to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Απόρριψη υδάτων της Φουκουσίμα: Το Χονγκ Κονγκ θα ενεργοποιήσει αμέσως ελέγχους στις εισαγωγές θαλασσινών από την Ιαπωνία

Η απόρριψη στον ωκεανό των υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, αναμένεται να αρχίσει την Πέμπτη, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, πυροδοτώντας αμέσως περιορισμούς στις εισαγωγές ιαπωνικών τροφίμων από το Χονγκ Κονγκ και καταδίκη από την Κίνα.


Το Τόκιο θα αρχίσει την Πέμπτη τη απόρριψη πάνω από ενός εκατομμυρίου τόνων υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται βόρεια της ιαπωνικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας ότι είναι ασφαλές να το κάνει. Ο ηλεκτροπαραγωγικός πυρηνικός σταθμός καταστράφηκε το 2011 από το τσουνάμι που προκλήθηκε από ισχυρό σεισμό και το νερό αυτό είχε χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του που είχαν υποστεί ζημιές.

Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε στις αρχές Ιουλίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και το Τόκιο διαβεβαιώνει ότι είναι ακίνδυνο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο η επιχείρηση αυτή, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες, προκαλεί έντονες ανησυχίες και επικρίσεις, ιδίως από την Κίνα.

"Ο ωκεανός ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, δεν είναι ένας τόπος στον οποίο η Ιαπωνία μπορεί αυθαιρέτως να απορρίψει μολυσμένα ύδατα", κατήγγειλε αργότερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Το Τόκιο προβλέπει την απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω από 1,3 εκατομμυρίων τόνων υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Πρόκειται για όμβρια ύδατα, υπόγεια ύδατα και νερό που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των πυρήνων των αντιδραστήρων του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που υπέστησαν βλάβη μετά το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011, το οποίο σάρρωσε την βορειοανατολική ακτή της χώρας.

Τα ύδατα αυτά έχουν προηγουμένως υποστεί επεξεργασία για να απαλλαγούν από τις ραδιενεργές τους ουσίες, με εξαίρεση ωστόσο το τρίτιο, το οποίο δεν μπορεί να αφαιρεθεί με τις υπάρχουσες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνον δόσεις με υψηλή συγκέντρωση τριτίου είναι επιζήμιες για την υγεία.

H αντίδραση του Χονγκ Κονγκ

Ο Τζον Λι σημείωσε ότι η ρίψη των υδάτων στη θάλασσα είναι "ανεύθυνη" και θέτει "κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και την ανεπανόρθωτη μόλυνση και καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος".

Ο Λι σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook σημείωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Οικολογίας και στις αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργοποιήσουν αμέσως ελέγχους στις εισαγωγές για να προστατευθεί η ασφάλεια των τροφίμων και η δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι η απαγόρευση θα εφαρμοστεί στα εισαγόμενα θαλασσινά προϊόντα από τις ιαπωνικές περιφέρειες Τόκιο, Φουκουσίμα, Σίμπα, Τοσίγκι, Ιμπαράκι, Γκούνμα, Μιγιάγκι, Νιιγκάτα, Ναγκάνο και Σαϊτάμα.

Η απαγόρευση καλύπτει ζωντανά, κατεψυγμένα, ψυγμένα, αποξηραμένα θαλασσινά προϊόντα, θαλασσινό αλάτι και φύκια.

Το Χονγκ Κονγκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ιαπωνία, μετά την ηπειρωτική Κίνα, για τις εξαγωγές αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων.

Τα ιαπωνικά εστιατόρια είναι δημοφιλή στο Χονγκ Κονγκ και η Ιαπωνία αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό για πολλούς κατοίκους του.

Πολλά ιαπωνικά εστιατόρια στην πρώην βρετανική αποικία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την επικείμενη απαγόρευση, με κάποια να προγραμματίζουν να προσθέσουν περισσότερο κρέας στα μενού τους καθώς αναμένουν απώλειες έως και 40%.

"Δεν υπάρχουν επιστημονικά ούτε τεχνικά προβλήματα", λέει η Σεούλ

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε από την πλευρά της σήμερα ότι δεν βλέπει να τίθεται πρόβλημα όσον αφορά τις επιστημονικές ή τεχνικές πτυχές του σχεδίου της Ιαπωνίας να απορρίψει τα ύδατα αυτά στον ωκεανό, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το υποστηρίζει.

Σε ανακοίνωσή της, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση αναφέρει ότι ενημερώθηκε από την Ιαπωνία για την απόφασή της και ότι πιστεύει πως το Τόκιο θα εκτελέσει την απόρρίψη των υδάτων βάσει του προγράμματος.

"Αξιολογήσαμε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά ούτε τεχνικά προβλήματα με το σχέδιο απόρριψης του μολυσμένου νερού", σημείωσε.

"Ωστόσο θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η κυβέρνησή μας δεν συμφωνεί ή δεν υποστηρίζει απαραίτητα το σχέδιο ρίψης μολυσμένων υδάτων", πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση του προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ προσπαθεί να τηρήσει λεπτές ισορροπίες στο ζήτημα αυτό, καθώς επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ιαπωνία ενώ παραμένει ο κίνδυνος ευρύτερης αντίδρασης των καταναλωτών στο εσωτερικό της χώρας.

Ωστόσο το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε σήμερα ότι η "μάχη" του να σταματήσει την απόρριψη των υδάτων από τον σταθμό της Φουκουσίμα στον ωκεανό θα συνεχιστεί, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο της Ιαπωνίας "εγωιστικό και ανεύθυνο". Κάποια μέλη του θα επισκεφθούν την ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ για να επιδώσουν διαμαρτυρία.

Οι Ιάπωνες αλιείς ανησυχούν

Η Ιαπωνία δηλώνει ότι η επιχείρηση αυτή δεν θέτει καμία απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, που ελέγχει το σχέδιο, έχει την ίδια άποψη και έδωσε το πράσινο φως του τον Ιούλιο.

Η επιχείρηση θα αρχίσει την Πέμπτη "αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν", σύμφωνα με τον Κισίντα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε το σχέδιο για την απόρριψη των υδάτων μια μέρα μετά την εξασφάλιση, όπως δήλωσε η κυβέρνηση, μιας "κάποιου βαθμού κατανόησης" από την αλιευτική βιομηχανία, μολονότι η αρμόδια ένωση ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να φοβάται πως η ζημιά στη φήμη της θα καταστρέψει τα βιοποριστικά μέσα των ανθρώπων του κλάδου.

Προσωπικό του IAEA εργάζεται εκεί για να διασφαλίσει ότι το σχέδιο "παραμένει σύμφωνο με τους κανόνες ασφαλείας", και θα θέσει επίσης στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας δεδομένα παρακολούθησης "σε πραγματικό χρόνο και σχεδόν πραγματικό χρόνο", διευκρίνισε σήμερα ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του. Η Tepco και η ιαπωνική υπηρεσία αλιείας θα αναρτούν επίσης στο διαδίκτυο δεδομένα ελέγχου.

"Η ιαπωνική κυβέρνηση επέλεξε μια λάθος λύση --δεκαετίες σκόπιμης ραδιενεργής μόλυνσης στο θαλάσσιο περιβάλλον-- σε μια στιγμή που οι ωκεανοί του κόσμου βρίσκονται ήδη υπό μεγάλη πίεση", κατήγγειλε σήμερα η Greenpeace.

Η ιαπωνική βιομηχανία αλιείας φοβάται από την πλευρά της επιζήμιες συνέπειες για την εικόνα των προϊόντων της, στα μάτια των Ιαπώνων καταναλωτών, όπως και στο εξωτερικό.

"Εξακολουθούμε να αντιτιθέμεθα στην απόρριψη του νερού" διότι "η επιστημονική ασφάλεια δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με ένα αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία", δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της αλιευτικής βιομηχανίας της Ιαπωνίας Μασανόμπου Σακαμότο έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Κισίντα.

Η Κίνα

Η Ιαπωνία θα ζητήσει τον τερματισμό των κινεζικών εμπορικών περιορισμών προβάλλοντας "επιστημονικές αποδείξεις", διαβεβαίωσε σήμερα ο Κισίντα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης να λάβει μέτρα υποστήριξης της ιαπωνικής αλιευτικής βιομηχανίας, ενθαρρύνοντας την παραγωγή της και την εσωτερική κατανάλωση των προϊόντων της, όπως και ανοίγοντας νέες αγορές για εξαγωγές. Επίσης προβλέπεται η σύσταση ταμείου με 30 δισεκατομμύρια γιεν (περίπου 190 εκατομμύρια ευρώ) για να βοηθηθούν οι ντόπιοι αλιείς να αντιμετωπίσουν ζημίες στη φήμη των προϊόντων τους.

Οι φόβοι της Κίνας είναι ίσως ειλικρινείς, αλλά ο έντονος τόνος της εξηγείται μάλλον επίσης από τις γεωπολιτικές και οικονομικές εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και του Τόκιο, σύμφωνα με τον Τζέιμς Μπρέιντι, αναλυτή του γραφείου μελετών Teneo.

Το Πεκίνο μπορεί ως εκ τούτου "να εκμεταλλευτεί" το θέμα με τα ύδατα της Φουκουσίμα προσπαθώντας να "επιτείνει" τις εσωτερικές διαιρέσεις της Ιαπωνίας πάνω στο ζήτημα αυτό, να ασκήσει μια "κάποια πίεση" στο ιαπωνικό εξωτερικό εμπόριο και να αποπειραθεί να διαταράξει την πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στο Τόκιο και την Σεούλ, σημείωσε ο Μπρέιντι, απαντώντας σε ερώτηση του AFP.

Η Νότια Κορέα δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις για το ιαπωνικό σχέδιο, μολονότι ο νοτιοκορεατικός πληθυσμός ανησυχεί επίσης.

Η Σεούλ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βλέπει να τίθεται πρόβλημα όσον αφορά τις επιστημονικές ή τεχνικές πτυχές του σχεδίου της Ιαπωνίας να απορρίψει τα ύδατα αυτά στον ωκεανό, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το υποστηρίζει.

Η κυβέρνηση του προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ προσπαθεί να τηρήσει λεπτές ισορροπίες στο ζήτημα αυτό, καθώς επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ιαπωνία ενώ παραμένει ο κίνδυνος ευρύτερης αντίδρασης των καταναλωτών στο εσωτερικό της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)