to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:37 | 25.08.2023

Πολιτική

Σε δημόσια διαβούλευση το Εργασιακό Νομοσχέδιο

Βασικός άξονας του νομοσχεδίου είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/1152 «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας» στην εθνική νομοθεσία. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εργασία σε περισσότερους του 1 εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη.


Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα, 25 Αυγούστου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βασικός άξονας του οποίου είναι η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/1152 «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας» στην εθνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με τη νομοθετική πρωτοβουλία επιδιώκεται να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία και να μειωθεί η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των κύριων διατάξεων του επικείμενου νομοσχεδίου είναι οι εξής:

  •  Οι εργοδότες υποχρεούνται να ενημερώνουν εγκαίρως με γραπτό τρόπο ή ηλεκτρονικά τους εργαζομένους τους για τα ουσιώδη στοιχεία της σχέσης εργασίας τους, καθώς και για κάθε μεταβολή των εργασιακών όρων.
  •  Παράλληλα ρυθμίζεται το ζήτημα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και ορίζεται προστατευτικό πλαίσιο για την αποφυγή της κατάχρησης αυτών των ειδικών μορφών απασχόλησης.
  •  Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, σε περίπτωση που το πρόγραμμα του χρόνου εργασίας είναι εξ ολοκλήρου ή ως επί το πλείστον μη προβλέψιμο, ο εργοδότης οφείλει να ενημερώσει τον εργαζόμενο σχετικά με:

i) την αρχή ότι το ωράριο εργασίας είναι μεταβλητό, τον αριθμό των εγγυημένων αμειβόμενων ωρών και την αμοιβή για την εργασία που εκτελείται επιπροσθέτως των εγγυημένων αυτών ωρών,

ii) τις ώρες και τις ημέρες αναφοράς, εντός των οποίων ο εργαζόμενος μπορεί να κληθεί να εργαστεί και

iii) την ελάχιστη περίοδο προειδοποίησης που πρέπει να λάβει ο εργαζόμενος, πριν από την έναρξη μίας ανάθεσης εργασίας.

Επίσης, προωθείται διάταξη, με την οποία θα δίνεται στον εργαζόμενο η δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης, εκτός του ωραρίου εργασίας του, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ωστόσο, όπως έχει ήδη διευκρινίσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε καμία περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ 88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης, που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι, για κάθε περίοδο 24 ωρών, η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, που συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη, στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η μέγιστη διάρκεια δοκιμαστικής περιόδου εργασίας, η οποία σήμερα είναι 12 μήνες, θα μειωθεί στους έξι μήνες.

Ακόμα και αν η σχέση εργασίας είναι ορισμένου χρόνου, η διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου θα είναι ανάλογη προς την αναμενόμενη διάρκεια της σύμβασης και τη φύση της εργασίας, ενώ, αν ανανεωθεί μία σύμβαση για την ίδια θέση και τα ίδια καθήκοντα, δεν απαιτείται νέα δοκιμαστική περίοδος για τη σχέση εργασίας.

Επιπλέον, με βάση την κοινοτική οδηγία, θα υπάρχει η δυνατότητα, κατ’ εξαίρεση, για δοκιμαστικές περιόδους μεγαλύτερης διάρκειας, στις περιπτώσεις που αυτό δικαιολογείται από τη φύση της εργασίας ή είναι προς το συμφέρον του εργαζομένου, ενώ, στις περιπτώσεις στις οποίες ο εργαζόμενος απουσίασε από την εργασία του κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, μπορεί να θεσπιστεί ανάλογη παράταση της αντίστοιχης περιόδου, σε συνάρτηση με τη διάρκεια της απουσίας.

Περιγράφοντας τα βασικότερα σημεία του σχεδίου νόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

  • Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο, για τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας
  • Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του 1 εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη.  Όπως διευκρίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «η ρύθμιση αυτή σε καμία περίπτωση δεν θίγει τα κεκτημένα δικαιώματα ή τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας ούτε και διακινδυνεύει τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης ο οποίος ήταν και θα παραμείνει 11 ώρες το 24ωρο»
  • Ξεκαθαρίζεται η έννοια της δοκιμαστικής περιόδου και του δοκίμου εργαζόμενου στη μισθωτή εξαρτημένη εργασία. Η περίοδος αυτή δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μη προβλέψιμης εργασίας, όπου δεν μπορεί να τηρηθεί οργανωμένος σχεδιασμός, όπως για παράδειγμα στο χώρο της εστίασης και του catering.
  • Εισάγονται ασφαλιστικές, προστατευτικές δικλείδες. Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης:
  • Απαγορεύεται οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου από τον εργοδότη.
  • Αν ο εργοδότης ακυρώσει την ανάθεσή της, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση
  • Tα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να συμφωνούν έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση κατά παραγγελία είναι άκυρη.
  • Καθιερώνεται ρητά η προσμέτρηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης ως αμειβόμενος χρόνος εργασίας, όταν αυτή είναι υποχρεωτική.
  • Απαγορεύεται η δυσμενής μεταχείριση του εργαζόμενου και επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.
  • Στις περιπτώσεις εκδικητικής απόλυσης, προβλέπεται ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης αν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε λόγω άσκησης των νομίμων δικαιωμάτων του.
  • Προβλέπεται η υποχρεωτική ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
  • Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της ατομικής σύμβασης εργασίας.
  • Η ύπαρξη Προτύπου Ατομικής Σύμβασης και βασικών όρων εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
  • Απλοποιείται η διαδικασία της Ηλεκτρονικής αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.
  • Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με δυνατότητα να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας.
  • Θεσπίζεται βαρύτατο πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τις καταγραφές στην κάρτα εργασίας.
  • Επιλύεται το πρόβλημα των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις με 24ωρη λειτουργία.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «το νομοσχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση, διασφαλίζει την εξέλιξη των εργαζομένων μέσα σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας στην οποία θα μπορούν να δουλέψουν με ανταγωνιστικούς όρους, με τα εργασιακά τους δικαιώματα πλήρως εξασφαλισμένα και να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Το νομοσχέδιο καταπολεμά με μια σειρά από μέτρα την μαύρη και αδήλωτη εργασία, εξασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια στους όρους και τις συμβάσεις εργασίας».

Ο κ. Μαρινάκης είπε επιπλέον ότι «η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι κυρίαρχη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό, τόσο με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και φυσικά τους συνεχείς ελέγχους, βήματα τα οποία θα συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)