Ο τίτλος του σημερινού άρθρου μου προέρχεται από παράφραση ρήσης του σοφού Σωκράτη, ο οποίος λίγο πριν πάρει το κώνειο, είχε δεχτεί επίσκεψη του φίλου του Κρίτωνα. Ο Κρίτων του πρότεινε να μην είναι νομοταγής, να μη πιεί το θανατηφόρο δηλητήριο και να δεχτεί την φυγάδευσή του στη Θεσσαλία. Ο Σωκράτης απέρριψε την πρόταση του φίλου του, λέγοντας «φαύλα τα των Θετταλών».
Σήμερα, που η Θεσσαλία σιτοβολώνας της Ελλάδας, ζει μια πραγματική τραγωδία με τουλάχιστον δεκαπέντε νεκρούς και απίστευτες καταστροφές ύστερα από τις πρόσφατες πλημμύρες που έπιασαν στον ύπνο την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η διατύπωση μπορεί να είναι η εξής: «μαύρα τα των Θετταλών – φαύλα των κρατούντων».
Η κλιματική κρίση είναι όντως καταστροφική, ενδεχομένως και καταλυτική για τη ζωή στη γη, αν δεν αποφασίσει σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα να της βάλει φρένο. Μέχρι τότε, κάθε χώρα και κοινωνία οφείλει να λάβει μέτρα προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που μερικά μπορούν να προβλεφθούν, άλλα όμως όχι. Για παράδειγμα, ότι επερχόταν η κακοκαιρία Daniel, είχε προβλεφθεί, οι σεισμοί δεν προβλέπονται ως τώρα.
Η σοβαρότητα και ο επείγων χαρακτήρας της κλιματικής κρίσης έχει συνειδητοποιηθεί από το μεγαλύτερο τμήμα της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της πλειονότητας των κυβερνήσεων. Γι’ αυτό και η εξουδετέρωση του φαινομένου του θερμοκηπίου έχει καταστεί κοινή υπόθεση, αλλιώς δεν θα υπήρχε η συμφωνία των Παρισίων του 2015, με την συμβολή μεγάλων ενεργοβόρων χωρών όπως η Κίνα, με Ομπάμα πρόεδρο των ΗΠΑ τότε.
Το επισημαίνω, διότι ο διάδοχός του ολιγάρχης Ντόναλντ Τραμπ, όχι μόνο αποχώρησε από την συμφωνία για το κλίμα, αλλά αμφισβητούσε και τα πορίσματα της επιστήμης για την κλιματική κρίση, προφανώς για να μη λάβει μέτρα που θα μείωναν τα κέρδη των συναδέλφων του ολιγαρχών της ενέργειας, με βάση κυρίως το Τέξας. Το ζήτημα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης είναι μεν οικουμενικό, αλλά έχει και ταξική διάσταση, οπότε χρειάζεται παγκοσμίως ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, μακριά από το σημερινό που βασίζεται στο κυνήγι του κέρδους και την λεηλασία της φύσης.
Άρνηση των πορισμάτων της επιστήμης είχαμε και από στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αμφισβήτησαν τις προγνώσεις και διαπιστώσεις του εγκυρότατου Αστεροσκοπείου Αθηνών. Εκεί έφτασαν προκειμένου να υπερασπιστούν τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη ότι οι καταστροφές από τις πυρκαγιές δεν ήταν τόσο μεγάλες, ενώ τις πλημμύρες χαρακτήρισε «αναποδιά». Με άλλα λόγια, φταίει το κακό το ριζικό μας για τις τραγωδίες που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, για το ότι η πυρκαγιά στη Δαδιά κράτησε δεκαεπτά ημέρες!
Ταυτόχρονα, αναποδιά δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε η επέλαση μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια των νεοφασιστών οπαδών της Δυναμό Ζάγκρεμπ ούτε η εν ψυχρώ δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη, απόντος του Λιμενικού, στο λιμάνι του Πειραιά ούτε, πολύ περισσότερο, η μαζική εκτέλεση στην Αρτέμιδα Αττικής. Μύθος, λοιπόν, η ασφαλής Ελλάδα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με σημαία της το «νόμος και τάξη».
Με αυτές τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την νέα ηγεσία του, που θα προκύψει από τις σημερινές εσωκομματικές κάλπες. Οι καιροί ου μενετοί!
* Ο Πάνος Τριγάζης είναι δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος στον Βύρωνα