to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:34 | 01.09.2023

Διεθνή

Ρωσία-Ουκρανία: Συνεχίζεται ο πόλεμος των drones - Επιπλέον όπλα και πυρομαχικά ζητά το Κίεβο

Η Ρωσία απέτρεψε σήμερα νέα νυχτερινή επίθεση της Ουκρανίας με drone στην περιφέρεια της Μόσχας, δήλωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας - Ρωσικός πύραυλος έπληξε ιδιωτική επιχείρηση στα κεντρικά της χώρας αναφέρει το Κίεβο, το οποίο ζήτησε επιπλέον όπλα και πυρομαχικά, όπως και μαχητικά αεροσκάφη από τους συμμάχους του για να επιταχύνει την αντεπίθεσή του - Η αστυνομία του Κιέβου ανέφερε απειλές για βόμβες σε σχολεία της πρωτεύουσας κατά τη σημερινή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς - Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν αναμένει ότι το τέλος της ένοπλης σύρραξης θα έρθει σύντομα


Σήμερα «οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας του Λιουμπέρτσι (ανατολικά της Μόσχας) απέτρεψαν νέα απόπειρα αποστολής drone» εναντίον της Μόσχας, έγραψε στο Telegram ο Σεργκέι Σομπιάνιν. «Δεν υπάρχουν τραυματίες ή ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας επέβαλε περιορισμούς στις πτήσεις για μικρό χρονικό διάστημα σήμερα το πρωί λόγω της απόπειρας επίθεσης.

Εξάλλου στην περιφέρεια Κουρσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, ο κυβερνήτης Ρομάν Σταροβόιτ επεσήμανε ότι «δύο ουκρανικά drones» στοχοθέτησαν την πόλη Κουρτσάτοφ, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε κυβερνητικό κτίριο και μία πολυκατοικία, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Στην Κουρτσάτοφ υπάρχει πυρηνικό εργοστάσιο.

Ακόμη ένα ουκρανικό drone καταρρίφθηκε χθες Πέμπτη το βράδυ στην περιφέρεια Μπριάνσκ, που επίσης συνορεύει με την Ουκρανία, χωρίς και πάλι να υπάρξουν θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη Αλεξάντρ Μπογκομάζ.

Οι ουκρανικές επιθέσεις με drones εναντίον του ρωσικού εδάφους και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σομπιάνιν δήλωσε χθες πως θέλει να επεκταθεί και να ενισχυθεί η αντιαεροπορική άμυνα της Μόσχας, λόγω της αύξησης των ουκρανικών επιθέσεων με drones.

«Φέτος έχουμε κάνει πολλά για να προστατεύσουμε τη Μόσχα από drones και απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών», ανέφερε ο Σομπιάνιν σε αντιπροσώπους υπηρεσιών και εταιρειών του δήμου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τοποθετούνται νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τις τελευταίες εβδομάδες, κάποιες φορές και σε καθημερινή βάση, πρόσθεσε.

Η επίθεση με drones εναντίον ρωσικού αεριοδρομίου στο Πσκοφ εξαπολύθηκε από το ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με το Κίεβο

Η επίθεση με drones εναντίον του αεροδρομίου του Πσκοφ, στη βορειοδυτική Ρωσία, εξαπολύθηκε από ρωσικό έδαφος, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας.

«Τα drones που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν στην αεροπορική βάση Κρέστι του Πσκοφ εκτοξεύθηκαν από το εσωτερικό της Ρωσίας», έγραψε ο Κίριλο Μπουντάνοφ στον λογαριασμό του στο Telegram, αναρτώντας και τον σύνδεσμο προς τη συνέντευξη που παραχώρησε στο The War Zone στην οποία έκανε τις σχετικές δηλώσεις.

«Επιχειρούμε από το έδαφος της Ρωσίας», τόνισε.

Ο Μπουντάνοφ στη συνέντευξή του δεν θέλησε να διευκρινίσει αν την επιχείρηση έφεραν σε πέρας Ουκρανοί ή Ρώσοι που ενεργούν για λογαριασμό του Κιέβου.

Εξάλλου ο Μπουντάνοφ επεσήμανε ότι «δύο (ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη) καταστράφηκαν και δύο ακόμη υπέστησαν σοβαρές ζημιές».

O ιστότοπος War Zone δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες που δείχνουν απανθρακωμένα αεροσκάφη.

Drones στοχοθέτησαν τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Πσκόφ, μια περιφέρεια στη βορειοδυτική Ρωσία, στα σύνορα με την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λευκορωσία, όπου σταθμεύουν μονάδες επίλεκτων αλεξιπτωτιστών.

Όταν ρωτήθηκε για το μέρος από το οποίο εκτοξεύθηκαν τα drones, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ περιορίστηκε την Τετάρτη να δηλώσει ότι «ειδικοί του στρατού εργάζονται για να καθορίσουν τη διαδρομή των drones προκειμένου να ληφθούν μέτρα για να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί αυτού του είδους η κατάσταση».

Αν και οι επιθέσεις με drones είναι συχνές εναντίον ρωσικών περιφερειών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και εναντίον της Μόσχας, οι επιθέσεις τόσο βόρεια, περίπου 700 με 800 χιλιόμετρα από τη μεθόριο, είναι σπάνιες.

Ρωσικός πύραυλος έπληξε ιδιωτική επιχείρηση στα κεντρικά της χώρας (Κίεβο)

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ιδιωτική επιχείρηση με πύραυλο κρουζ μεγάλου βεληνεκούς στην διάρκεια της νύχτας στην περιφέρεια της κεντρικής Ουκρανίας Βινίτσια, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές.

Το πλήγμα προκάλεσε καταστροφές σε κτίρια και έναν άγνωστο αριθμό τραυματιών, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής Σέρχι Μπορζόφ. "Δυστυχώς, υπάρχουν θύματα. Τους παρέχεται όλη η απαραίτητη βοήθεια", έγραψε ο ίδιος στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Οι αεροπορικές δυνάμεις του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν έναν από τους δύο πυραύλους κρουζ που χρησιμοποιήθηκαν στην ρωσική επίθεση. Ο πύραυλος αυτός καταρρίφθηκε πάνω από την περιφέρεια Κιρόβοχραντ της κεντρικής Ουκρανίας, ανέφερε ο κυβερνήτης στο Τelegram.

Η αστυνομία του Κιέβου ανέφερε απειλές για βόμβες σε σχολεία της πρωτεύουσας κατά τη σημερινή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Η ουκρανική αστυνομία ανέφερε σήμερα Παρασκευή απειλές για βόμβες σε σχολεία στο Κίεβο, κατά την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς στην Ουκρανία, ισχυριζόμενη ότι επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις χωρίς να πραγματοποιήσει γενικές εκκενώσεις κτιρίων.

«Λάβαμε πληροφορίες για την παρουσία βομβών σε σχολεία στο Κίεβο (...) Όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ελέγχονται από τις αστυνομικές δυνάμεις» της ουκρανικής πρωτεύουσας, ανέφερε η αστυνομία στο Telegram.

Σήμερα είναι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανούς μαθητές --διά ζώσης, εξ αποστάσεως ή σε υβριδική μορφή-- η δεύτερη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ενώ οι μάχες διεξάγονται στην ανατολική και νότια Ουκρανία, οι μεγάλες πόλεις μακριά από την πρώτη γραμμή δέχονται συχνά ρωσικά πλήγματα από πυραύλους ή drones.

Περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια παιδιά από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 400.000 εκτοπισμένων στο εξωτερικό, επιστρέφουν σήμερα στο σχολείο, για δεύτερη χρονιά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ουκρανική προεδρία.

"Η δεύτερη 1η Σεπτεμβρίου μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας. Οι Ρώσοι προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν το έθνος μας (...) Το έθνος έχει διατηρήσει τη δυνατότητα των παιδιών να πηγαίνουν στα ουκρανικά σχολεία", έγραψε σήμερα στο Telegram ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, ο Αντρίι Γερμάκ.

Για αυτήν την έναρξη της σχολικής χρονιάς «στα σχολεία μας φοιτούν 3.623.169 παιδιά», εκ των οποίων τα 400.000 στο εξωτερικό που «παραμένουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 3.750 σχολεία έχουν καταστραφεί «από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες» από την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022.

Η πρωτεύουσα Κίεβο έγινε και πάλι στόχος μιας «μαζικής» επίθεσης το πρωί της Τετάρτης, η οποία άφησε δύο νεκρούς και η οποία χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη «από την άνοιξη» από τις τοπικές στρατιωτικές αρχές.

Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, έχουν δημιουργηθεί υπόγεια καταφύγια για να επιτρέπουν στους δασκάλους να συνεχίζουν τα μαθήματά τους σε περίπτωση που σημάνουν οι σειρήνες για πιθανούς βομβαρδισμούς.

«Οι μαθητές και οι δάσκαλοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε αυτή την πραγματικότητα», έγραψε ο διοικητής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι επίσης στο Telegram.

"Αλλά το κυριότερο είναι ότι τα παιδιά μας σπουδάζουν (...) Γιατί η γνώση και ο πολιτισμός είναι αυτά που μας διακρίνουν από τον εχθρό. Είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το σημερινό μέτωπο και πάνω στους οποίους θα χτιστεί το μέλλον της χώρας μας", είπε.

Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί από τις αρχές Ιουνίου μια δύσκολη αντεπίθεση στα νότια και ανατολικά της χώρας σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει τα εδάφη που κατέλαβαν οι δυνάμεις της Μόσχας.

Το Κίεβο ζήτησε επιπλέον όπλα και πυρομαχικά, όπως και μαχητικά αεροσκάφη από τους συμμάχους του για να επιταχύνει την αντεπίθεσή του

Μπροστά στις μεγάλες απώλειες που υφίσταται η Ουκρανία στην αντεπίθεσή της εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, το Κίεβο ζήτησε από τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ περισσότερα όπλα και πυρομαχικά.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα αναφέρθηκε στην παροχή βλημάτων για το πυροβολικό, τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης στις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του της ΕΕ στο Τολέδο της Ισπανίας χθες Πέμπτη.

Ο Κουλέμπα ζήτησε επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες να καταπολεμηθεί η παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, με στόχο η Μόσχα να δυσκολευθεί στην παραγωγή πυραύλων και drones.

Παράλληλα ο Ουκρανός υπουργός κάλεσε τη Γερμανία να προσφέρει στο Κίεβο πυραύλους κρουζ Taurus.

Στο μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι η χώρα του χρειάζεται περίπου 160 μαχητικά αεροσκάφη.

«Για μια αποτελεσματική αεροπορία χρειαζόμαστε συνολικά 160 μαχητικά αεροσκάφη», δήλωσε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Πορτογαλίας. Αυτό θα αποτρέψει αποτελεσματικά την κυριαρχία της Ρωσίας στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει λάβει υποσχέσεις για 50 ή 60 αμερικανικά αεροσκάφη F-16 από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούριι Ιχνάτ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η χώρα χρειάζεται περίπου 128 F-16.

Η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία έχουν υποσχεθεί να δώσουν στην Ουκρανία F-16.

Εξάλλου σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παραγωγή της σε στρατιωτικό εξοπλισμό, η Ουκρανία υπέγραψε συμβόλαιο για κοινή παραγωγή όπλων με την BAE Systems, τη μεγαλύτερη βρετανική αμυντική βιομηχανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε σε συνάντηση που είχε με στελέχη της εταιρείας ότι υπάρχουν σχέδια για την παραγωγή στην Ουκρανία ελαφρών πυροβόλων L119.

Από την πλευρά της η BAE ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εγκατασταθεί στην Ουκρανία. Η εταιρεία επεσήμανε ότι «συνέστησε νομική οντότητα στη χώρα και υπέγραψε συμφωνίες με την ουκρανική κυβέρνηση με στόχο να ενισχύσει τη στήριξη που παρέχει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και να εξετάσει την παροχή ελαφρών όπλων στην Ουκρανία».

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι μια συμφωνία με την ουκρανική κυβέρνηση θα μπορούσε να «διευκολύνει την παραγωγή ελαφρών πυροβόλων 105 χιλιοστών στη χώρα».

Η γερμανική αμυντική βιομηχανία Rheinmetall ήδη δραστηριοποιείται στην Ουκρανία.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν αναμένει ότι το τέλος της ένοπλης σύρραξης θα έρθει σύντομα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε χθες Πέμπτη πως δεν περιμένει να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία σύντομα.

Ερωτηθείς αν νομίζει πως είναι εφικτό να διεξαχθούν συνομιλίες για αυτό κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα μέσα του Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού απάντησε «θα έλεγα φυσικά ψέμματα αν δήλωνα πως πιστεύω πως βλέπουμε στον ορίζοντα την πιθανότητα ειρήνης στην Ουκρανία».

«Νομίζω πως δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα», πρόσθεσε.

«Και αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να λάβουμε μέτρα για να μειωθούν οι δραματικές συνέπειες αυτού του πολέμου στον υπόλοιπο κόσμο».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για πάνω από 18 μήνες, αφότου εισέβαλε στην επικράτειά της ο ρωσικός στρατός τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)