to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:33 | 14.06.2013

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Με το πυροτέχνημα της ΕΡΤ πυροδοτήσατε τον ξεσηκωμό του ελληνικού λαού για δημοκρατία (βίντεο)

Η τοποθέτηση του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για την ΕΡΤ κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης για την παραδοχή του λάθους από το ΔΝΤ


Η τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα:

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι το μεγάλο ζήτημα σήμερα είναι η δημοκρατία και η διαρκής της συρρίκνωση από μια αυταρχική κυβέρνηση. «Θα μείνετε στην ιστορία για το μαύρο σήμα στη δημόσια τηλεόραση» τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών και συνέχισε αναφερόμενος στη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε το πραξικοπηματικό λουκέτο στην ΕΡΤ. Αναρωτήθηκε αν οι κυβερνώντες είναι περήφανοι που «το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που στηρίζει το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι η Χρυσή Αυγή». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην υποκρισία του Γ. Στουρνάρα που μιλάει συνεχώς για ανταποδοτικότητα (αναφορικά με τα 4 ευρώ που μηνιαίως καταβάλλουν οι πολίτες για την ΕΡΤ) ενώ η κυβέρνηση επιβάλλει συνεχώς δυσβάσταχτα χαράτσια στον ελληνικό λαό.

Τα ανομήματα και η υποκρισία της ΝΔ

«Μιλάνε για αδιαφάνεια όσοι έφτιαξαν ειδικές θέσεις για δημοσιογράφους της αρεσκείας τους, μιλάει ο κ. Κεδίκογλου για διαφάνεια και αξιοκρατία στην ΕΡΤ; Πώς διορίστηκε ο ίδιος στην ΕΡΤ;», αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας σχολιάζοντας εκτενώς τις ρουσφετολογικές μεθόδους που εφάρμοσε η τωρινή κυβέρνηση στη δημόσια τηλεόραση. «Πάει πολύ αυτό το θράσος»!

«Θέλετε να μετατρέψετε τη δημόσια τηλεόραση σε ένα φερέφωνο που θα παρουσιάζει την κυβερνητική γραμμή χωρίς πλουραλισμό και δημοκρατία και να ελέγξετε πλήρως την ενημέρωση» κατήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως «αν θέλουν να μιλούν για άδειες, πρέπει να απευθυνθούν στους φίλους τους», εννοώντας τους καναλάρχες που έχουν καταλάβει τις δημόσιες συχνότητες.

 «Δεν μπορείτε να ξεφτιλίζετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Θεσμούς» τόνισε στη συνέχεια ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. «Η Βουλή θα αποφασίσει και εσείς θα λογοδοτήσετε απέναντι στον ελληνικό λαό» κατέληξε. 

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα:

Το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι η Δημοκρατία

Η Κυβέρνηση αποφάσισε και διέταξε ερήμην της Βουλής να κλείσει η ΕΡΤ

Η Κυβέρνηση απειλεί ραδιοσταθμούς ότι είναι παράνομη η αναμετάδοση του σήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Αν θέλετε να χτυπήσετε την ανομία, να απευθυνθείτε στα ιδιωτικά συμφέροντα της διαπλοκής

Είστε οικονομολόγος. Δεν είστε Συνταγματάρχης. Οι μεθοδεύσεις σας μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω

Υπακούετε στις εντολές της τρόικα για ανθρωποθυσίες και θέλετε να φτιάξετε ένα φερέφωνο που θα παρουσιάζει την κυβερνητική γραμμή

Το πυροτέχνημα αποπροσανατολισμού έσκασε στα χέρια σας και είστε μπροστά στον ξεσηκωμό του ελληνικού λαού που ζητά δημοκρατία

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ 

Κατέθεσα ερώτηση για το μείζον ζήτημα της ελληνικής οικονομίας, μετά την παραδοχή του λάθους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προς τον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός, όμως, για δέκατη τρίτη συνεχόμενη φορά σε ερώτηση που του καταθέτω, αρνείται να παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο να απαντήσει. Δεν είναι μία, δεν είναι δύο, δεν είναι τρείς, είναι δεκατρείς. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι υπάρχει μία μείζονα υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. 

Κάλεσα τον Πρωθυπουργό στην Βουλή ή όπου αλλού θέλει, για να συζητήσουμε επί της ουσίας -διότι η δημοκρατία είναι αντίλογος, είναι διάλογος, δεν είναι παράλληλοι μονόλογοι- και να εκθέσει τα καινοφανή επιχειρήματα περί επιτυχίας, success story της ελληνικής οικονομίας. Αρνείται. Έρχεται για άλλη μια φορά εδώ ο κ. Στουρνάρας.

Σήμερα, κύριε Στουρνάρα, κύριε Υπουργέ των Οικονομικών, θεωρώ ότι δεν έχει κανένα νόημα να κουβεντιάσουμε για το περίφημο success story της οικονομίας, αλλά θέλω να δώσετε απαντήσεις μπροστά στον ελληνικό λαό, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Βέβαια, το «μπροστά στον ελληνικό λαό» είναι σχετικό, κύριε Πρόεδρε, όταν εδώ και τρεις μέρες έχει φιμωθεί το κανάλι της Βουλής. Και διερωτώμαι: Ποιος αποφάσισε να φιμωθεί το κανάλι της Βουλής; Γιατί δεν εκπέμπει σήμα; Γιατί οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να ενημερωθούν για τις συνεδριάσεις της Βουλής;

Σήμερα, λοιπόν, θα απευθυνθώ στον Υπουργό Οικονομικών για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, διότι από προχθές εκτός από Υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται δημοσίως και ως διαχειριστής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης την οποία αποφάσισε και διέταξε ερήμην της Βουλής να σιγήσει. Ερήμην της Βουλής αποφασίσατε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία ήταν η δέκατη ένατη στη σειρά. Κυβερνάτε, δηλαδή, ουσιαστικά ένα χρόνο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ήταν μία πράξη που και μετά τις δηλώσεις των δύο εταίρων σας στην Κυβέρνηση, στερείται και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. 

Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, συνταγματικά, ότι μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ακόμα και αν δεν επικυρωθεί στη Βουλή, έχει συνέπειες που δεν αίρονται.  

Συνεπώς, αποφασίσατε και διατάξατε να σιγήσει η εκπομπή του δημόσιου σήματος της τηλεόρασης, πλήττοντας τη Δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και θέτοντας σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι στις ακριτικές περιοχές της χώρας γίνεται μάχη για το ποιο σήμα θα επικρατήσει: Το ελληνικό σήμα ή τα σήματα που εκπέμπουν ξένοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί; Σιγήσατε τη φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό, τη φωνή της Ελλάδας στην ομογένεια. 

Και όχι μόνο αυτό, κύριε Υπουργέ, αλλά εσείς στείλατε χθες e-mail στους ραδιοσταθμούς οι οποίοι αναμεταδίδουν το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, εκπέμποντας την απειλή ότι είναι παράνομοι και θα τους οδηγήσετε στον Εισαγγελέα. 

Παράνομος, όμως, είστε εσείς, κύριε Υπουργέ. Παράνομη είναι η πράξη που εσείς κάνατε. Θα στείλετε, άραγε, ειδοποίηση και στην EBU ότι είναι παράνομη; Θα στείλετε και στο ARTE; Θα στείλετε και στη Βελγική τηλεόραση; 

Πού οδηγείτε τον τόπο με αυτές τις αποφάσεις; Τι είδους λογική είναι αυτή; Είστε οικονομολόγος. Δεν είστε συνταγματάρχης!

Χθες πληροφορηθήκαμε, μετά από αυτό το πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ - διότι εδώ δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής πολιτικής, είναι ζήτημα Δημοκρατίας - μετά από αυτήν τη λαοθάλασσα που πλημμύρισε το Ραδιομέγαρο, ότι υπήρξε η προσαγωγή δύο εργαζόμενων ιδιωτών προκειμένου να μην συνδράμουν με το βαν και το γερανό που είχαν, ώστε να μη δοθεί η εικόνα της λαοθάλασσας, της λαοπλημμύρας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μέχρις ότου τελειώσει η συγκέντρωση. 

Αυτές οι μεθοδεύσεις είναι μεθοδεύσεις που μας γυρνάνε πάρα πολλά χρόνια πίσω. Και λυπάμαι ειλικρινά που εσείς ηγείστε τέτοιων μεθοδεύσεων!

Μαθαίνω ότι κόψατε τα τηλέφωνα και το internet στην ΕΡΤ. Τι άλλο θα κάνετε; 

Πρέπει, όμως, να σας πω και κάτι άλλο: Συγχαρητήρια, διότι με αυτές σας τις επιλογές έχετε καταφέρει –και είναι μεγάλο κατόρθωμα αυτό που κάνατε- σήμερα, τούτη την ώρα, να παρακολουθούν πολλαπλάσιοι πολίτες την ΕΡΤ απ’ ότι την παρακολουθούσαν, όταν εξέπεμπε κανονικά. Μέσα από το διαδίκτυο, μέσα από την εκπομπή αναλογικού σήματος πολλαπλάσιοι πολίτες, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, παρακολουθούν το σήμα της ΕΡΤ. Συγχαρητήρια γι’ αυτό!

Αυτές, όμως, οι μεθοδεύσεις είναι αντιδημοκρατικές, είναι μεθοδεύσεις που προσβάλουν τη χώρα διεθνώς και πρέπει να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις. Δεν μπορεί να υποτιμάτε την κοινοβουλευτική διαδικασία, να υποτιμάτε τη δημοκρατική διαδικασία και να «αποφασίζετε και να διατάζετε» να κοπεί το σήμα εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης. Διότι αυτό συμβαίνει, κύριε Υπουργέ, μονάχα σε δύο περιπτώσεις: Μονάχα όταν έχουμε εισβολή ξένων στρατευμάτων στη χώρα ή όταν έχουμε κατάλυση της Δημοκρατίας.

 Βέβαια, αυτά τα κάνετε σε συνεργασία και με κάποιους άλλους. Και αν θέλατε να χτυπήσετε την ανομία, σε αυτούς έπρεπε να απευθυνθείτε, δηλαδή στα ιδιωτικά συμφέροντα της διαπλοκής. 

Με ποιο δικαίωμα ο πάροχος του ψηφιακού σήματος απέκλεισε ένα σταθμό που εκπέμπει ψηφιακά, τον «902», για να τον αποτρέψει να αναμεταδίδει το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης; 

Πρωτοφανή πράγματα! Δεν τα έχει ξαναδεί ο τόπος! Και είστε υπόλογοι απέναντι στο λαό και απέναντι στη Δημοκρατία!

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ 

Πράγματι, έχουμε αποδείξει ότι … φοβόμαστε το διάλογο! Νομίζω, όμως, ότι από ένα σημείο και μετά καταντάει γελοιότητα να αναφέρεστε σε ιστορία επιτυχίας εσείς, που οδηγείτε την οικονομία απ’ το κακό στο χειρότερο.

Το μεγάλο, όμως, ζητούμενο σήμερα -καταλάβετέ το!- ξεπερνάει κάθε συζήτηση για την οικονομία, κάθε διαφωνία. Είναι η Δημοκρατία. Στον τόπο που γεννήθηκε τη συρρικνώνετε, τη διαπομπεύετε. 

Είστε περήφανος γι’ αυτό που κάνατε προχθές, για το μαύρο σήμα στους δέκτες της τηλεόρασης; Θα μείνετε στην ιστορία! Πενήντα Γενικοί Διευθυντές ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών με επιστολή τους σας καταγγέλλουν. Είστε περήφανος γι’ αυτό; Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Είστε περήφανοι γι’ αυτό; Όλα τα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα! Η πρακτική σας θυμίζει άλλες εποχές. Και δεν είναι τυχαίο που μονάχα - εκτός βεβαίως της Νέας Δημοκρατίας - ένα κοινοβουλευτικό κόμμα σας υποστήριξε, η Χρυσή Αυγή. Είστε περήφανοι γι’ αυτό;

Επειδή, όμως, θέσατε κάποια ζητήματα, εγώ θέλω να σας απαντήσω. 

Μιλάτε για ανταποδοτικότητα. Γιατί λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό; Λέτε για το χαράτσι των 4 ευρώ που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης, όταν έχετε βάλει εκατοντάδες ευρώ χαράτσια. Η ΕΡΤ δεν επιβαρύνει το δημόσιο προϋπολογισμό. Δίνει στο δημόσιο προϋπολογισμό. Παίρνετε κομμάτι από τα 4 ευρώ που δίνει ο Έλληνας πολίτης για να δίνετε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτή είναι η αλήθεια.

Βεβαίως και πρέπει να υπάρχει η καλύτερη δυνατή διαχείριση αυτών των χρημάτων. Αλλά μιλάτε εσείς γι’ αυτό; Στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σκοινί; Τι έπραξε η Κυβέρνησή σας στην ΕΡΤ από τότε που αναλάβατε; 

Μιλάει ο κ. Κεδίκογλου για διαφάνεια, αξιοκρατία και κομματοκρατία στην ΕΡΤ; Πώς διορίστηκε  ο κ. Κεδίκογλου στην ΕΡΤ; Τι απάντηση έχει να δώσει για τους δεκαοκτώ που του είπε ο Πρόεδρος της ΕΤ3, που ο ίδιος έβαλε στην ΕΤ3 μετά τις εκλογές; 

Μιλάτε για τους μισθούς των 1.000 ευρώ, των 1.200 και 1.500 ή για τους συμβασιούχους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, όταν εσείς αμέσως μετά που αναλάβατε, φτιάξατε τις ειδικές θέσεις με μισθούς 3.000 και 4.000 ευρώ για δημοσιογράφους της αρεσκείας σας, πολλοί εκ των οποίων, μάλιστα, δεν πατούσαν στο Ραδιομέγαρο. Κάθονταν στα κομματικά γραφεία και είχαν και το θράσος να παρουσιάζονται στις τηλεοπτικές εκπομπές εκπροσωπώντας κόμματα. Γι’ αυτήν τη φαυλοκρατία. Θέλετε τα δικά σας ανομήματα, τις δικές σας αμαρτίες να τις φορτώσετε στους εργαζόμενους. Πάει πολύ αυτό το θράσος! 

Ο κόσμος, όμως, καταλαβαίνει.  Ο κόσμος δεν είναι χαζός, κύριε Υπουργέ. 

Δυο πράγματα θέλετε: Πρώτον, να υπακούσετε στην εντολή της τρόικας για ανθρωποθυσίες, για δυόμιση χιλιάδες απολύσεις αύριο το πρωί, και, δεύτερον, να μετατρέψετε τη δημόσια τηλεόραση όχι απλά σε ΥΕΝΕΔ, αλλά σε ένα φερέφωνο που θα παρουσιάζει την κυβερνητική γραμμή χωρίς πλουραλισμό, χωρίς δημοκρατία. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και έτσι, έχοντας καταλάβει όλες τις δημόσιες συχνότητες, θα ελέγχετε την ενημέρωση των πολιτών.

Πάει, όμως, πολύ να μας λέτε: «Για να εκπέμψει κάποιος πρέπει να έχει άδεια». Αυτά να τα πείτε σε άλλους! Στους φίλους σας! Στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, που δεν έχουν άδεια κι είναι παράνομοι! Σε αυτούς να το πείτε αυτό! Γιατί δεν πάτε να τους πιάσετε έναν-έναν; 

Και ένα τελευταίο, κύριε Υπουργέ! Το Υπουργείο Οικονομικών τι είναι; Είναι και γραφείο εύρεσης εργασίας; Διότι μαθαίνω ότι -εφόσον είστε ο νέος διαχειριστής της ΕΡΤ πια!- διακινείτε και λίστες. Θέλετε να προσλάβετε -λέει- ορισμένους για να προχωρήσετε, μετά τη διεθνή κατακραυγή, στην άμεση επανεκκίνηση παρανόμως και χωρίς την ψήφιση στη Βουλή ενός σήματος της ΕΡΤ, της ΝΕΡΙΤ, όπως θα το πείτε τώρα το νέο μόρφωμα. 

Τι είστε λοιπόν; Με ποιες διαδικασίες; Πού είναι η αξιοκρατία; Πού είναι ο ΑΣΕΠ; 

Κύριε Υπουργέ, θελήσατε να πετάξετε ένα πυροτέχνημα -και η Κυβέρνησή σας, ο κ. Σαμαράς- αποπροσανατολισμού από το φιάσκο στην οικονομία. Τη μία μετά την άλλη σφαλιάρα, μετά τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΣΦΑ, την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τις αξιολογήσεις της Morgan Stanley. Θελήσατε να πετάξετε ένα πυροτέχνημα, μόνο που το πυροτέχνημα έσκασε στα χέρια σας. Είστε μπροστά σε ένα γενικευμένο ξεσηκωμό του ελληνικού λαού που ζητάει δημοκρατία.  Και να ξέρετε ότι τα ψέματα τελειώνουν. Είστε υποχρεωμένοι να φέρετε εντός των επόμενων ημερών τις προτάσεις νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή. Δεν μπορεί να αποφασίζετε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και να ξεφτιλίζετε με αυτόν τον τρόπο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους θεσμούς. Θα φέρετε στη Βουλή και η Βουλή θα αποφασίσει. Να ξέρετε ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι το επόμενο διάστημα να προβούμε σε κάθε ενέργεια προκειμένου να σας φέρουμε εδώ να λογοδοτήσετε. Κυρίως όμως, να λογοδοτήσετε απέναντι στον ελληνικό λαό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)