to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:16 | 11.10.2013

Πολιτική

Ευρωπαϊκό Αντιφασιστικό Μανιφέστο: Οι πρώτες υπογραφές (βίντεο - φωτογραφίες)

Φωτογραφίες - βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας


Στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ παρουσιάστηκε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Αντιφασιστικό Μανιφέστο και οι πρώτες υπογραφές υποστήριξής του. Η υπό συγκρότηση Ελληνική Επιτροπή που έχει κεντρικό στόχο τη δημιουργία μαζικού και ενωτικού ευρωπαϊκού αντιφασιστικού κινήματος.

Στην εκδήλωση μίλησαν: Δημήτρης Βίτσας, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Άρης Χατζηστεφάνου, infowar – δημοσιογράφος, Δημήτρης Τσουκαλάς, βουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Μητραλιάς, ακτιβιστής, Σάββας Μιχαήλ, ΓΓ του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος.

Στο φακό του left έκαναν μικρές δηλώσεις οι Δημήτρης Τσουκαλάς, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Γιώργος Μητραλιάς:

Ενδεικτικά, αντιγράφουμε από την ανακοίνωσή της Ελληνικής Επιτροπής:

«Εξήντα οκτώ χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και την ήττα του φασισμού και του ναζισμού και νά που γινόμαστε μάρτυρες σχεδόν παντού στην Ευρώπη της ανόδου της Άκρας Δεξιάς. Όμως, ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε να εμφανίζονται και να αναπτύσσονται στα δεξιά αυτής της Άκρας Δεξιάς δυνάμεις καθαρά νεοναζιστικές που, σε μερικές περιπτώσεις (Ελλάδα, Ουγγαρία...) ριζώνουν στη κοινωνία συγκροτώντας κινήματα λαϊκά, μαζικά, ριζοσπαστικά, ρατσιστικά, εξαιρετικά βίαια και πογκρομικά με διακηρυγμένο στόχο την καταστροφή κάθε συνδικαλιστικής, πολιτικής και πολιτιστικής οργάνωσης των εργαζομένων, τη συντριβή κάθε αντίστασης των πολιτών, την άρνηση του δικαιώματος στη διαφορετικότητα και την -ακόμα και φυσική- εξόντωση των 'διαφορετικών' και των πιο αδύναμων.

Όμως, αυτή η διαπίστωση δεν είναι αρκετή αν δεν προσθέσουμε ότι η πάλη ενάντια στην Άκρα Δεξιά και στον νεοναζισμό αποτελεί κατεπείγον καθήκον. Πράγματι, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η νεοφασιστική απειλή είναι ήδη τόσο άμεση ώστε να αναβαθμίζει την αντιφασιστική πάλη σε μάχη εντελώς πρώτης προτεραιότητας, με διακύβευση τη ζωή ή τον θάνατο της Αριστεράς, των εργατικών οργανώσεων, των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, των αξιών της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας, του δικαιώματος στη διαφορετικότητα. Ο ισχυρισμός ότι έχει αρχίσει ένας αγώνας δρόμου ενάντια στη ρατσιστική και νεοφασιστική βαρβαρότητα αντιστοιχεί εφεξής σε μια πραγματικότητα που επαληθεύεται καθημερινά στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων...».

Για περισσότερες φωτογραφίες, δείτε ΕΔΩ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)