to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:18 | 10.03.2013

Διεθνή

Η Μέρκελ φέρεται να μην έδωσε υποσχέσεις στον Αναστασιάδη

Χωρίς να δίνει τις όποιες υποσχέσεις προς τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη έκλεισε το τηλέφωνο χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος ΄Αγγελα Μέρκελ, η οποία «έριξε» το βάρος της διαπραγμάτευσης για τη δανειακή σύμβαση στην Τρόικα


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, η Γερμανίδα Καγκελάριος άκουσε τον Νίκο Αναστασιάδη χωρίς ωστόσο να προχωρά «σε υποσχέσεις ή δεσμεύσεις. «Η Καγκελάριος το μόνο που είπε στον Κύπριο Πρόεδρο είναι πως θα μεταφέρει τις απόψεις του στο Οικονομικό Επιτελείο της Καγκελαρίας, χωρίς όμως να αφήσει να νοηθεί ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε εκπτώσεις».

Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Μέρκελ «έδειξε» στον κ. Αναστασιάδη τις συζητήσεις με την τρόικα και λίγο πολύ άφησε να νοηθεί πως η Γερμανία δεν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί «κατά πολύ» από τις αξιώσεις της ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι το Βερολίνο διατηρεί «σκληρή στάση» σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως ιδιωτικοποιήσεις, εταιρικό φόρο και φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ως «θέμα αρχής», για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, «και θα ήταν οξύμωρο εάν τώρα άλλαζε αυτή τη στάση της».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα, γίνεται αντιληπτό πως, ενόσω πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές (τον Σεπτέμβριο του 2013), τόσο πιο δύσκολο θα είναι, κυρίως για το συνασπισμό της Μέρκελ, CDU / CSU, να επιδείξει την όποια ευελιξία σε θέματα οικονομίας και οικονομικής στήριξης προς κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πισσαρίδης: Κούρεμα καταθέσεων θα συμπαρασύρει την Ευρωζώνη

Ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων δεν θα είναι καταστροφικό μόνο για την Κύπρο, αλλά θα παρασύρει και την Ευρωζώνη, τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

«Κάθε φορά που μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα κεφαλαίων γιατί τότε να μην καταφεύγει στις καταθέσεις; Πού θα σταματήσει το κούρεμα καταθέσεων;» διερωτάται μεταξύ αλλών, γι αυτό εξηγεί «το απορρίψαμε όλοι με πολλή σιγουριά και δεν το βλέπω να γίνεται». «Και η τρόικα», εκτιμά, «δεν θα επιμένει. Επιμείναμε τόσο πολύ, που μπορώ να πω με βεβαιότητα πλέον ότι, η τρόικα εξετάζει ήδη άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Ο κ. Πισσαρίδης αφήνει να νοηθεί ότι η επιβολή προσωρινής φορολογίας επί των εσόδων από τόκους μπορεί να είναι μια διέξοδος, καθώς τα επιτόκια στην Κύπρο είναι ψηλά και η φορολογία χαμηλή, ενώ απορρίπτει την εισαγωγή φορολογίας επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, καθώς θα ήταν επιζήμιο για την Κύπρο. Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις προειδοποιεί ότι δεν μπορούν να γίνουν τώρα και υπό τη μορφή ξεπουλήματος «όσο-όσο».

Με δεδομένη την εμμονή του ΔΝΤ -σύμφωνα με πληροφορίες- για μείωση του κυπριακού χρέους στο 95% - 100% του ΑΕΠ το 2020, οι επικεφαλής της τρόικας ασκούν αφόρητες πιέσεις για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5% και για υιοθέτηση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ώστε να προκύψουν επιπλέον έσοδα για το κράτος.

Θέτουν ακόμη θέματα για περαιτέρω περικοπές δαπανών. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών επιχειρήσεων παραμένει στο τραπέζι με τις κυπριακές Αρχές να θεωρούν ότι το ζήτημα αυτό είναι διαχειρίσιμο υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται να βγήκε στην επιφάνεια ακόμη ένα θέμα που προκαλεί καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και έχει σχέση με το ξέπλυμα χρήματος. Ενώ είχε ετοιμασθεί ένα προσχέδιο με τους όρους εντολής του οίκου που θα αναλάμβανε την έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως συμφωνήθηκε στην Ευρωομάδα (Eurogroup), το κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε να επανεξετάσει το θέμα. Οι πιέσεις είναι μεγάλες για συρρίκνωση των εργασιών των τραπεζών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα συζητήσει και το θέμα κυπριακών τραπεζών, με βάση κάποιες γραμμές που καθορίστηκαν στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τις ηγεσίες των τριών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που ήδη μετέδωσε το ΑΜΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών για το "ελλαδικό τμήμα" τους να καλυφθεί από το ποσό ανακεφαλαιοποίησης που ήδη έχει πάρει η Ελλάδα.

Πηγή: thepressproject.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)