to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Να μιλήσουμε για μια κουλτούρα ειρήνης και μη βίας

Έκανε δέκα μέρες να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός και να μιλήσει με μισόλογα για την επιδρομή Κροατών ναζί στη Νέα Φιλαδέλφεια που είχε κατάληξη την δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή.


Ο κατά κανόνα λαλίστατος Κυριάκος Μητσοτάκης για περιστατικά βίας, ακόμα και όταν σκορπά τρικάκια ο «Ρουβίκωνας», δεν βρήκε λόγια συμπόνιας να πει στην οικογένεια του δολοφονημένου, κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει από το ίδιο βράδυ, παραιτώντας ταυτόχρονα τον πολιτικά και επιχειρησιακά απόντα υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.

Στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της UEFA ο Κυριάκος Μητσοτάκης   στις περισσότερες από χίλιες διακόσιες λέξεις  δεν συμπεριέλαβε ούτε το όνομα του θύματος ούτε την εθνικότητα και ιδεολογία των φερόμενων ως θυτών.   Επανέλαβε γενικότητες περί «οπαδικής βίας» χωρίς καμιά νέα πρόταση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο, αντιθέτως, ο Αλεξάντερ Τσέφεριν χαρακτήρισε «καρκίνο», δηλαδή, θανατηφόρο, ελπίζουμε όχι και μη ιάσιμο. Κατά το κοινώς λεγόμενο στο ποδόσφαιρο, ο πρωθυπουργός πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, προσκαλώντας και μη αρμόδιους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τους προέδρους των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ του ποδοσφαίρου μας, που στον ένα ή τον άλλο βαθμό, ευθύνονται για την διαιώνισή του. 

Με τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ αιθεροβάμων, υπενθυμίζω ότι εδώ και χρόνια  η UNESCΟ  προωθεί μέσω των κρατών-μελών πρόγραμμα για μια Κουλτούρα Ειρήνης και μη Βίας, την οποία ορίζει ως εξής:  «Ένα σύνολο αξιών, στάσεων και τρόπων ζωής, που απορρίπτουν την βία και εμποδίζουν συγκρούσεις μέσω της αντιμετώπισης των αιτίων τους, αποβλέποντας στην λύση προβλημάτων με διάλογο και διαπραγματεύσεις μεταξύ ατόμων, ομάδων και εθνών».

Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο  εξειδικεύεται από την UNESCO, αλλά δεν περιμένουμε να του δοθεί προσοχή από ένα πολιτικό που θεωρεί ότι «η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη με την ανθρώπινη φύση» ούτε να απασχολήσει σοβαρά τον σημερινό εκσυγχρονιστή υπουργό της Παιδείας. Προφανώς, ούτε και τους συντηρητικούς υποψηφίους περιφερειάρχες και δημάρχους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα νεανικής βίας, όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, σε αυλές και προαύλια των σχολείων.

«Έπεα Πτερόεντα»,  θα πει κάποιος ακούγοντας την λέξη «κουλτούρα», που χρησιμοποιούν κυρίως οι αριστεροί. Θυμίζω ωστόσο ότι μεγάλα κινήματα μη βίας στην διαδρομή του εικοστού αιώνα υπήρξαν νικηφόρα, αλλάζοντας ολόκληρες κοινωνίες.
 
* Ο Πάνος Τριγάζης είναι απερχόμενος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα με την παράταξη του Γρηγόρη Κατωπόδη

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)