to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κοινοβουλευτική αντεπίθεση και εσωκομματικές κάλπες

Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα πριν το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, ωστόσο στην ατζέντα της Κουμουνδούρου αλλά και των τεσσάρων υποψηφίων ιεραρχούνται πολύ ψηλά το ζήτημα των πυρκαγιών και η ακροδεξιά επέλαση των τελευταίων 24 ωρών, με αποκορύφωμα τα όσα αποτρόπαια έλαβαν χώρα στην υπόθεση του Έβρου


Οι τρέχουσες εξελίξεις γύρω από τις καταστροφικές πυρκαγιές και η ακροδεξιά επέλαση των τελευταίων 24 ωρών, με αποκορύφωμα τα όσα αποτρόπαια έλαβαν χώρα στην υπόθεση του Έβρου, δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις εσωκομματικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα πριν το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, ωστόσο στην ατζέντα της Κουμουνδούρου αλλά και των τεσσάρων υποψηφίων ιεραρχείται πολύ ψηλά το ζήτημα των πυρκαγιών και οι πολιτικές τους προεκτάσεις.

Αυτό γίνεται ευκρινές κατά τη διάρκεια των περιοδειών και των δημόσιων παρεμβάσεών τους, ενώ Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης και Σωκράτης Φάμελλος καθιστούν διακριτές τις προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκρίνοντας ένα ολιστικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για προ ημερησίας συζήτηση

Με φόντο τις φονικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, με τις καταστροφικές φωτιές σε Δερβενοχώρια και Ρόδο να έχουν προηγηθεί και με την έκρηξη πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο να πλήττει αναμφίβολα το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων, στην Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Για αυτόν τον λόγο κατέθεσαν αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε στο μέγιστο τα εργαλεία πρόληψης δασικών πυρκαγιών και δασοπυρόσβεσης, ενώ καταλογίζει καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προτάσεων της Επιτροπής Γκολντάμερ, αλλά και υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών. Παράλληλα, υπενθυμίζει πως οι κενές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα υπερβαίνουν τις 3.500, με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να παραμένει ταυτόχρονα χωρίς ολοκληρωμένο οργανόγραμμα. Αντίστοιχα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι όσον αφορά τα έργα της Πολιτικής Προστασίας, που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν απορροφηθεί μόλις 938 χιλ. ευρώ από τα 187, 5 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα γεγονότα του Έβρου, πάντως, και το ρατσιστικό πογκρόμ αυτόκλητων εθνοσωτήρων, ο Σωκράτης Φάμελλος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ζήτησε την παραπομπή του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Πάρη Παπαδάκη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας για προτροπή σε πράξεις μίσους εναντίον μεταναστών.

Εσωκομματικές εξελίξεις

Με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να πραγματοποιείται σε μία συγκυρία που επισκιάζεται από μία ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, απώλειες ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας κορυφώνουν τις δραστηριότητές τους ολοκληρώνοντας τις περιοδείες τους στην επαρχία. Στο μεταξύ, τις τελευταίες ώρες, με πρωτοβουλία Τσακαλώτου, γίνονται μεταξύ των υποψηφίων διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει κοινή δημόσια παρέμβαση για το ζήτημα των πυρκαγιών. Μέχρι αυτή την ώρα, πάντως, οριστική συμφωνία δεν έχει υπάρξει.

Όσον αφορά το συνέδριο, η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε ότι αυτό θα διεξαχθεί στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ και οι εργασίες του θα ξεκινήσουν το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ.

Την Παρασκευή έγινε διαδικτυακή σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των υποψηφίων και της ηγεσίας του κόμματος. Στο τραπέζι τέθηκαν το ζήτημα του ντιμπέιτ, αλλά και η εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι πλευρές αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ενταθεί η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και να υπάρξει μεγαλύτερη εξωστρέφεια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μαζικής συμμετοχής στις κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με το ντιμπέιτ, προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει «λευκός καπνός». Οι τρεις από τις τέσσερις πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στη διενέργειά του, με το επιτελείο του Νίκου Παππά να προκρίνει ως κατάλληλη ημερομηνία την 7η Σεπτεμβρίου. Ο εκπρόσωπος του Ευκλείδη Τσακαλώτου εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη χρονική στιγμή διεξαγωγής του.

Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δε, με ανάρτησή του την Παρασκευή το βράδυ επικαλούμενος το δραματικό καλοκαίρι των πυρκαγιών, υποστήριξε ότι η πρόταση ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ «θα έδειχνε αδιαφορία για την κοινωνία και τις πραγματικές της ανάγκες». Αντ’ αυτού, προέταξε τη διεξαγωγή ανοιχτής συζήτησης με τη συμμετοχή των τεσσάρων, η οποία οργανώνεται ήδη από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά. Την Τετάρτη, πάντως, θα γίνει νέα συνάντηση προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα και τα δεδομένα, με σκοπό να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Η περίπτωση Κασσελάκη

Στο μεταξύ, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει βγει δυναμικά στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, και πολλοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να θέσει και αυτός υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Ο ίδιος έχει στενές σχέσεις με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος, μάλιστα, λειτούργησε ως γέφυρα για την ένταξη του νεαρού επιχειρηματία από το Μαϊάμι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Από το επιτελείο του κρατούν προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά τους, όμως είναι πιθανό ο επόμενος σταθμός των περιοδειών του να είναι η Κρήτη.

Το αν, τελικά, θα μπει στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, μένει να διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρες, μιας και το όριο για την κατάθεση υποψηφιότητας είναι το Διαρκές Συνέδριο. Πολλοί εκτιμούν ότι ακόμη μία υποψηφιότητα θα αυξήσει τη συμμετοχή στις κάλπες, πράγμα θετικό για την εικόνα του κόμματος. Ο ίδιος, βέβαια, αν και νέος και πολλά υποσχόμενος, δεν έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία, ούτε ιδιαίτερη κομματική ζωή, πολλώ δε μάλλον κυβερνητική πείρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)