to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:56 | 04.09.2023

Κοινωνία

Κακοκαιρία «Ντάνιελ»: Προβλήματα σε Κέρκυρα και Λαμία - Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία, Πιερία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα

Ξεκίνησαν τα προβλήματα. Ανεμοστρόβιλος στην Κέρκυρα - προβλήματα στο αεροδρόμιο. Μήνυμα του 112 σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες Εύβοια και Φθιώτιδα. Χάος στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Φόβοι για πλημμύρες καθώς πολύ μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στα κεντρικά και νότια της χώρας


  Κεντρική εικόνα από την κακοκαιρία στην Κέρκυρα - corfunews.gr

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώνονται στην χώρα τη Δευτέρα 04/09 από την κακοκαιρία Daniel. Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων μιλόύσε για φαινόμενο που θα επηρεάσει τη χώρα έως και την Τετάρτη 6/9.

Σε εξέλιξη το φαινόμενο

Τα φαινόμενα έως το απόγευμα έχουν επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών, του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου. Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά. Όπως έχει σημειωθεί σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας η περιοχή της Ζαγοράς και την μαγνησίας γενικότερα περιλαμβάνεται σε αυτές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτυού που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή του νομού Λάρισας, καθώς εχει ξεκινήσει η έντονη βροχόπτωση και η πτώση της θερμοκρασίας.

Υπάρχει η πρόβλεψη ότι η περιοχή της Θεσσαλίας θα δεχθεί τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών της Λάρισας έφτασε πριν από λίγο μήνυμα προειδοποίησης από το 112 για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων από τις βραδινές ώρες σήμερα.

Ξεκίνησαν τα προβλήματα

Ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα, όταν ισχυρό μπουρίνι έπληξε στις 3:00 μετά το μεσημέρι την Κέρκυρα. Διακοπές ρεύματος και εκτροπές πτήσεων στο αεροδρόμιο Ιωάννης ΚαποδίστριαςΛόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, 8 πτήσεις δεν προσγειώθηκαν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις από αυτές μετέβησαν σε κοντινά αεροδρόμια.

    Περιοχές τόσο στην πόλη της Κέρκυρας όσο και στα περίχωρα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

   Από θαύμα σώθηκαν ο ιδιοκτήτης και πελάτες ταβέρνας στον παραλιακό δρόμο της Γαρίτσας μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, όταν δέντρα έπεσαν στην επιχείρηση. Στον χώρο βρίσκεται η Πυροσβεστική για την απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων.

Και στη Λαμία έχει δημιουργήσει προβλήματα η κακοκαιρία, όπου οδηγός οχήματος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Ξηριά. Για να γλιτώσει, ο οδηγός ανέβηκε στην οροφή του οχήματος, ενώ στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και τον απεγκλώβισαν επιτυχώς.

 

Μήνυμα του 112 σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες Εύβοια και Φθιώτιδα 

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες Εύβοια και Φθιώτιδα προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους από τις βραδινές ώρες σήμερα και για το επόμενο 24ώρο και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:« Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) από τις βραδινές ώρες σήμερα και για το επόμενο 24ώρο σε Πιερία , Θεσσαλία , Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα.

Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Μήνυμα 112 και στη Θεσσαλονίκη - Χάος στους δρόμους

Φθινοπωρινό είναι από το πρωί το σκηνικό του καιρού σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, αλλά χωρίς να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Στη Θεσσαλονίκη οι μικροσυγκρούσεις σε συνδυασμό με τη βροχή έχουν προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, τόσο στον Περιφερειακή Οδό όσο και μέσα στην πόλη. Εξάλλου, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης της νταλίκας, η οποία ανατράπηκε τα ξημερώματα στην Περιφερειακή Οδό.

Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τις βραδινές ώρες και για 24 τo επόμενο 24ωρο, εστάλη στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και στα κινητά των κατοίκων σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες Εύβοια και Φθιώτιδα.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με έκτακτη ενημέρωσή της καλεί τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους διερχόμενους από την Πιερία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αναμένονται τις επόμενες ώρες έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στα παράλια του νομού, από τον Πλαταμώνα μέχρι την Παραλία Κατερίνης.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι αύριο Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023 οι περιφερειακές ενότητες, που θα επηρεαστούν περισσότερο από την κακοκαιρία είναι η Πιερία, η Ημαθία και η Χαλκιδική και υπογραμμίζει ότι «εξαιρετικά προσεχτικοί θα πρέπει να είναι όσοι μετακινούνται και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης καθώς από απόψε το βράδυ και για το επόμενο 24ωρο προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοί και χαλαζοπτώσεις».

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Φόβοι για πλημμύρες καθώς πολύ μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στα κεντρικά και νότια της χώρας

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας αναμένεται να προκαλέσει η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές να είναι ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι η Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας), οι Σποράδες, η Πιερία, η ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία), η ανατολική Πελοπόννησος (δυτική Κορινθία, Αργολίδα, ανατολική Αρκαδία) και η νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία).

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο) αναμένονται πάνω από 500 mm βροχής. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Επιπλέον, αναμένονται ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ), σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και συνέχιση των καταιγίδων και την Πέμπτη, με βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

________________________

Με πληροφορίες από meteo.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)