μετά  τις πρόσφατες πλημμύρες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)