to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 17.04.2013

Κοινωνία

Φράουλες και αίμα στα κάτεργα της Μανωλάδας: προφυλακιστέοι οι τρεις «πιστολέρο»

Στον ανακριτή οδηγήθηκαν τη Δευτέρα 22/4, οι τρεις επιστάτες που πυροβόλησαν και τραυμάτισαν μετανάστες εργάτες στη Μανωλάδα, καθώς και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Άπαντες κρίθηκαν προφυλακιστέοι.


                                                                                        Δευτέρα 22/4

18:06 Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι επιστάτες και ο παραγωγός φράουλας στη Μανωλάδα.

Το δρόμο για τη φυλακή πήραν οι τρεις επιστάτες και ο ιδιοκτήτης του χωραφιού που κατηγορούνται για την επίθεση κατά αλλοδαπών εργατών στη Νέα Μανωλάδα, αφού το δικαστήριο τους έκρινε προφυλακιστέους.

Οπως αναφέρει το Ilialive έξω από τη δικαστική αίθουσα προκλήθηκε ένταση όταν συγγενείς των τεσσάρων πιστολέρο επιτέθηκαν φραστικά κατά των δημοσιογράφων που κάλυπταν τη δίκη.


Σε καθεστώς προστασίας οι 35 εργάτες της Μανωλάδας

15:50 Πριν από λίγη ώρα οδηγήθηκε στα δικαστήρια της Αμαλιάδας για να απολογηθεί ο ιδιοκτήτης (και εργοδότης των τριών πιστολέρο) της καλλιέργειας φράουλας όπου συνέβη το μακελειό στη Μανωλάδα.  Αυτή την ώρα απολογείται και εξετάζεται μαζί με τους  τρεις επιστάτες.

Οδηγούνται στον ανακριτή οι επιστάτες της Μανωλάδας, ενώ σε νοσοκομείο του Πύργου εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 57χρονος επιχειρηματίας - ιδιοκτήτης της καλλιέργειας, που συνελήφθη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.

 Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Βουλή για το έγκλημα της Μανωλάδας: Στη Μανωλάδα συνοψίζεται ένα διαχρονικό πρόβλημα: αλλεπάλληλα κρούσματα ρατσιστικής βίας που επικοινωνιακά βαφτίζονται ως «μεμονωμένα», καθεστώς εργασιακού «μεσαίωνα» χωρίς κανόνες και ελέγχους, διαχρονική ατιμωρησία των δραστών, απραξία των τοπικών Αρχών, έλλειψη προστασίας ή ακόμη και δίωξη (!) των θυμάτων, επισημαίνει στη σχετική ερώτηση ο Ν. Βούτσης.

Σάββατο 20/4

Οι σχετικές εξελίξεις:

 Την Δευτέρα στον ανακριτή οι τρεις πιστολέρο της Μανωλάδας  Μαζί τους θα απολογηθεί και ο ιδιοκτήτης της φυτείας ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Προκαλούν οι πιστολέρο της Μανωλάδας: «Πυροβολήσαμε για εκφοβισμό»

Και διαβάστε την   απάντηση της Μ. Κανελλοπούλου στη Φ. Πιπιλή για τις δηλώσεις της τελευταίας ότι η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ «έλεγε μπούρδες στη Βουλή» για το ενδεχόμενο απέλασης των μεταναστών εργατών γης της Μανωλάδας. Επίσης, το πρωί του Σαββάτου έγινε σχετική παρέμβαση ενημέρωσης στη λαϊκή της Καλλιδρομίου για τις ματωμένες φράουλες

Παρασκευή 19/4

 Συνελήφθησαν την Παρασκευή οι τρεις πιστολέρο - επιστάτες της Μανωλάδας. Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έσπευσε να πραγματοποιήσει επικοινωνιακού τύπου επίσκεψη στην περιοχή δηλώνοντας πως «έχει την ευχέρεια να μην απελάσει τα θύματα της επίθεσης». Διάβημα διαμαρτυρίας  στο υπ. Εργασίας καταθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

  Στη Νέα Μανωλάδα βρίσκεται από το πρωί κλιμάκο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, συνομιλώντας με τους μετανάστες εργάτες μέσα στα ετοιμόρροπα σπίτια όπου μένουν, με μικροπαραγωγούς και κατοίκους της περιοχής. Αναλυτικά:  Στη Μανωλάδα και τους καταυλισμούς των μεταναστών εργατών κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ (φωτ.)

http://left.gr/sites/left.gr/files/manolada-19apr13%20%20%284%29.JPG

Οι άλλες σχετικές ειδησεις σήμερα: Συνελήφθησαν οι τρεις επιστάτες πιστολέρο της Μανωλάδας //   «Φιλεύσπλαχνος» Δένδιας από Μανωλάδα: «Δεν θα απελαθούν τα θύματα της επίθεσης» //Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μεταβαίνει σήμερα το πρωί στη Νέα Μανωλάδα // Πολλές εταιρείες διακόπτουν τη συνεργασία ή αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία που σχετίζεται με τις επιθέσεις.

Πέμπτη 18/4

16:50 Μετά την κατακραυγή η ΕΛ.ΑΣ ζητάει να δημοσιευτούν οι φωτογραφίες των 3 επιστατών της Μανωλάδας

 Δύο από τους τραυματίες-θύματα της ρατσιστικής επίθεσης με όπλα

16:10 Βίντεο αμέσως μετά τους πυροβολισμούς στη Μανωλάδα

16:05 Η Αριστερή Ενότητα του ΤΕΙ Πύργου: «Η σύγχρονη σκλαβιά είναι καθημερινότητα στην Ελλάδα του μνημονίου»

15:32 Νέοι & Νέες ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηλείας: Φραουλοχώραφα - εικόνες από το μέλλον μας

15:05 Αυτόνομη Παρέμβαση: Δικαιώματα για όλους τους εργάτες

14:49 Δηλώσεις για τη χθεσινή μαφιόζικη επίθεση στη Μανωλάδα

 14:30 Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ: Να σταματήσει το δουλεμπόριο των εργατών γης

14:19 Επτά μετανάστες εργάτες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του Πύργου και της Πάτρας, φέροντας τραύματα από τους πυροβολισμούς που δέχθηκαν χθες το απόγευμα στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.

Ειδικότερα, στο νοσοκομείο του Πύργου νοσηλεύονται τέσσερα άτομα, ένας εκ των οποίων σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι είναι ελαφρά τραυματισμένοι και παραμένουν για καθαρά προληπτικούς λόγους. 

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Να τιμωρηθούν οι ένοχοι του εγκλήματος στη Μανωλάδα - Να σταματήσει η στοχοποίηση των μεταναστών

Νεολαία ΣΥΝ: Αλληλεγγύη στους μετανάστες της Μανωλάδας - Κοινός ο αγώνας της εργατικής τάξης

 14:20 Μ. Κανελλοπούλου: Συλλαμβάνουν τα θύματα για να μην υπάρχουν μάρτυρες για τους μαφιόζους της Μανωλάδας

13:20 Με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας διώκεται ο εργοδότης που απασχολούσε τους αλλοδαπούς εργάτες στη Νέα Μανωλάδα, εναντίον των οποίων πυροβόλησαν εν ψυχρώ τρεις επιστάτες, επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους. Ο εργοδότης έχει συλληφθεί. 


Οι τρεις επιστάτες που πυροβόλησαν τους αλλοδαπούς εργάτες και οι οποίοι αναζητούνται, κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

13:00 Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μεταφέρουν μετανάστες από το Νοσοκομείο του Ρίου, καθώς και μετανάστες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στο μακελειό της Μανωλάδας στα δικαστήρια Πάτρας για να περάσουν αυτόφωρο, γιατί δεν έχουν χαρτιά! Οι δικηγόροι κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και φίμωσης των μαρτύρων.

Συνελήφθη 38χρονος για υπόθαλψη των πιστολέρο επιστατών της Μανωλάδας

Βίντεο: Μαρτυρία εργάτη που βρέθηκε αντιμέτωπος με τους επιστάτες στη Μανωλάδα

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Α Μητρόπουλου: «Μηδενική ανοχή στα δουλεμπορικά μεροκάματα του αίματος»

Φράουλες γεμάτες αίμα, της Άντας Ψαρά (Εφημερίδα των Συντακτών)

Τετάρτη 17/4

 Σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα από τους αλλοδαπούς διακομίστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και άλλοι 19 στο νοσοκομείο του Πύργου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες γύρω στις 6 μμ της Τετάρτης, στην Μανωλάδα Ηλείας, 200 εργάτες γης, υπήκοοι Μπαγκλαντές, οι οποίοι εργάζονται σε γεωργική επιχείρηση Έλληνα, δέχθηκαν πυροβολισμούς από  τρεις  εκπροσώπους του εργοδότη (επιστάτες) όταν ζήτησαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ένας εκ των τριών επιστατών πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο εναντίον τους τραυματίζοντας ελαφρά 20 από τους αλλοδαπούς. Από το Τ.Α. Αμαλιάδας διενεργείται προανάκριση. Ο εργοδότης συνελήφθη και συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και την σύλληψη των τριών επιστατών. Να υπενθυμίσουμε ότι ίδιας αγριότητας γεγονός είχε συμβεί και τον Αύγουστο του 2008 στη Μανωλάδα.

Δείτε εδώ: Τότε όπως και σήμερα... Βίντεο - μαρτυρία της επίθεσης σε μετανάστη στη Μανωλάδα τον Αύγουστο του 2012

Σύμφωνα με πληροφορίες του "avgi.gr", οι τραυματισθέντες Μπαγκλαντεσιανοί από το κυνηγετικό όπλο επιστάτη στα φραουλοχώρα της Μανωλάδας ανέρχονται σε 28 εκ των οποίων οι τέσσερις βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο του Πύργου και της Πάτρας.

******

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα γεγονότα στη Μανωλάδα

Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες στη Μανωλάδα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη

Είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία.

Είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη.

*****

Δήλωση καταδίκης στο "avgi.gr" από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Έφη Σαλτάρη – Γεωργοπούλου

Άμεση και επιτακτική η ανάγκη για απονομή δικαιοσύνη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με ανακοίνωσή του αναφορικά με τα γεγονότα στην Μανωλάδα, ενώ η η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Έφη Σαλτάρη – Γεωργοπούλου τονίζει με δήλωσή της: "Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες επεισοδίων στα φραουλοχώραφα του Νομού Ηλείας. Η τοπική κοινωνία αντιδρά σε φαινόμενα σκληρής βίας με πρωταγωνιστή τον ίδιο ευερέθιστο μεγαλοπαραγωγό φράουλας, ο οποίος δεν διστάζει να απειλεί την ανθρώπινη ζωή στέλνοντας στο νοσοκομείο μετά από πυροβολισμό μετανάστες -εργάτες. Αιτία όλων είναι η άρνησή του να καταβάλει τα δεδουλευμένα έξι μηνών και να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται ανυπεράσπιστους εργάτες, που στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής για ένα φθηνό μεροκάματο του τρόμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες και καλεί τον λαό της Ηλείας να αντισταθεί σε τέτοια φαινόμενα και να υπερασπιστεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, για να πάψει ο ηλειακός κάμπος να στιγματίζεται από φαινόμενα ρατσιστικής βίας.

Varda7

Πηγή: beta.avgi.gr - Φωτογραφίες: ilialive.gr

Διαβάστε επίσης: 

Διασυρμός...Τι μεταδίδουν τα διεθνή μέσα για το μακελειό στη Μανωλάδα

Μανωλάδα: Εκστρατεία μποϊκοτάζ για τις “ματωμένες φράουλες” στο twitter

Ο Δένδιας στην Μανωλάδα

Φράουλες ποτισμένες με υποκρισία

* * *

A summary in english: Strawberries and blood in the fields of Manolada: 3 gun-touting supervisors arrested for shooting immigrants working in the fields

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)