to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:55 | 15.09.2023

Διεθνή

Λιβύη: Oργή γιατί δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις

Τη νύχτα της 10ης Σεπτεμβρίου, μια ξερή κοίτη ποταμού τον περισσότερο καιρό, έσπασε τα φράγματα που είχαν κατασκευαστεί για να συγκρατούν το νερό από τις βροχές, και παρέσυρε μεγάλο μέρος της πόλης. Χιλιάδες άνθρωποι είναι νεκροί και χιλιάδες άλλοι αγνοούνται ακόμη.


Όταν ο υδρολόγος Abdul Wanis Ashour άρχισε να ερευνά το σύστημα των φραγμάτων που προστατεύουν την πόλη-λιμάνι Derna της ανατολικής Λιβύης πριν από 17 χρόνια, ο κίνδυνος που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι δεν ήταν ήδη μυστικός, όπως είπε.

«"Όταν συγκέντρωσα τα δεδομένα, διαπίστωσα μια σειρά από προβλήματα στην κοιλάδα της Ντέρνα: στις ρωγμές που υπάρχουν στα φράγματα, στην ποσότητα των βροχοπτώσεων και στις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες», δήλωσε στο Reuters. «Βρήκα επίσης έναν αριθμό αναφορών που προειδοποιούσαν για μια καταστροφή που θα συνέβαινε στη λεκάνη της κοιλάδας της Derna αν τα φράγματα δεν συντηρούνταν».

Σε μια ακαδημαϊκή εργασία που δημοσίευσε πέρυσι, ο Ashour προειδοποίησε ότι αν τα φράγματα δεν συντηρηθούν επειγόντως, η πόλη αντιμετωπίζει μια πιθανή καταστροφή.

«Υπήρχαν προειδοποιήσεις και πριν από αυτό. Το κράτος το γνώριζε καλά, είτε μέσω των εμπειρογνωμόνων της Δημόσιας Επιτροπής Υδάτων είτε μέσω των ξένων εταιρειών που ήρθαν να αξιολογήσουν το φράγμα", είπε. "Η λιβυκή κυβέρνηση γνώριζε τι συνέβαινε στην κοιλάδα του ποταμού Derna και τον κίνδυνο της κατάστασης εδώ και πολύ καιρό».

Αυτή την εβδομάδα, η "καταστροφή" για την οποία είχε προειδοποιήσει ο Ashour στις σελίδες του περιοδικού του Πανεπιστημίου Sebha Journal of Pure & Applied Sciences, εκτυλίχθηκε όπως ακριβώς είχε πει.

Τη νύχτα της 10ης Σεπτεμβρίου, το Derna Wadi, μια ξηρή κοίτη ποταμού τον περισσότερο χρόνο, έσπασε τα φράγματα που είχαν κατασκευαστεί για να το συγκρατούν όταν οι βροχές χύνονται στους λόφους, και παρέσυρε μεγάλο μέρος της πόλης που βρισκόταν από κάτω. Χιλιάδες άνθρωποι είναι νεκροί και χιλιάδες άλλοι αγνοούνται ακόμη.

Ο Abdulqader Mohamed Alfakhakhri, 22 ετών, δήλωσε ότι κατάφερε να φτάσει στην οροφή του τετραώροφου κτιρίου του και γλίτωσε, παρακολουθώντας τους γείτονες στις δικές τους ταράτσες να παρασύρονται στη θάλασσα: "κρατώντας τα τηλέφωνά τους με τα φώτα αναμμένα και κουνώντας τα χέρια τους και ουρλιάζοντας".

Με τα πτώματα να εξακολουθούν να συγκεντρώνονται κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια και την ακτή όπου ξεβράστηκαν, πολλοί Λίβυοι είναι θυμωμένοι που αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είχαν αποτρέψει τη χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

"Πολλοί άνθρωποι είναι υπεύθυνοι γι' αυτό. Το φράγμα δεν φτιάχτηκε, οπότε τώρα είναι μια καταστροφή", δήλωσε ο Alwad Alshawly, ένας καθηγητής αγγλικών που πέρασε τρεις ημέρες θάβοντας πτώματα ως εθελοντής διάσωσης, σε ένα συγκινητικό βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο.

"Πρόκειται για ανθρώπινο λάθος και κανείς δεν πρόκειται να πληρώσει το τίμημα γι' αυτό".

Οι αρχές προσπάθησαν να επιδιορθώσουν τα φράγματα πάνω από τη Ντέρνα από το 2007, όταν ανατέθηκε σε τουρκική εταιρεία η σύμβαση. Στην έκθεσή του, ο υδρολόγος Ashour επικαλείται μια αδημοσίευτη μελέτη του 2006 από το Υπουργείο Υδάτινων Πόρων σχετικά με "τον κίνδυνο της κατάστασης".

Όμως το 2011, ο μακροχρόνιος κυβερνήτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι ανατράπηκε σε μια εξέγερση και έναν εμφύλιο πόλεμο με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, και για χρόνια μετά η Ντέρνα κρατήθηκε από μια σειρά μαχητικών ισλαμιστικών φατριών, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Η τουρκική εταιρεία Arsel αναφέρει στον ιστότοπό της ένα έργο για την επισκευή των φραγμάτων της Ντέρνα, το οποίο ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε το 2012.

Ο Omar al-Moghairbi, εκπρόσωπος της επιτροπής του Υπουργείου Υδάτινων Πόρων που ερευνά την κατάρρευση των φραγμάτων, δήλωσε στο Reuters ότι ο εργολάβος δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τα έργα λόγω της κατάστασης ασφαλείας και δεν επέστρεψε όταν του ζητήθηκε.

«Οι προϋπολογισμοί είχαν διατεθεί, αλλά ο εργολάβος δεν ήταν εκεί», είπε.

Ακόμα και αν είχαν πραγματοποιηθεί οι εργασίες ανακαίνισης, τα φράγματα θα είχαν καταρρεύσει, δήλωσε ο Moghairbi, επειδή η στάθμη του νερού μετά τον κατακλυσμό της καταιγίδας Daniel ξεπέρασε τη χωρητικότητα της κατασκευής, αν και οι ζημιές στη Derna δεν θα ήταν τόσο σοβαρές.

Δύο αξιωματούχοι του δήμου της Ντέρνα δήλωσαν επίσης στο Reuters ότι οι εργασίες στα φράγματα που είχαν ανατεθεί πριν από την πτώση του Καντάφι ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν στη συνέχεια, επειδή η πόλη είχε καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος και πολιορκούνταν για αρκετά χρόνια.

Ακόμη και μετά την ανακατάληψη της πόλης από τη διοίκηση που διοικεί τα ανατολικά της χώρας, οι εργασίες δεν συνεχίστηκαν.

Το 2021, μια έκθεση του Γραφείου Ελέγχου της Λιβύης έκανε λόγο για "αδράνεια" του Υπουργείου Υδατικών Πόρων, λέγοντας ότι δεν είχε προχωρήσει με τις εργασίες συντήρησης των δύο κύριων φραγμάτων πάνω από τη Ντέρνα.

Η έκθεση ανέφερε ότι 2,3 εκατομμύρια ευρώ (2,45 εκατομμύρια δολάρια) είχαν προβλεφθεί για τη συντήρηση και αποκατάσταση των φραγμάτων, αλλά μόνο ένα μέρος των κονδυλίων είχε αφαιρεθεί. Δεν ανέφερε αν τα κονδύλια αυτά είχαν δαπανηθεί ή σε τι.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΊΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΙΓΊΔΑ

Οι επικριτές των αρχών λένε ότι φταίνε όχι μόνο για την αποτυχία επισκευής των φραγμάτων, αλλά και για το γεγονός ότι άφησαν τους κατοίκους της Ντέρνα σε κίνδυνο καθώς πλησίαζε η καταιγίδα.

Μιλώντας στο παναραβικό κανάλι al-Hadath, ο δήμαρχος της Ντέρνα Abdulmenam al-Ghaithi δήλωσε την Παρασκευή ότι "διέταξε προσωπικά την εκκένωση της πόλης τρεις ή τέσσερις ημέρες πριν από την καταστροφή".

tags: Λιβύη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)