to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ώρα του κυρίαρχου λαού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Mε στόχο την μαζικότερη δυνατή συμμετοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πορεύεται στις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου 2023, που θα αναδείξουν τον νέο ή την νέα πρόεδρο του κόμματος στην θέση του Αλέξη Τσίπρα.


Η βαρειά, αλλά όχι στρατηγική ήττα στις  πρόσφατες εκλογές,  καθιστούν το έργο της νέας ηγεσίας εξαιρετικά δύσκολο, αλλά και μεγάλο το χρέος ανταπόκρισής της σε νέες προκλήσεις που αφορούν την Αριστερά  στην Ελλάδα και Ευρώπη. Προκλήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν από κανένα εγχειρίδιο και καμία συνταγή που θα βγάλουμε από τα παραδοσιακά συρτάρια.

Το κόμμα μας διαθέτει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι έχει κυβερνήσει αυτή την χώρα, με μέγιστο επίτευγμα ότι την έβγαλε από τα εξοντωτικά μνημόνια το 2018, ενώ την ίδια χρονιά υπογράφηκε η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, που μόνο γι’ αυτήν ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ξεχωριστή θέση στην ιστορία των διεθνών σχέσεων.  Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης και η παρέα του, ακόμα και στην δεύτερη θητεία τους, πολεμούν τον κυβερνητικό απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ, λες και ήταν κυβέρνηση όλες τις προηγούμενες δεκαετίες!

Λένε μερικοί ότι δεν θα προκύψει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ, που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρώντας από την ηγεσία. Προσωπικά, πιστεύω ότι οι συνθήκες, εσωτερικές και διεθνείς, είναι εκείνες που το καθιστούν αναγκαίο και εφικτό. Ήδη, με τον Σωκράτη Φάμελλο στην θέση του μεταβατικού προέδρου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση πιεστικών προβλημάτων, καταγγέλλοντας τεκμηριωμένα την κραυγαλέα απουσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη από το πεδίο των καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά και την εμμονή της στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων που προωθεί ο διαβόητος πλέον Άδωνις Γεωργιάδης.

Δεν επιχαίρουμε για την επιδείνωση των εσωτερικών προβλημάτων, ποντάροντας εγωιστικά στην φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αντιθέτως, θα θέλαμε λιγότερα δεινά για τον πολύπαθο ελληνικό λαό. Διότι εμείς δεν τυμβωρυχούμε όπως έκανε η ΝΔ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κοιτάμε στο μέλλον, όχι στο παρελθόν.    Εκπροσωπούμε  μια σύγχρονη Αριστερά, η οποία διαμόρφωσε την ταυτότητά της μεταψυχροπολεμικά, συμμετέχοντας στα διεθνή κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.  Μια Αριστερά, που δεν στρουθοκαμηλίζει μπροστά στις νέες πραγματικότητες,  δεν θρηνεί για περασμένα μεγαλεία, αλλά πιστεύει ότι  οι πολλαπλές κρίσεις, όπως η κλιματική, η οικονομική και του συστήματος των διεθνών σχέσεων, δεν μπορεί παρά να απαντηθούν από νέες μεγάλες εθνικές και διεθνείς κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες αν η ανθρωπότητα θέλει να επιβιώσει.

Συνεπώς, το κόμμα μας έχει ταυτότητα, η οποία δεν είναι το άθροισμα κομματικών προελεύσεων, αλλά η σύνθεση που αξιοποιεί όλες τις διαδρομές και κουλτούρες των μελών και στελεχών του. Κανείς δεν είναι γεννημένος αριστερός, οι συνθήκες της ζωής στην χώρα μας, καθώς και οι διεθνείς, αφυπνίζουν συνειδήσεις, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν, που η παράταξή μας αναδείχθηκε σε μεγάλη και υπεύθυνη εθνική δύναμη.

Στο μεταξύ, πορευόμαστε και προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές με δύο καλές ειδήσεις, την συστράτευση Μπουτάρη με το ψηφοδέλτιο Πέγκα στην Θεσσαλονίκη και την από κοινού υποστήριξη από   ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  της Βάσως Χοχλάκα στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

* Ο Πάνος Τριγάζης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς,  είναι δημοτικός σύμβουλος   και εκ νέου υποψήφιος στον Βύρωνα

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)