to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 23.08.2023

Πολιτική

Σκληρή κριτική για τη διαχείριση των πυρκαγιών από Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα

Τεράστιες ευθύνες καταλόγισε στην κυβέρνηση για τις πυρκαγιές ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας - Στις πληγείσες από τα πύρινα μέτωπα περιοχές της Αλεξανδρούπολης βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.


Τεράστιες ευθύνες καταλόγισε στην κυβέρνηση για τις πυρκαγιές ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί τον Έβρο και ενημερώθηκε σε συνάντηση, στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης, με τον περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Χρήστο Μέτιο, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς και του εντεταλμένου συμβούλου Τουρισμού Α.Μ.Θ. Θανάση Τσώνη.

«Βρισκόμαστε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη για να ενημερωθούμε δια ζώσης για την κατάσταση. Να εκφράσουμε ταυτόχρονα την αλληλεγγύη μας στον πληθυσμό της περιοχής για τις μεγάλες καταστροφές και βεβαίως να διεκδικήσουμε να παλέψουμε όλοι μαζί, έτσι ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις, αφού βεβαίως πρώτα σβήσει αυτή η καταστροφική πυρκαγιά και να αποζημιωθούν οι πολίτες, γιατί έγιναν μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες, σε σπίτια», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε:

«Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και φυσικά είχε μεγάλη επιβάρυνση, μεγάλη καταστροφή το περιβάλλον, ο δασικός πλούτος της περιοχής [...] Η κυβέρνηση έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες και για το ότι δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά κυρίως γιατί αυτές τις μέρες που καίγεται η Ελλάδα ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, αντί να σπαταλά το δημόσιο χρήμα που πληρώνει ο ελληνικός λαός με ιδρώτα και κόπους και θυσίες μέσα από τη μεγάλη φορολογία, με το να στέλνει οπλικά συστήματα στο Ζελένσκι, στους ναζί του Αζόφ, να εκπαιδεύει πιλότους Ουκρανούς στα F-16 , αντί να συμμετέχει σε νατοϊκές αποστολές και να χρησιμοποιεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να γίνεται ορμητήριο για πολεμικές στρατιωτικές αποστολές στην περιοχή με μεγάλο κόστος», θα έπρεπε «να δώσει αυτό το χρήμα για να ενισχυθεί η πυροσβεστική».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκε το Αετοχώρι, όπου έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια, και ακολούθως την Παλαγία όπου η φωτιά έκαψε το σχολείο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε:

«Ο ελληνικός λαός βιώνει μια τραγωδία.

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί. Χάνονται ανθρώπινες ζωές και η χώρα βρίσκεται σε έναν πύρινο κλοιό.

Είδαμε να εκκενώνονται σημαντικές υποδομές του κράτους, όπως το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε εκρήξεις πυρομαχικών μέσα σε στρατόπεδο στη Νέα Αγχίαλο.

Αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν καθημερινά ότι η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι το Βατερλώ της σημερινής Κυβέρνησης.

Είναι αδιανόητο να απαντάμε σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, με σενάρια συνωμοσιολογίας. Με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού ότι δύο χρόνια τώρα δεν έχει γίνει ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείου και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να μιλήσουμε επί της ουσίας για το πως θα θωρακίσουμε τη χώρα βάσει βέλτιστων πρακτικών πρόληψης και σχεδίων πολιτικής προστασίας. Δεν γίνεται να αφήνουμε να καίγονται τα δάση μας, να υπονομεύεται η ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών και να γίνονται ελάχιστα πράγματα.

Γι' αυτό σήμερα έστειλα επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής ώστε να γίνει μια προ ημερησίας συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών.

Έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο βάσει των σημερινών συνθηκών της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις όλα τα κόμματα, χωρίς λαϊκισμούς και ευχολόγια.

Είναι ένα θέμα εθνικής ασφάλειας. Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα, που απασχολεί τον ελληνικό λαό.

Στεκόμαστε στο πλευρό κάθε οικογένειας, κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα που φέτος έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και έχουμε χρέος ως κράτος να τον αποζημιώσουμε.

Εμείς πάντα με τη φωνή της λογικής θα αντιμετωπίζουμε αυτά τα πολύ μεγάλα ζητήματα, που αφορούν τον ελληνικό λαό.

Δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)