to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε κατάσταση πολιορκίας

Η κυβέρνηση παρακολουθεί σαν θεατής την επέλαση των φαινομένων, σχολιάζοντας τον αναπόφευκτο χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης


Ο Θεσσαλικός Κάμπος μετατράπηκε σε μια μεγάλη λίμνη, δεκάδες χωριά βρίσκονται κάτω από το νερό, ολόκληρες ζωές κάτω από τη λάσπη. Ο Πηνειός από χθες το βράδυ βρυχάται, με τους κατοίκους της Λάρισας και των γύρω περιοχών να βρίσκονται σε επιφυλακή. Όλο το βράδυ η στάθμη του νερού ανέβαινε, ο εφιάλτης των κατοίκων από τα ξημερώματα της Πέμπτης, δίχως τέλος. Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, άγνωστος παρέμενε έως χθες το βράδυ ο αριθμός των αγνοούμενων και των εγκλωβισμένων. Ο Βόλος για τρία εικοσιτετράωρα παρέμενε βομβαρδισμένη πόλη, χωρίς ρεύμα και νερό, με ουρές για ένα μπουκάλι νερό, ενώ το Πήλιο μοιάζει να έχει διαλυθεί, αποκομμένο για μέρες.

Η Ελλάδα βιώνει τη μεγαλύτερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της. Μετά τις πυρκαγιές που κατέκαψαν πάνω από 1,7 εκατομμύρια στρέμματα και εξαφάνισαν τα δάση της Αττικής και της Δαδιάς στον Έβρο, η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έπνιξε πόλεις ολόκληρες. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Καμία αμφισβήτηση δεν χωρά. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα, συχνά και καταστροφικά. Οι πολίτες ωστόσο βρίσκονται ανυπεράσπιστοι μπροστά στην προαναγγελθείσα καταστροφή. Η κυβέρνηση παρακολουθεί σαν θεατής την επέλαση των φαινομένων, σχολιάζοντας τον αναπόφευκτο χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης, αδιαφορώντας παντελώς να θωρακίσει τις υποδομές, τις πόλεις, τα χωριά και αποτυγχάνοντας να παράσχει την υποτυπώδη ασφάλεια στους πολίτες.

Οπως γνώριζαν για τον κίνδυνο από τις πυρκαγιές, γνώριζαν ότι η Θεσσαλία και η Μαγνησία είναι ανυπεράσπιστες μπροστά στις πλημμύρες. Όπως αποκαλύφθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διαπιστώσει από το 2022 ότι η Ελλάδα δεν έχει ενημερώσει τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας όπως και τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Με επιστολή της η Επιτροπή προειδοποιούσε την Αθήνα από τον Φεβρουάριο του 2022, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ευαλωτότητα των περιοχών που πνίγηκαν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έπραξε τίποτα. Όπως και με τα αντιπλημμυρικά έργα από τα κονδύλια που είχαν διατεθεί μετά τον «Ιανό» το 2020.

Με τη σκέψη και την καρδιά όλων μας να βρίσκονται στους εγκλωβισμένους και με την ευχή να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς, ας ξέρουν οι αρμόδιοι ότι οι ευθύνες δεν θα παραγραφούν, δεν θα συγκαλυφθούν.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)