to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:00 | 09.09.2023

Πολιτική

Στεφανοβίκειο: Στρατιωτικά ελικόπτερα καθηλωμένα στο έδαφος - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κολοσσιαίες οι ευθύνες

Ντροπιαστική η εικόνα των ελικοπτέρων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη βάση τους στο Στεφανοβίκειο της Λάρισας μέσα σε μια λίμνη από νερά. Οι αρμόδιοι μετακινούν σήμερα Σάββατο τα ελικόπτερα χρησιμοποιώντας ρυμουλκά και γερανούς καθώς είναι άγνωστο αν είναι ασφαλή για να πετάξουν έστω και σε μικρή απόσταση - «Ήταν ανενεργά», λέει το Γενικό Επιτελείο Στρατού - Κολοσσιαίες ευθύνες αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων «για την ασφάλεια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και την επάρκεια στρατιωτικών μέσων για την υποστήριξη των πλημμυροπαθών»


Εικόνες ντροπής και κατάρρευσης κάθε κρατικής δομής έρχονται από την 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου δεκάδες ελικόπτερα καθηλώθηκαν στο έδαφος ανίκανα να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις δοκιμαζόμενες περιοχές της Θεσσαλίας, αφού πλημμύρισε το στρατόπεδο όπου σταθμεύουν.

Τη σχετική αποκάλυψη κάνει το Documento με αναλυτικό ρεπορτάζ στην αυριανή, κυριακάτικη έκδοσή του ενώ παρόμοια εικόνα μεταφέρει το ieidiseis.gr

Σε βίντεο, δε, που δημοσιεύει σήμερα το documentonews.gr, φαίνονται στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να σπρώχνουν με τα χέρια ένα στρατιωτικό ελικόπτερο ώστε να απομακρυνθεί από τη λίμνη στην οποία είχε μετατραπεί η πίστα.

Στα δεξιά και τα αριστερά της εικόνας μπορεί κανείς να δει μάλιστα σειρές δεκάδων ελικοπτέρων να παραμένουν βυθισμένα μέσα στα νερά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιοι μετακινούν τα ελικόπτερα χρησιμοποιώντας ρυμουλκά και γερανούς καθώς είναι άγνωστο αν είναι ασφαλή για να πετάξουν έστω και σε μικρή απόσταση ώστε να απομακρυνθούν από τη λίμνη της πίστας.

Τι αποκαλύπτεται

Υπενθυμίζεται ότι το Documento που θα κυκλοφορήσει αύριο αποκαλύπτει τις ντροπιαστικές εικόνες ελικοπτέρων να βρίσκονται βυθισμένα σε μια «λίμνη ανικανότητας», την ίδια ώρα που η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας διαβεβαίωναν τους πολίτες ότι όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόλυτη ετοιμότητα να προβούν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των εκατοντάδων εγκλωβισμένων πολιτών. Μάλιστα, είχαν φτάσει στο σημείο να υποστηρίξουν ότι ο λόγος που τα στρατιωτικά ελικόπτερα δεν είχαν απογειωθεί τις πρώτες ώρες ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες.

Προφανώς κάποιοι ήλπιζαν ότι οι εικόνες αυτές δεν θα έβλεπαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο συγκεκριμένο στρατόπεδο βρίσκονται σταθμευμένα ελικόπτερα τύπου «Χιούι», Apache και Kiowa Warrior.

Οι πρωτοφανείς αυτές εικόνες αποκαλύπτονται από το Documento λίγες μόλις εβδομάδες μετά την εξίσου σοκαριστική έκρηξη πυρομαχικών στο στρατόπεδο της Νέας Αγχιάλου, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στο στράτευμα», σημειώνει το documento.

Ελικόπτερο που …κολυμπάει αντί να προσφέρει βοήθεια

Παραθέτοντας και σχετική φωτογραφία, ο Δήμος Βερύκιος γράφει στο ieidiseis.gr:

«Πλήρες ξεχαρβάλωμα. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο μέχρι το 2019 ήταν άριστα συντηρημένο και το οποίο χρησιμοποιούσε ο Πάνος Καμμένος ως υπουργός Άμυνας. Το 2018 είχαν παραχωρηθεί απο τις ΗΠΑ στην Ελλάδα 85 παρόμοια ελικόπτερα με τα ανταλλακτικά τους. Δεν είδαμε κανένα απο αυτά τα πετάει στην Θεσσαλία!

Άφαντα και τα Super Puma για τα οποία όψιμα καταγγέλει η «Καθημερινή» ότι δεν πετάνε γιατί είναι ασυντήρητα, γεγονός που οπως αποκάλυψε το iEidiseis οφείλεται στην κυβερνητική επιλογή να αναθέσει την συντήρηση των στρατιωτικών ελικοπτέρων σε ιδιωτικό συνεργείο για το οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έδωσε έγκριση υλοποίησης της σχετικής σύμβασης, διότι το συγκεκριμένο συνεργείο δεν είναι πιστοποιημένο από την κατασκευάστρια εταιρεία!

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ τα ελληνικά Super Puma βρίσκονται καθηλωμένα, ασυντήρητα και κανιβαλισμένα στα υπόστεγα, έσπευσαν για βοήθεια στους πληγέντες της Θεσσαλίας τα τρία ελβετικά πυροσβεστικά Super Puma που είχαν έρθει στον Έβρο για να συνδράμουν στην μάχη κατάσβεσης της φωτιάς στο Δάσος της Δαδιάς και τα οποία παρέμεναν στην Ελλάδα λόγω της κακοκαιρίας.

Σχετική ανακοίνωση για την συνδρομή τους στην Θεσσαλία έκανε η ελβετική πρεσβεία στην Αθήνα και όχι οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές».

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

Μετά τα δημοσιεύματα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε ότι «το σύνολο των Ελικοπτέρων (Ε/Π) που σταθμεύουν στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ) στο Αεροδρόμιο (Α/Δ) του Στεφανοβικείου Βόλου, έχει μεταφερθεί με ασφάλεια σε στεγνή πίστα εντός του Α/Δ, σύμφωνα με τις υφιστάμενες, ισχύουσες και πάγιες διαδικασίες περί ασφάλειας υλικού και εγκαταστάσεων.

Αρχικά σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα μεταφέρθηκαν όλα τα λειτουργικά, εν χρήσει και επιχειρησιακά Ε/Π. Στην συνέχεια τελευταία μετακινήθηκαν τα Ε/Π (UH-1H) που έχουν χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας (60 ετών) και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών.

Αυτά απεικονίζονται σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου παραμένει επιχειρησιακό. Όλα τα Ε/Π εντός αυτού είναι ασφαλή. Εξυπακούεται ότι τηρείται ετοιμότητα μετασταθμεύσεως και σε άλλες βάσεις της περιοχής ή και αλλού, σύμφωνα με τα ισχύουσες πάγιες διαδικασίες (πρωτόκολλα), αν η δυναμική κατάσταση του φαινομένου το επιβάλλει».

Ασφαλή όλα τα ελικόπτερα στο αεροδρόμιο Στεφανοβικείου διαβεβαιώνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού με νέα ανακοίνωση

Οι επιπλέον φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στον ηλεκτρονικό τύπο αφορούν χρονικό διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη η μεταφορά των ελικοπτέρων προς στεγνό τμήμα της πίστας του αεροδρομίου (Α/Στεφανοβικείου) του Βόλου. Αυτό τονίζει το Γενικό Επιτελείο Στρατού προσθέτοντας ότι όλα τα ελικόπτερα είναι ασφαλή.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Κολοσσιαίες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων»

«Την ώρα που η Θεσσαλία βρίσκεται για ημέρες κάτω από τα νερά και τις λάσπες, με ανθρώπινες απώλειες, αγνοούμενους και εγκλωβισμένους συμπολίτες μας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την ασφάλεια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και την επάρκεια σε στρατιωτικά μέσα απέναντι στις πλημμύρες», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει:

«Το Documento και το iEidiseis αποκαλύπτουν σοκαριστικές εικόνες με ελικόπτερα να είναι κυριολεκτικά βυθισμένα στο νερό στην πλημμυρισμένη βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Μετά τις εκρήξεις στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο, που έμειναν απροστάτευτες από τις πυρκαγιές, και η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο έμεινε απροστάτευτη από τις πλημμύρες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει ακόμα:

«Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Καθημερινή, από τα 12 Super Puma έρευνας και διάσωσης μπορούν να πετάξουν μόλις 4 και μόνο τα 2 είχαν αρκετές διαθέσιμες ώρες για να επιχειρήσουν στη Θεσσαλία, από τα 22 ελικόπτερα SAR, διαθέσιμα είναι 3, ενώ και η πλειονότητα των NH-90 είναι καθηλωμένα. Το ίδιο ισχύει και με τα Σινούκ, όπου από τα 19 ελάχιστα είναι σε διαθεσιμότητα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν επίσης και την κριτική μας όλο το προηγούμενο διάσημα, καθώς παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για εξοπλισμούς, φαίνεται ότι έχουν μείνει ακάλυπτες βασικές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων. Με αποτέλεσμα, στο μέσο μιας φονικής καταστροφής, και ενώ οι πολίτες αγωνιούν εγκλωβισμένοι, βασικός εξοπλισμός να παραμένει καθηλωμένος στο έδαφος ή ακόμα χειρότερα στις λάσπες.

Οι ευθύνες του υπουργού Άμυνας και της ανώτατης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κολοσσιαίες γι’ αυτή την κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο μέγας υπεύθυνος, όμως, είναι ένας και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έταξε επιτελικό κράτος με ασφάλεια και σήμερα, με ευθύνη του, οι πολίτες είναι βυθισμένοι στην ανασφάλεια και την απόγνωση. Και πολλαπλασιάζονται οι αποδείξεις της καταστροφικής πολιτικής του, αγγίζοντας μέχρι και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας και τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι αντιδράσεις

«Ελικόπτερα που θα έπρεπε να κάνουν έρευνα και διάσωση βούλιαξαν στο νερό. Συνθήκες γενικευμένης κατάρρευσης. Μια χώρα που δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε καν αυτές τις υποδομές, είναι μία χώρα γενικευμένης ανασφάλειας», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος που στο σχόλιό του τονίζει ακόμα πως είναι «τεράστιες οι ευθύνες της στρατιωτικής ηγεσίας».

«Τα ελικόπτερα «πνίγηκαν» στη λάσπη!  Γι’ αυτό δεν πέταξαν για διάσωση.  Μετά την Αγχίαλο, η 1η Ταξιαρχία  Αεροπορίας Στρατού έμεινε κι αυτή ξέφραγο αμπέλι», σημειώνει ο Στ. Κασσελάκης, υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει: «Πόσα Rafale σε παρελάσεις, πόσα pass να κρύψουν τόση ανικανότητα; Ένα να γνωρίζουν: θα λογοδοτήσουν.  Είναι πατριωτικό καθήκον».


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)